Sponseret indhold

Ledelse handler om at give tilbage

Af:

For iværksætter og investor Jacob Risgaard, der er medstifter af onlinevirksomheden Coolshop og toner frem på tv-skærmen som investor i Løvens Hule, handler god ledelse om at give tilbage og skabe værdi for sine medmennesker.  

Der er sket meget, siden Jacob Risgaard som 19-årig etablerede sin første onlinevirksomhed i 1996, der solgte DVD-film; fire år senere i 2000 gik den unge iværksætter konkurs med en milliongæld. Men som i de bedste film i Hollywood fik DVD-eventyret en lykkelig afrunding. Gælden slog ikke iværksætteren ud. Han erkendte hurtigt, at et almindeligt lønmodtagerjob ikke kunne skaffe gælden ud af verden. I 2005 trådte Jacob Risgaard ind i Coolshop for at hjælpe med at udvikle onlinedelen af grossistvirksomheden, der var blevet stiftet af brødrede Mark og Mike Nielsen i 2001. Siden har de ikke set sig tilbage. Coolshop er vokset til en millionforretning, der har ekspanderet til Island, England, Tyskland og Holland.

Vejen mod de sande værdier
Selv om mantraet i arbejdslivet stadig er ”vildere”, så er Jacob Risgaard blevet mere opmærksom på at mærke efter og have fokus på det hele menneske. Den energiske iværksætter, som kun sover ganske få timer i døgnet, valgte for et par år siden at træde lidt i baggrunden i den daglige ledelse hos Coolshop, hvor titlen som adm. direktør i dag er skiftet ud med marketingschef. Jacob Risgaard har altid haft fart på, men for to år siden blev tempoet alligevel for højt. Siden har han lagt sit liv om og lært, at en del af ledelse er at give slip og passe på sig selv.

I dag ligger det arbejdsmæssige fokus  – ud over Coolshop – på investeringer og tv-programmet Løvens Hule, hvor en stribe succesrige iværksættere og millionærer investerer deres egne penge i gode ideer og nye talenter. Dog huer det ikke Jacob Risgaard, der i dag er 44 år, at smykke sig med titlen millionær:

”Penge har ingen værdi, før de bliver brugt til noget cool. Det giver mig absolut intet, når jeg ser verdens rigeste, der slider sig ihjel for at have råd til en dyr yacht. Jeg vil hellere se på glade ansigter hos mine medarbejdere.” 

Værdi i det hele menneske
For Jacob Risgaard handler det i høj grad om at kunne skabe værdi gennem et holistisk perspektiv- Ikke blot når det kommer til ham selv, men også for medarbejdere og spirende iværksættere.

”Jeg har på ingen måder været en traditionel leder, men årene som iværksætter har lært mig at have mere respekt for det hele menneske og familielivet,” siger han og uddyber:

”Det skal være motiverende for medarbejderne i Coolshop at gå på arbejde hver dag. Jobbet skal handle om andet og langt mere, end de skal tjene penge til min nye Mercedes. Derfor har vi et team, der finder på sjove ting, som skaber værdi for medarbejderne.”

Medarbejderne har blandt andet fået fitnesscenter med indlagt træning i arbejdstiden. Og under Covid-19 pandemien, hvor der var dømt hjemmearbejde, belønnede Jacob Risgaard medarbejderne med gavekort til mad og drikke krydret med gavekort til erotisk legetøj fra Sinful.dk.

Det handler om at give tilbage
Netop tanken om at kunne give tilbage er en stor motivationsfaktor for at spotte og investere i talenterne i Løvens Hule, hvor Jacob Risgaard har været på skærmen gennem de seneste to sæsoner:

 ”Jeg gik jo konkurs med min første virksomhed, hvor jeg mistede alt af værdi – selv min papegøje, da jeg sad i Fogedretten. Hvis jeg kan hjælpe iværksættere med ikke at begå samme fejl, så er det godt givet ud.”

Jacob Risgaard kunne godt drømme om, at han som ung havde fået nogle gode råd fra erfarne iværksættere, fordi man alt for let bliver forelsket i en ide eller et produkt og mister realitetssansen: 

”Det tager bare længere tid, end man tror at opnå resultater. Ingen kan leve uden at have en indtjening de første år. Det glemmer man alt for ofte som iværksætter, og de erfaringer vil jeg gerne give videre.”

Læring under pandemien
Den travle iværksætter har også brugt tiden under Covid-19 til at gentænke arbejdslivet, hvor tiden med familien har fået en højere prioritet:    

”Covid-19 har lært mig, at online møder er en rigtig god ide. Livet må handle om at være lykkelig så mange dage som muligt. Der er ingen, som synes, det er sjovt at sidde i kø på motorvejen på vej til et møde. Derudover flyver jeg meget mindre, hvilket ikke blot glæder mig, men også kommer planeten til gode,” siger han og uddyber:

”Tænk, hvad det vil betyde, hvis vi alle gjorde en indsats for at gøre tilstandene på jordkloden blot 1 % bedre. Tænk, hvad menneskeheden sammen kunne løfte og udrette.”

Den farverige iværksætter har ikke blot blik for miljøet og fællesskabet, men også et stort fokus på velgørenhed, som ligger hjertet nær. Gennem fonden CoolUnite støttes op om sårbare, sygdomsramte og udsatte børn i Danmark. Fonden har blandt andet været med til at realisere børnehospice Strandbakkehuset ved Rønde og Ønskelands Pausehus, som er for børn i alderen 0-18 år, der er ramt af alvorlig sygdom.

Fremtiden tegner endnu vildere
Den travle iværksætter med så meget overskud til andre glæder sig dog også over, at Coolshop har klaret sig godt gennem pandemien. Dog adresserer Jacob Risgaard en central problemstilling, som erhvervslivet har fået tæt på under Covid-19:

”Uanset om man handler med merchandise til et hotel, sparibs fra Mr Beef eller maling, så viser udfordringen med at få varer på hylderne, at vi alle er blevet for afhængige af produktionen i Østen. I dag kan man jo 3D printe alting, og det skal vi i langt højere grad udnytte, så tingene produceres i Europa tæt på slutbrugerne.”

I foråret 2021 overtog den danske milliardær og Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens investeringsselskab Brightfolk A/S 25 procent af Coolshop. Planen er, at internetvirksomheden vil investere mere i logistik og sigter efter yderligere markedsandele i Europa. På spørgsmålet om, hvad Jacob Risgaard har af store planer for fremtiden, kommer svaret prompte: ”Hensynet til mine investorer vejer tungt, og jeg kan desværre ikke afsløre så mange detaljer, men blot sige at fremtiden tegner endnu vildere,” siger Jacob Risgaard med et smil. 

JACOB RISGAARD

  • Født i 1977 og opvokset i Sæby
  • Startede sin første virksomhed som 19-årig
  • Blev smidt ud af folkeskolen og fik i stedet job som radiovært på lokalradioen som 16-årig
  • Medejer af onlinebutikken Coolshop sammen med brødrene Mark og Mike Nielsen
  • Har medvirket i DR-programmet Løvens hule siden 5. sæson.
Penge har ingen værdi, før de bliver brugt til noget cool. Det giver mig absolut intet, når jeg ser verdens rigeste, der slider sig ihjel for at have råd til en dyr yacht. Jeg vil hellere se på glade ansigter hos mine medarbejdere

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...