Det kan være en stor hjælp for små og mellemstore virksomheder at få en aktiv investor med ombord, når man står over for et generationsskifte eller anden udskiftning i selskabets ejerkreds. Dansk Ejerkapital har som en af landets ældste og mest erfarne kapitalfonde specialiseret sig i at tage virksomhederne til næste niveau.
Når en familieejet virksomhed står over for et ejermæssigt generationsskifte – hvad enten det er til datteren, til sønnen, til en eksisterende ledelse (MBO) eller til en ekstern ledelse (MBI) – kan det være svært for de involverede parter selv at stille alle de svære spørgsmål og skære ind til benet. Hvem er bedst egnet til at overtage ledelsen? Hvordan skal skiftet finansieres? Hvad skal strategien være fremadrettet? Derfor er der al mulig grund til at alliere sig med en ekstern partner, der både har erfaringen og de økonomiske midler til at eksekvere generations- eller ejerskiftet effektivt – og til gavn for alle involverede.
En sådan ekstern partner er fx Dansk Ejerkapital, der er en af landets ældste kapitalfonde. I modsætning til de fleste andre kapitalfonde, satser man her altid på at engagere sig som minoritetsinvestor, forklarer adm. direktør Dan Højgaard Jensen: “Vi vil gerne være ligeværdige partnere med ejerne i virksomheden. Det er dem, der har skabt fundamentet, men vi kan hjælpe med som en aktiv medejer i bestyrelsen og i strategien fremadrettet. De typiske udfordringer for vores samarbejdspartnere er, at de enten vil have frigivet kapital, have skiftet dele af ejerkredsen ud, og/eller ønsker kapital ind i virksomheden til at realisere en ambitiøs vækstplan. Her kan vi hjælpe med at videreudvikle virksomheden og selv være med i processen med at tage virksomheden til det næste trin. Horisonten er gerne 5-8 år, hvorefter ejerne typisk er klar til at sælge, og så kan vi også hjælpe med en samlet exitplan. Sådanne rejser sammen med ejerledere har vi stor erfaring med”.
Generationsskifter kan være svære for ejerfamilien
Som regel går Dansk Ejerkapital ind i små og mellemstore familieejede virksomheder med en omsætning mellem 70 og 500 mio. kroner, og fælles for dem er, at de ikke blot har brug for kapital, men også, at de er modne til forandring. Står man eksempelvis foran et generationsskifte, kræver det, at nogen stiller de svære spørgsmål, og det kan Dansk Ejerkapital gøre.
“Vi hjælper konkret med alt fra struktur og finansiering, men det handler også om at facilitere de svære diskussioner, som kan opstå, når én generation skal videregive virksomheden til den næste. Der er ofte mange følelser involveret. Det er slet ikke sikkert, at næste generation er den bedste direktør fremadrettet, og der kan vi assistere med at bygge en ledergruppe op, som enten kan supplere vedkommende, eller lave en anden konstellation, så familiemedlemmerne beskæftiger sig med det, de er allerbedst til. Hvis man skal have sådan en åben diskussion, er det næsten altid en fordel med ekstern og professionel investor, for vi har ikke følelser i klemme, men har en mere pragmatisk tilgang”, siger Dan Højgaard Jensen.
Vejen til det succesfulde ejerskifte
Målt på antal investeringer og exits er Dansk Ejerkapital landets mest erfarne kapitalfond. Siden 1994 har man været med til at løfte mere end 150 danske virksomheder, og Dan Højgaard Jensen og hans medarbejdere er konstant på udkig efter potentielle samarbejdspartnere. Hvert år vurderes mellem 75-125 investeringsmuligheder inden for generationsskifter, MBOs, MBIs, delkapitaliseringer, kapitalindskud til vækst – og alle vurderes ud fra to grundlæggende forudsætninger: Er der en dygtig ledelse at arbejde med? Og er der et betydeligt vækstpotentiale? Er der efter de indledende møder en god kemi, kan man gennemføre en investering og evt. et generationsskifte i løbet af et par måneder.
“Det er min erfaring, at et ejerskifte hvor man tager en dygtig ekstern partner med ombord, kan være endog meget positivt for virksomheden. Det vil ofte medføre nye og engagerede øjne på udviklingen af selskabet, og ofte ser vi, at den eksisterende ejerleder bliver endnu mere ambitiøs efter at have fået nogen at dele risikoen med. Men det kræver at man på forhånd overvejer, hvad det vil sige at få en medejer med ombord. Når vi går ind i en virksomhed, vil vi gerne sparre, udfordre og gå i dialog om strategien – så det skal man være forberedt på. Men vi er pragmatiske, og når vi er med i processen, er vi så også med til at dele risikoen fremadrettet”, siger Dan Højgaard Jensen.
Se mere på www.danskejerkapital.dk