Sponseret indhold

Leder, gør din sårbarhed til din styrke

Af:

Livet igennem får vi at vide, at vi skal være stærke, stå imod, holde ud, blive ved, stræbe efter hele tiden at blive en bedre udgave af os selv. Måske har du selv en inspirerende selvhjælpsbog med disse budskaber stående på hylden. Det er mantraer, som man i lang tid har ment var nødvendige for ledere eller personer med ambitioner om at blive ledere.

Skrevet af: Sara Louise Muhr, PhD, Professor of Diversity & Leadership Copenhagen Business School

Men nyere forskning i lederskabets psykologi har vist, at denne måde at lede på kan gøre det svært for os som ledere at mærke vores egne fornemmelser og følelser. Vi ender med at lade, som om vi har styr på alle situationer – også når det ville være bedre for alle, hvis vi accepterede, at vi ikke har styr på det. Vi tonser videre, indtil vi begår fejl eller bryder sammen …

Hav styrken til at vise sårbarhed
Vi er nødt til at lære at lede på en anden måde for at kunne lede i en verden, der kun bliver mere og mere usikker, foranderlig og mangfoldig. Vi må væk fra troen på, at styrke handler om aldrig at udvise svaghed og altid at vide, hvad der skal gøres. Også selvom det kan virke både nemmere og sikrere at tage kontrollen og selvsikkerheden på som en beskyttende rustning. Vi må glemme, hvad vi har lært og er blevet vænnet til at tro – nemlig at den eneste vej til et stærkt lederskab er at udholde, kontrollere og forudsige. Det, vi i stedet skal, er at forstå, at sårbarhed er helt afgørende for det stærke lederskab. Sårbarhed er ikke svaghed. Det er snarere, som Brené Brown så kraftfuldt pointerer, vores mest præcise målestok for mod og lige præcis dér, hvor innovation, kreativitet og forandring fødes.

Smid rustningen
Når vi kæmper for at være stærke ved at afvise sårbarhed, danner vi en rustning omkring vores følelser, som kvæler vores evne til at være empatiske. Det afskærer os fra den verden, vi lever i. Vi skal turde lægge den rustning fra os og få kontakt til vores følelser. Kun uden rustning kan vi skabe relationer til de mennesker, vi gerne vil inspirere, influere og lede.

Sårbarhed er adgangen til autentisk lederskab. Når du gemmer dig bag din rustning af kontrol og selvsikkerhed, er det meget vanskeligt for andre at fornemme, hvem du er, og hvad du tror på og står for. Det betyder, at du ikke fremstår autentisk. Omvendt sætter sårbarhed os i stand til at bringe hele vores personlighed i spil, når vi rækker ud til andre. Sårbarhed gør det muligt for andre at opfatte dig som autentisk – og giver dig mulighed for at have autentiske møder med andre.

Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at du kan sige lige, hvad der passer dig, til alle og enhver, fordi du bare er ”helt dig selv”. Men det betyder, at du tager din rustning af og åbner dig for andre. Det autentiske møde er det, hvor alle kan blive påvirket og bevæget. Du bliver dermed klar til at forstå og rumme andres forskelligheder.

Ledelse af diversitet og inklusion som træningsbane for stærk og sårbar ledelse
En af nutidens ledelsesudfordringer, som kræver den største styrke, er ledelse af diversitet og inklusion. Der er nemlig ikke nogen agenda, som får flere følelser og holdninger frem i folk, end den. Og, måske lidt provokerende, vil jeg vove at påstå, at der ikke er noget andet ledelsesrelevant emne, som din ledelsesgruppe samlet set ved så lidt om. Det betyder, at der er stor sandsynlighed for, at det er et område, hvor I tager den fulde rustning på. Men vil I løse ledelsesudfordringen er I nødt til at have modet og styrken til at vise præcis, hvor usikre og tøvende og sårbare, I er, når det kommer til inklusion af forskellighed.

Lige netop derfor er denne agenda også den allerbedste træningsbane for stærk ledelse. Lærer du at mestre de dilemmaer og udfordringer, som diversitets- og inklusionsdagsordenen bringer med sig, bliver alle andre ledelsesmæssige udfordringer og dilemmaer også nemmere. Du bliver bedre til at lægge rustningen. Autentisk ledelse af diversitet og inklusion er derfor ikke blot for din virksomheds bedste. Du bliver også selv en bedre leder, når du for alvor får øvet dig på at gøre din sårbarhed til en ledelsesstyrke.

Seneste nyt

Steffan4 (1)
Stil din transportør til ansvar: Bæredygtig logistik handler om mere end miljø
Henrik Pedersen 1
Instant lønudbetaling til vikarer med Freepay PayOut: Fremtiden er nu
Boxes on laptop computer. online shopping
Den grønne kurv vinder ordren i B2B-indkøb
Kardex_img_Customer_Bonver_01
Fremtidens logistikløsninger: Kardex forvandler e-handelslagre
kort2
De selvbetjenende B2B-kunder

Mest læste på BusinessReview.dk

Pila Pharma IMG_0725 (2)
PILA PHARMA baner vejen for nye tanker om behandling af diabetes og fedme
DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: Erhvervslejelovens § 14: Udlejers ret til at kræve ændring af lejevilkår
etf021024
Energi Til Fremtiden
OC2A0036_1F
Jeudan går foran med strategi for samfundsansvar
ecommerce101024
E-Commerce
Hotel Foroyar
Nordatlanten inviterer til konferencer
2 Troels Heien
Et stort skridt mod et cirkulært København
FILIPPO FORTIS
Longines dyrker det søde liv

At lede gennem styrke er en af de 5 lederkompetencer, som Sara Louise Muhr og Poornima Luthra skriver om i bogen ”Den Inkluderende Leder: 5 trin til at lede gennem bias”.
De andre 4 lederkompetencer er:
1) at lede med overbevisning,
2) at lede med klarsyn,
3) at lede med ansvarlighed og
4) at lede med allyship.
Bogen findes også på engelsk med titlen ”Leading through bias: 5 essential skills to block bias and improve inclusion at work”.

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...