Leasing frigør kapital til vækst

Af:

Trods gode tider oplever en del små og mellemstore virksomheder at være begrænset i forhold til at kunne finansiere deres udviklingsplaner. Her kan leasing hjælpe ved at frigøre kapital til vækst, lyder det fra SMVdanmarks cheføkonom, Lars Magnus Christensen.

Hvorfor binde kapital i maskiner, når man kan lease og bruge den frigjorte kapital på vækst? Svaret er naturligvis mere nuanceret end som så, lader cheføkonom i SMVdanmark, Lars Magnus Christensen forstå, men ikke desto mindre relevant at stille.

”Vi har en meget stor gruppe små og mellemstore danske virksomheder, der føler sig begrænset i deres udviklingsplaner, fordi de ikke kan få finansiering til deres projekter i banken – og det selvom en stor del af dem faktisk har overskud. Samtidig ved vi, at tre fjerdele af de virksomheder ikke søger nogen alternative former for finansiering til deres udvikling. Det betyder, at vi som samfund og virksomheder går glip af udvikling og vækst.
Derfor er det absolut relevant at stille spørgsmålet; hvorfor binde kapital i maskiner eller vognpark, når man kan lease og i stedet bruge den frigjorte kapital på vækst,” siger Lars Magnus Christensen og peger på, at kun 18 pct. af SMV’erne, ifølge SMVdanmarks seneste konjunkturanalyse, benytter sig af leasing.

Leasing har fordele og ulemper
Hvorfor virksomhederne ikke i højere grad benytter sig af leasing kan skyldes historier om lange og ufleksible kontrakter, hvor man er tvunget til at betale for et aktiv, man måske ikke bruger længere, at det er dyrere at lease end at købe; at det, der står med småt, kan være svært at forstå, eller at det bare er rarest at være herre i eget hus, men Lars Magnus Christensen mener, at man med fordel kan benytte sig af leasing, hvis man gør sit hjemmearbejde godt nok.

”Det er klart, at leasing ikke er gratis. Det er ofte dyrere end at købe aktivet selv, men skal købet finansieres med et dyrt lån, så er det måske ikke det rigtige regnestykke. Og skal man bruge aktiver med høje vedligeholdelsesomkostninger, som hurtigt forældes, så kan regnestykket jo pludselig se helt anderledes ud,” siger Lars Magnus Christensen, der understreger, at man selvfølgelig skal gøre sig det fuldstændig klart, hvad man har brug for og hvad man står overfor.

To former for leasing
Som udgangspunkt findes to former for leasing: finansiel og operationel leasing. Finansiel leasing er som udgangspunkt kun et spørgsmål om finansiering af aktivet og umiddelbart den billigste, men her er heller ikke serviceaftaler, vedligehold eller reparationer med i aftalen.

Ved finansiel leasing køber leasingselskabet aktivet og stiller det rådighed for leasingtageren i en fast og som regel længere periode, hvorefter aktivet enten købes af leasingtager eller sælges for restværdien.

Kan den fastsatte restværdi ikke opnås i salg får leasingtageren en efterregning. Ved operationel leasing opnår leasingtager kun brugsret til aktivet i en kortere eller længere periode. Ydelsen fastsættes ud fra brugsværdien er og indeholder ofte aftale om service- og vedligehold. Efter endt leasingperiode afleveres aktivet til leasingselskabet.

”Hvad der passer til ens virksomhed, må man tænke nøje igennem. Men det man grundlæggende må spørge sig selv om er, vil jeg have min kapital bundet i maskiner, eller have den frigjort til vækst,” siger Lars Magnus Christensen.

Nye låneformer vinder frem
I det hele taget mener SMVdanmarks cheføkonom, at de danske SMV’er som leverer hovedparten af de nye job, der skabes i Danmark, bør kigge på de alternative finansieringsformer, der vinder frem.

”SMV’erne er nødt til at kigge andre veje end bankernes, da bankerne er blevet mere restriktive i deres udlån, særligt til små virksomheder. Det er også grunden til, at vi i SMVdanmark har lanceret SMVerhvervslån, der er en helt ny onlineplatform, hvor virksomheder kan låne penge af og til hinanden. Her kan virksomheder med et lånebehov oprette sig og søge om lån til renter svarende til dem i banken, mens virksomheder, eller privatpersoner, med penge på kontoen kan få en god forrentning fremfor at sætte penge til i banken,” siger Lars Magnus Christensen og understreger, at virksomheder, der ansøger om lån på SMVerhvervslån.dk naturligvis skal kunne kreditgodkendes.

”Hvis ikke leasing er vejen, så er det i hvert fald et alternativ til både leasing og banken.”

Fordele ved leasing:

  • Kapital frigøres
  • Dyre lån undgås
  • Fast ydelse i en fast periode
  • Økonomisk overblik
  • Mulighed for vedligehold med i aftale (operationel leasing)
  • Leasingselskab bærer risiko for aktivet (operationel leasing)
  • Kan skifte til nye teknologi efter endt leasingperiode
  • Leasingselskab kan opnå lavere indkøbspris

Ulemper ved leasing:

  • Leasing er dyrere
  • Relativt stor førstegangsbetaling
  • Bindende aftaleperiode
  • Kræver evne til at kunne læse ’det med småt’
  • Ejer ikke aktivet

Læs mere på smvdanmark.dk

Seneste nyt

Foto bre051224
AKF vinder Årets Bæredygtighedspris 2024 🔊
Køhlers Have
Boligbyggeriet ser ud til at komme op i tempo igen
Winners gold trophy with golden star confetti
Årets vindere af ejendomsbranchens priser er fundet
default
Kopenhagen Furs tidligere hovedsæde i Glostrup til salg for 630 mio. kr.
Steffen-Bang-Olsen
Lejers fraflytningsforpligtelser i erhvervslejemål

Mest læste på BusinessReview.dk

Stationsparken-in-Glostrup_lowres
3 hurtige
Reg_compliance_article
Etisk markedsføring: Reglerne for markedsføring af lægemidler
Jabra Evolve2 55 female working in office listening to a call boom arm up_ Large CMYK
Stemmen –arbejdsdagens nye nøgleværktøj
DSCF6432-tryk
KLIFO satser stort på området for medicinsk udstyr
man-273635_1920
Onboarding i en coronatid: Efter en måned har Bo endnu ikke mødt sine nye kolleger
_DSC7782
Danmarks største batteri
Portræt Adm direktør i Dansk Erhverv BNrian Mikkelsen
Vi kan leve af sundhed i Danmark
1
Brobizz viser vejen i Europa
Ikanobolig_Rene_0003_high frit--
Ejendomsudvikleren: Social bæredygtighed er blevet et nyt omdrejningspunkt for boligudvikling

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...