3 mia. kr. afsættes over de næste 10 år til at opdatere gamle it-systemer i forsvaret

Adobe Stock, 462112431, Viacheslav Yakobchuk

Af:

Troels Lund Poulsen (V) har offentliggjort et kasseeftersyn af Forsvaret (del 2), hvor der afsættes i alt 3 mia. kr. til it.

Regeringen vil årligt over de næste 10 år afsætte 300 mio. kr. til it-området, som halter gevaldigt efter. Det kan man læse i ”Genopretning af Forsvarets fundament”. Udover nye investeringer, fortæller forsvars- minister Troels Lund Poulsen (V), at der er behov for at analysere områderne yderligere. Der skal bl.a. gennemføres en nærmere kortlægning af behov, investeringsniveau, forudsætninger for implementering mv. At der i alt afsættes 3 mia. kr. over de næste 10 år, glæder IT-Branchen.

”Cyberverdenen er den nye globale kampplads, og vi står alle i skudlinjen. Så det er vigtigt for Danmarks sikkerhed, at forsvarets it-systemer er opdaterede. Det gælder alt fra våben- og kommunikationssystemer til administrative systemer og logistiksystemer. Fungerer de ikke, vil det være som at stå med en ketcher uden strenge,” siger Jacob Herbst, CTO i Dubex og forperson for IT-Branchens policy board for cybersikkerhed.

Eftersynet bekræfter, at der behov for at nedbringe den store tekniske gæld, som Forsvaret befinder sig i. I andre lande er man længere med digitaliseringen af Forsvaret, og det nødvendigt med et teknologisk løft af Forsvarets digitale rygrad.”Krig er stigende grad digital, og derfor er vores forsvar også nødt til at være det. Hvis Forsvaret skal kunne tiltrække fremtidens digitale cybersoldater, er det nødvendigt at rette op på de forfaldne og forsømte ”digitale kaserner”, som Forsvarets nuværende it-systemer i bedste fald kan beskrives som.”

En stor del af Danmarks digitale fundament udgøres af private virksomheder og forsvaret er i stigende grad baseret på løsninger fra civile virksomheder for at fungerer. Så et fremtidigt stærkt forsvar indebærer ikke blot et teknologisk løft af Forsvaret, men kræver også, at vi styrker cyberforsvaret af borgere, virksomheder, myndigheder og vores kritiske infrastruktur.

”Vi bliver nødt til at anskue forsvaret af Danmark mere bredt end blot Forsvaret. Et moderne forsvar kræver et solidt digitalt fundament, og derfor skal man også huske at have de nødvendige it-kompetencer med i kasseeftersynet. Meget tyder på, at vi fremover kommer til at befinde os i en mere eller mindre permanent hybridkrig med en række autokratiske regimer, hvor cyberangreb og cyberspionage kommer til at være væsentlige våben. Vi må og skal ikke acceptere, at en stor del af dansk erhvervsliv vil stoppe med at fungere, hvis de bliver ramt af cyberangreb.”

Mest læste på BusinessReview.dk

Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer

Læs også

Per Silberg Hansen
Tag stilling til cyber-truslen og din IT-sikkerhed
Det er vigtigere end nogensinde, at de danske virksomheder forholder sig til truslen om cyber-angreb. Hos Improsec er budskabet til...
Anders Høgh Olesen, ATEA it-sikkerhed
It-sikkerhed begynder hos ledelsen
It-sikkerhed skal understøtte forretningen. Derfor er sikkerheden en opgave, der skal forankres hos ledelsen og direktionen, hvis virksomheden...
ts-1-31842-9534
50 års digitalisering og stadig udsat
Truslen fra cyberspionage er meget høj i Danmark; det vurderer Center for Cybersikkerhed (CFCS) i deres seneste rapport. Med 50 års...