Sponseret indhold

Feltbesøg i Texas: Nordea i dialog med olie- og gasselskabeR om reduktion af metanudslip

I juni var Nordea Asset Management på feltbesøg i Midland i Permian Basin, som er verdens andet største olie- og gasfelt, og et af de felter med den højeste udledning af metan. De besøgte Diamondback Energys hovedkontor og en af deres faciliteter for at få en bedre forståelse af onshore ukonventionelle olie- og gasaktiviteter og se deres overvågningsteknologi for sporing af metan. Foto: Fredrik Stedtjer.

Af:

Under Texas’ bagende sol var analytikere fra Nordea Asset Management på et ugelangt feltbesøg i Houston og Permian Basin for at gå i dialog med 12 førende olie- og gasselskaber om at reducere deres metanudslip. En del af selskaberne har allerede truffet foranstaltninger.

For den mindre andel af Nordea Asset Managements fonde, som investerer i olie- og gasindustrien, kan dialog være med til at opnå klimagevinster på kort sigt. I Texas besøgte Nordea Asset Management de selskaber, som de investerer i, med det formål at få dem til at tilslutte sig Oil & Gas Methane Partnership 2.0 (OGMP 2.0), som FN’s miljøprogram (UNEP) og partnere står bag. OGMP 2.0 anses som den ”gyldne standard” for måling, rapportering og målsætning af metan.

Vi mødtes med Eric Pedersen, leder af Responsible Investments i Nordea, og Renée Tengberg, Director i Active Ownership, for at spørge, hvorfor Nordea valgte at mødes personligt med flere store industrigiganter midt under sommeren:

Det er en del af Nordeas bæredygtighedsmål at reducere CO2-udledningen på tværs af vores udlåns- og investeringsporteføljer for at bidrage til en mere bæredygtig økonomi, men hvorfor er der behov for at fokusere særligt på metan?

Renée Tengberg: “Metan er en meget kraftig drivhusgas, som anslås at tegne sig for hele 25 pct. af den globale opvarmning, som vi oplever i dag. Metan har en kort levetid og er 86 gange mere potent end fx CO2 over en 20-årig periode, men bliver ikke i atmosfæren i lige så lang tid som CO2. Det betyder, at metan ikke alene har haft en enorm indflydelse på den globale opvarmning indtil nu, men også at en reduktion er meget vigtig på kort sigt, da effekten vil slå igennem allerede om 10 år.”

“En af de mest omkostningseffektive måder at begrænse klimarisikoen på er at reducere metanudslip fra olie og gas over de næste 10 år, da ca. 40 pct. af det menneskeskabte metanudslip stammer fra udvindingen af fossile brændstoffer, produktion og transport.

Nordea har investeret i selskaber over hele verden, hvorfor valgte I at tage til Texas?

Eric Pedersen: “Direkte dialog med de selskaber og industrier, som vi investerer i, er en af hjørnestenene i vores strategi om ansvarlig investering. Feltbesøg er en af de måder, vi praktiserer aktivt ejerskab på, og vi har tidligere fx også besøgt Indien for at gå i dialog om forureningen fra medicinalindustrien og Brasilien efter minekatastrofen i Brumadinho. Olie- og gasaktiviteterne i Texas har nogle af de højeste niveauer af udledning af drivhusgasser i verden. I den forbindelse har vi været i dialog med FN’s miljøprogram (UNEP) og en førende NGO, the Environmental Defense Fund, om vores indsats for at få selskaber til at tilslutte sig OGMP 2.0., og vi var inviteret til at tale på Global Methane Mitigation Summit i Houston, Texas, i juni. Vi benyttede os af muligheden for at kombinere besøget med møder med relevante selskaber, vi investerer i.”

“Turen til Texas er et eksempel på, hvordan vi arbejder med tematiske dialoger. Denne form for dialog fokuserer på et eller flere af vores fire fokusområder: biodiversitet, klima, god ledelse og menneskerettigheder. Denne gang var klimaaftrykket oppe til diskussion i USA. Man kan opnå et vigtigt og reelt klimabidrag ved at sætte ind overfor metan; selv fra olie- og gasselskaber, som typisk ikke har en konkret strategi i forhold til at opfylde Paris-aftalen.”

“Det er ikke en situation, hvor vi bare kan komme anstigende og ændre hele industrien fra den ene dag til den anden, så det er vigtigt, at vi bidrager med noget, som selskaberne kan bruge som udgangspunkt for en konstruktiv dialog. Vi samarbejder også med en række forskellige partnere for at skabe mere vægt bag vores krav, og selvom dialogen om metan var arrangeret af Nordea Asset Management, arbejder vi sammen med den største kapitalforvalter i Europa, Amundi, og en stor gruppe kapitalforvaltere (pensionsfonde osv.). Vores samarbejdspartnere har næsten EUR 3 billioner i kapital under forvaltning, og vi bruger vores samlede kræfter til at gøre en forskel.”

Renée Tengberg fra Active Ownership-teamet står i spidsen for Nordea Asset Managements dialoger om metan.

I mødtes med 12 selskaber i alt – har dialogerne skabt nogle direkte resultater endnu?

Renee Tengberg: “Fire af de virksomheder, vi var i dialog med i Texas, har tilsluttet sig OGMP 2.0 i 2023 – Coterra Energy, Chesapeak Energy, Diamondback Energy og EOG Resources. En tur som denne til Texas er en unik mulighed for ansigt-til-ansigt møder med vigtige beslutningstagere og specialister. Yderligere to af de virksomheder vi samarbejder med – Petrobras og Aker BP – har også tilsluttet sig i 2023.”

“Feltbesøg har traditionelt set været en del af vores værktøjskasse, men de blev sat på pause under pandemien. Men nu er de i gang igen, og det giver os mulighed for at vurdere selskabernes drift og ESG-praksis med egne øjne. Tre af os deltog som talere på Global Methane Mitigation Summit, hvor vi diskuterede best practice og investorforventninger i forhold til metan med flere end 300 førende olie- og gasselskaber. Og sidst, men ikke mindst, arrangerede vi en workshop for informationsdeling for nye selskaber, som aktivt overvejer at søge medlemskab af OGMP 2.0, som er en måde at få direkte indflydelse på. Den første tilbagemelding fra Texas er positiv, og vi fortsætter med at følge op.”

Eric Pedersen: “Det er vigtigt at forstå, at tematisk dialog ikke er en engangsaktivitet. Den strækker sig over adskillige år, og denne startede i 2022, hvor vi indledte vores samarbejde med udvalgte partnere og kunder. I løbet af 2. halvår af 2022 og i løbet af 2023 – inden vi tog til Texas – havde vi allerede haft møder om OGMP 2.0 med Aker BP, Diamondback Energy, Enerplus, EOG Resources, Equinor, INPEX, Ovintiv, Petrobras, Pioneer Natural Resources, OMV, Xcel Energy og YPF. Selvom der stadig er forskel på, hvor parate selskaberne er til at håndtere metanudslip, ser vi også fremgang. Mange af selskaberne har sat initiativer i gang for at reducere deres metanudledning og er i dialog med OGMP 2.0 om medlemsskab.”

Mest læste på BusinessReview.dk

1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Investorer, kunder og partnere i dialogen

Frankrig
· Amundi

Danmark
· PenSam
· Sampension

Finland
· Den finske pensionskasse
· Forsikringsselskabet ELO
· Forsikringsselskabet Varma

Sverige
· AP7

Norge
· Grieg Investor
· Kirkerådet
· Red Barnet
· The Norwegian Society for Sea Rescue

Storbritannien
· Brunel Pension Partnership

USA
· California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS)

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...