Sponseret indhold

Mindre ressourcespild og bedre indeklima

Sensorer skal bidrage til at mindske udviklingen af fugt i lelemål. Foto: iStock, Akchamczuk

Af:

Sensorer, der monitorerer blandt andet vandforbrug, temperatur og luftfugtighed, har bidraget til sundere og mere bæredygtige boligejendomme hos virksomheden Ejendomsvisioner. 

Med sensorer opsat i hvert enkelt værelse kan Ejendomsvisioner bogstaveligt talt tage temperaturen på sine boliglejemål. Ejendomsvirksomheden monitorerer rumtemperatur, luftfugtighed og forbrug af vand og varme. Med disse data ved hånden får Ejendomsvisioner hurtigt besked om ressourcespild og kan nemmere forebygge skader. Samtidig sikres det, at lejemålene har et optimalt indeklima. 

”Det er relevant som aldrig før at holde øje med ejendommenes ressourceforbrug. Vores mål er at sikre bæredygtige ejendomme, hvor vi minimerer ressourcespild i form af vand og varme – men også at sørge for et godt indeklima i lejemålene. At få adgang til data har gjort det meget nemmere for os at passe på vores lejere og ejendomme,” siger Karen Bjerregaard, der er drifts- og udlejningsansvarlig.

Startskuddet til at indsamle data var tilbuddet om at afprøve PropTech-løsningen Wise Home på en enkelt boligejendom i 2018. Siden er yderligere fire ejendomme blevet tilkoblet løsningen. Implementeringen har krævet minimal
tid hos medarbejderne. 

”Det har været ret simpelt for os at lære systemet at kende
og ikke krævet de store ressourcer,” siger Karen Bjerregaard. 

Effektivt system
Sensorerne gør det nemt at indsnævre, hvor der er opstået en situation, der kræver udlejers opmærksomhed. 

”Hvis vandforbruget stiger kraftigt på badeværelset, er det oplagt, at toilettet løber. Selvom lejeren måske allerede har opdaget problemet, er det ikke altid, vedkommende reagerer på det. Her er systemet ret effektivt. Jeg modtager en alarm, hvis det er noget, vi skal se nærmere på,” siger Karen Bjerregaard, der kan følge alle ejendomme på ét og samme site.

En gang om måneden gennemgår hun alarmerne på de enkelte lejemål. Ud over at tjekke vandforbruget går hun særligt i dybden med de værelser, hvor luftfugtigheden er for høj. Det øger nemlig risikoen for skimmelsvamp. Det kan for eksempel give udslag, hvis lejerne hænger vasketøjet til tørre indendørs. 

”Særligt i den ældre boligmasse har vi til tider haft udfordringer med skimmel, men med det nye system kan vi reagere hurtigt, og antallet af skimmelsager er derfor også faldet. Lejerne reagerer først, når indeklimaet ikke er optimalt, så det gælder om at tage udfordringerne i opløbet.” 

Dialog om indeklima
Er et værelse for fugtigt i et lejemål, modtager lejerne et link over mail, så de selv kan følge udviklingen. Lejerne er glade for dialogen, og Karen Bjerregaard har endnu ikke oplevet utilfredshed over, at der er opsat måleudstyr i de enkelte boliger.

”Vi oplyser lejerne om, at målerne sidder i lejemålet, allerede ved fremvisning. Formålet er at passe på ejendommene, og det kan de godt se logikken i. Som en gevinst for dem får vi også løst problemerne hurtigere end tidligere.”

Særligt opmærksom i år
I denne vintersæson holder Karen Bjerregaard særligt godt øje med temperatur og udvikling af fugt.

”Alle i samfundet er blevet anbefalet at skrue ned for varmen, men det er ikke alle lejemål, der kan tåle, at temperaturen ligger på 19 grader. Her vil systemet også kunne give os indsigt i, om nogle sparer for meget på varmen – og det må vi så tage en snak med lejerne om.”

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...