Truslen fra cyberspionage er meget høj i Danmark; det vurderer Center for Cybersikkerhed (CFCS) i deres seneste rapport. Med 50 års digitalisering af både den offentlige og private sektor har vi, overalt i Danmark, vigtige it-systemer, som vi må og skal beskytte. Virksomheder og organisationer er nødt til at tage truslen alvorligt og handle nu.
Cybertruslen gælder ikke kun hospitaler, vand og transport, vores kritiske infrastruktur omfatter også fødevareproduktion og andre vigtige sektorer, der sikrer, at samfundet kan fungere. Bankerne og andre finansielle institutioner udgør ligeledes kritiske komponenter; og naturligvis er Politi og Forsvaret afgørende for landets sikkerhed og stabilitet.
Hackerne har rigtig mange potentielle angrebsflader, og det kræver, at en lang række mennesker og organisationer, holder deres it-infrastruktur og cyberforsvar opdateret. Der er behov for konstant overvågning, som igen kræver et mandskab med kompetencer til at reagere, når der er tegn på cyberspionage og cyberkriminalitet. Og det er der hele tiden.
Trifork Security beskytter mod angreb
Udfordringerne ses tydeligt i de overvågningsdata og alarmer, som Trifork Security dagligt håndterer i deres Security Operations Center (SOC). Her arbejdes der døgnet rundt for at forsvare danske myndigheder, virksomheder og uddannelsesinstitutioner mod angreb fra både fremmede stater og kriminelle grupper. Med det nye forsvarsforlig følger der midler til et øget cyberforsvar. Det er glædeligt, men også bydende nødvendigt. Der er ingen tvivl om, at vores modstandere inden for både cyberspionage og cyberkriminalitet opruster. De kriminelle netværk samarbejder og har adgang til betydelige midler. Faktisk anslår World Economic Forum, at den samlede værdi af cyberkriminalitet svarer til verdens 3. største økonomi – kun overgået af USA og Kina – hvilket giver vores modstandere adgang til den seneste teknologi, kunstig intelligens og mulighed for at hverve talrige medarbejdere til at udføre deres aktiviteter.
Tag et ansvar for it-sikkerheden
Cyberkriminelle skal kun finde få sårbarheder i Danmarks samlede forsvar, før de får adgang til store værdier, uundværlige data og kritisk infrastruktur. Det er alles ansvar at sikre det digitale Danmark. Henrik Skovfoged, Business Unit Lead i Trifork Security udtaler:
“Mange danske virksomheder skal arbejde langt mere struktureret med cybersikkerhed og prioritere en målrettet indsats for at beskytte deres værdier og deres forretning. Med NIS2-direktivet fra EU (Net og Informationssikkerhed version 2, red.), sikrer vi, at den kritiske infrastruktur opfylder visse minimumskrav.” Han fortsætter: “Disse krav repræsenterer ‘best practice’, men mange virksomheder vil stadig få udfordringer med at efterleve de grundlæggende krav. Det er her firmaer som Trifork Security kommer ind i billedet. Vores servicekatalog indeholder en række ydelser, der kan hjælpe virksomheder, som er omfattet af NIS2, med at opfylde direktivet. Der er stor forskel på, hvor vores kunder er på deres modenhedsrejse, og vi har derfor betydelig erfaring med at drive projekter og hjælpe vores kunder uanset modenhedsgrad. Vi anbefaler altid en prioriteret indsats, så vi sætter ind, hvor kunden får størst værdi for pengene.”
Overvågning af systemer døgnet rundt
I forbindelse med NIS2 og de nye minimumskrav mener Henrik Skovfoged, at en service som Trifork Securitys Managed SOC er et godt sted at starte:
“Vores SOC opererer 24/7/365 og bemandes af 35 dedikerede konsulenter – alle er sikkerhedsgodkendte og placeret i Danmark. Med Trifork Securitys SOC har du folk, der overvåger dine systemer døgnet rundt og er dermed godt rustet – ikke kun i forbindelse med NIS2, men generelt. Du får et stærkt fundament, hvilket giver dig mulighed for at bygge videre derfra. For at bruge en sportsmetafor, så er det de færreste, der kan tage et par løbesko på og fuldføre et maraton. Det kræver forberedelse og træning. Cybersikkerhed fungerer på samme måde: Det handler om at få styr på det grundlæggende først og derefter tilføje yderligere elementer. Det er sådan, man kommer sikkert i mål.”