Danske virksomheders høje digitaliseringsgrad og store omstillingsevne har vist sin værdi under covid-19 og skabt M&A-travlhed, melder Consilio Partners.
Takket være Danmarks høje digitaliseringsgrad og danske virksomheders omstillingsparathed har covid-19 været katalysator for, at danske virksomheder nu bliver værdiansat højere og er blevet mere attraktive for udenlandske investorer. Det er budskabet fra M&A-rådgiveren Consilio Partners, som har haft mere end almindeligt travlt, siden markedets umiddelbare chok over Mette Frederiksens nedlukning af Danmark 11. marts 2020 lagde sig.
”Ja, covid-19 eksisterer fortsat, men markedets psykologi er kommet videre. Markedet har observeret, hvad det havde brug for, på baggrund af 2020-regnskaberne. Der var næsten investeringsstop i et halvt års tid fra 11. marts 2020, fordi investorerne lige skulle se markedet an. Ingen vil jo købe en virksomhed, der går konkurs et kvartal senere. Men i slutningen af 2020 blev markedet meget positivt igen, og i 2021 har markedet været brandvarmt i takt med vaccinationernes ankomst og udbredelse og virksomhedernes regnskaber, der har vist, at effekten af covid-19 ikke blev så grim som frygtet,” siger Jacob Therkelsen, partner i Consilio Partners.
Under- og overkapacitet
Årsagen er grundlæggende, at udbuds- og efterspørgselskurverne i langt de fleste brancher er blevet påvirket af covid-19 på en måde, der fremmer M&A, forklarer han.
”I nogle brancher er der overkapacitet, og i andre brancher, hvor efterspørgslen er vokset meget, er der underkapacitet. Og når der er enten over- eller underkapacitet, er der rationale for M&A. Så er der en grund til, at virksomhederne strategisk bør lægge sig sammen, blive solgt eller konsolidere sig.”
Under corona har Consilio Partners formidlet salg af flere danske virksomheder, der illustrerer forskellige M&A-trends, som pandemien har affødt. Ét eksempel er Wizkids, der beskæftiger sig med online education.
”Det var ikke fordi, at deres omsætning eksploderede med 200 procent under corona, men de vækstede pænt, og de bidrog til, at verden fik øjnene op for, hvor innovative danske virksomheder var.”
Et andet eksempel er salget af Bornholms største sommerhusudlejningsfirma, der blev ekstra attraktivt i lyset af, at der aldrig har været så mange udlejede sommerhuse på Bornholm som i 2020. For det tredje skabte kapacitetsudfordringen i restaurationsbranchen under nedlukningen rationale for, at branchen selv løste udfordringen i form af en sammenlægning. Således hjælp Consilio Partners med at sælge den jyske kæde Zwei Grosse Bier Bar med 12 barer og natklubber til Skandinaviens største restaurationskæde Rekom.
Innovation og omstilling
Ifølge Jacob Therkelsen har meget af den M&A, vi har set i Norden i 2021, været drevet af, at virksomhederne har været meget innovative og dygtige til at tilpasse sig de nye omstændigheder. Det har åbnet det internationale markeds øjne for investeringspotentialet i danske virksomheder.
”Covid-19 har afsløret, hvor ekstrem en digitaliseringsgrad, der er i Danmark i forhold til andre lande omkring os. Derfor har vi lettere ved at omstille os, når der sker noget uforudset som corona. Så kan vi lige pludselig skifte distributionskanal fra fysiske butikker til online. Det har mange virksomheder været hurtige til. Vi har ageret langt over europæisk gennemsnit. Det har gjort vores virksomheder meget attraktive for udenlandske investorer, der før enten var tilbageholdende i forhold til digitalisering eller havde fokus på større virksomheder.”
Top-prioritet for kineserne
Det sidste er er kendetegnende for kinesiske investorer, som nu er langt mere aktive i Danmark end før corona.
”Historisk har Danmark ikke været højeste prioritet for kinesere, men det er vi nu. Siden efteråret 2020 har vi fået mange flere henvendelser fra kinesere. De har opdaget, at det ikke nødvendigvis er sikkert at købe en stor fransk virksomhed. Det kan være, at det er endnu bedre at købe en mindre, men mere innovativ dansk virksomhed, som kan klare de uforudsete udfordringer, der kommer. Det er nyt i vores segment, som er små og mellemstore virksomheder, der bliver handlet til mellem 5 og 50 millioner euro.”
På den baggrund har M&A-netværket euroMerger, som Consilio Partners er med i, åbnet dedikerede China desks i Danmark og Tyskland for at håndtere de henvendelser, der nu kommer fra Kina.
Nu brager det derudaf
Udviklingen bekræfter ifølge Jacob Therkelsen, at danske virksomheder skal fortsætte deres intense arbejde med digitalisering.
”Det paradoksale er jo, at vi i forvejen var langt fremme med digitalisering. Vi har talt om handel på nettet i 20 år, og nu brager det derudaf. Covid-19 har nærmest været den største disrupter siden jernbanens etablering, fordi den har presset digitaliseringen så langt frem og flyttet forbrugernes adfærdsmønster så markant.”