Sponseret indhold

Branchens største erhvervsejendomsmåling: Investorer skruer forsigtigt op for optimismen

Af:

For et års tid siden dykkede troen på ejendomsmarkedet, hvilket har sæt en gevaldig dæmper på handlen med erhvervsejendomme. For niende gang har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en omfattende forventningsundersøgelse og et lidt mere optimistisk syn har indfundet sig for 2024. F.eks. venter flere end sidste år at investere mere – med boligejendomme og logistik som mest eftertragtede segmenter. Men det springende punkt er usikkerheden om renten.

Med flere end 1600 svar er EDC Erhverv Poul Erik Bechs Forventningsundersøgelse den bredeste markedskortlægning af erhvervsejendomme herhjemme, og de mange beslutningstagere blandt investorer, virksomheder og lejere skruer lidt op for tiltroen til ejendomsmarkedet.
Målingen er gennemført for niende år i træk, og resultaterne blev torsdag den 30. november 2023 fremlagt på et udsolgt seminar i Industriens Hus i København med over 300 deltagere. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Poul Erik Bech, siger:

”Sidste år var svarene præget af krigsudbruddet i Ukraine og kraftige stigninger i rente, energipriser, byggeomkostninger og rekordhøj inflation. I år er forventningerne mere positive, om end de ikke er helt tilbage på niveauet de foregående år, og det sådan set meget rationelt.”

Fortsat meget kapital Sidste år dykkede andelen, som enten vil fastholde eller øge investeringerne i mursten, ned under 60 pct., fra ca. 80 pct. de foregående år. Nu er andelen vokset igen – til lidt over 60 pct. Og andelen, som direkte vil øge sine investeringer, er steget fra godt hver femte til næsten hver tredje. Joseph Alberti siger:

”Det afspejler, at der fortsat er meget kapital i markedet, f.eks. hos pensionskasser og udenlandske investorer. Den helt store hæmsko for flere transaktioner er usikkerheden om renten – det peger to ud af tre på i vores måling, og de forskellige forventninger til renten er i høj grad med til at låse markedet fast.”

Gennem 2022 og 2023 er renterne steget markant, og der er stor usikkerhed om den videre udvikling. I EDC Erhvervs Forventningsundersøgelse spår 4 ud af 10 uændret rente gennem 2024, mens 3 ud af 10 venter lavere rente, og næsten lige så mange forudser højere renteniveau. Boligejendomme er fortsat det mest populære segment blandt investorer – de står på indkøbslisten hos 4 ud af 5, og omkring 60 pct. venter, at boligejendomme som minimum vil holde priserne det næste år.

Færre nybyggede boliger
”Efter de store stigninger i byggeomkostninger har vi set en kraftig opbremsning i nye boligprojekter, og med fortsat stigende indbyggertal og lavere udbud af nybyggede boliger er det sandsynligt med lidt lavere tomgang og lidt højere lejeniveauer på sigt,” påpeger Joseph Alberti.

Industri- og logistikejendomme er også i år en populær kategori efter rekordlav tomgang og stigende investorinteresse de seneste år. 8 ud af 10 tror på uændrede eller stigende lejeniveauer. For kontorer venter næsten hver tredje af respondenterne lavere niveauer for markedsleje, mens kun halvt så mange tror på højere leje. Flere end 4 ud af 10 forudser øget tomgang. Det mest dystre billede er ligesom tidligere år detaillokaler. Fx venter 7 ud af 10 faldende priser på ejendomme, og 6 ud af 10 forudser øget tomgang.

Læs EDC Poul Erik Bechs Forventningsundersøgelse for 2024 på hjemmesiden www.poulerikbech.dk/landsdaekkende-erhvervsmaegler/

Mest læste på BusinessReview.dk

thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...