Cyberangreb udgør en stadig større trussel i takt med digitaliseringen af ejendomsbranchen. Virksomheder skal have for øje, hvordan de bedst muligt garderer sig mod trusler og forebygger angreb.
Ejendomsbranchen digitaliseres, men med digitaliseringen følger også en øget trussel for cyberangreb. Hos Zentura, der er ekspert inden for it-løsninger og -sikkerhed, har man lagt mærke til ønsket om både digitalisering og udbredelse af it-sikkerheden i ejendomsbranchen:
”Branchen har de seneste år været udsat for angreb, der har givet store nedbrud og kolossale økonomiske og kommercielle følger. Derfor oplever vi en stigende interesse på særligt it-sikkerhedsområdet. Implementeret korrekt går effektiv digitalisering og it-sikkerhed ofte hånd i hånd, da begge indebærer anvendelsen af ny og optimeret teknologi,” siger David Hald, bestyrelsesformand i Zentura, og fortsætter:
”Det, som de it-kriminelle ofte udnytter, er sårbarheder i ældre teknologi, som ikke er blevet opdateret med de seneste værn.”
En del af løsningen
Cobblestone er en af de mange virksomheder i ejendomsbranchen, der har fokus på cybersikkerhed. Særligt kunderne er i tankerne:
”Det er afgørende for os, at vi har en stabil drift, så vi kan servicere vores kunder og lejere. Derfor er det vigtigt, at vi undgår nedbrud som følge af angreb eller lignende. Vi arbejder løbende på at højne it-sikkerheden og sørger ligeledes for, at vores medarbejdere er opmærksomme på de forskellige risici,” udtaler Jesper Scheuer Nielsen, CTO i Cobblestone.
David Hald er enig i, at det er vigtigt at få medarbejderne med om bord, hvis man skal gardere sig mod trusler udefra.
”It-sikkerhed involverer alle medarbejdere i en organisation. Ofte er den enkleste adgang til en virksomheds netværk igennem medarbejderne og brugerne, som utilsigtet kan komme til at lade et vindue stå åbent.”
Øget opmærksomhed
Hos Cobblestone forebygger man blandt andet ved netop at oplyse medarbejderne:
”Vi har et årligt undervisningsforløb, der skal højne awareness hos vores medarbejdere og minde om nogle af de ting, som vi skal være opmærksomme på for at undgå, at cyberangreb bliver til faktiske brud,” siger Jesper Scheuer Nielsen.
Ud over det årlige undervisningsforløb er cybersikkerhed også en del af hverdagen i Cobblestone:
”Vi bruger ofte vores town hall meetings til at sætte fokus på de typer af angreb, som vi selv ser forsøg på eller hører om i verden omkring os. De meget konkrete eksempler er blevet godt modtaget af vores medarbejdere, da det trækker begrebet cyberkriminalitet ned på et mindre abstrakt niveau og gør det nærværende for den enkelte. Vores erfaring er, at det også bliver husket bedre på den måde.”
Fokus på forebyggelse
Ifølge David Hald kan man som virksomhed ikke beskytte sig nok mod cyberangreb. Det gælder om at have en hel schweizerkniv af forebyggende elementer:
”Man skal både have klassiske antivirussystemer, identitetstyveriværn som multifaktorsikkerhedssystemer og værn udefra i form af firewalls. Frem for alt skal man sikre, at man har opdateret, effektiv, fungerende og sikker backup. Backup er det, man skal sætte sin lid til, hvis uheldet er ude.”
Der er ingen tvivl om, at cybersikkerhed er kommet på dagsordenen i ejendomsbranchen. Hos Cobblestone er samarbejdet med medarbejderne det vigtigste:
”Vores medarbejdere tager heldigvis rigtig godt imod vores forskellige tiltag og viser selv stor interesse for, hvordan vi kan undgå angreb. Det er vi rigtig glade for, da netop det – naturligvis sammen med vores tekniske foranstaltninger – er et af de vigtigste forsvar, vi har mod it-kriminelle,” siger Jesper Scheuer Nielsen.