Sponseret indhold

ETA’er hjælper byggeriet med at blive mere bæredygtigt

Esben Holm, teknisk chef hos Simpson Strong-Tie

Af:

CE-mærkning gennem de europæiske harmoniserede standarder omfatter i mange situationer ikke innovative virksomheder, der udvikler nye produkter til byggeriet. Løsningen er ETA’er, som validerer produkternes egenskaber i et anerkendt EU-format og derved fremmer mere bæredygtighed og cirkulær økonomi i byggeriet. Et eksempel er Simpson Strong-Tie’s beslag til genbrugelige trækonstruktioner.

Byggeriet udgør en stor udfordring for vores klima og miljø. Derfor er der også et stort fokus på, hvordan vi kan omstille byggeriet i en mere bæredygtig retning. Men bygherrer og brugere forventer ikke kun grønne løsninger – de vil også se dokumentation for de egenskaber og resultater, som produkter og bygninger bliver markedsført med. Og det kan være en udfordring, når det for eksempel handler om byggematerialer til genbrug eller genanvendelse af råmaterialer i nye produkter. Her kan de såkaldte ETA’er komme byggebranchen til gavn.  ETA står for europæisk teknisk vurdering (European Technical Assessment). Det er en frivillig ordning, som kan søges for alle byggeprodukter, der ikke er omfattet af harmoniserede standarder, og med en ETA kan en innovativ producent, der i sin ambition om at gøre økonomien i byggeriet mere cirkulær, stadig få CE-mærket sit produkt. Det forklarer Thomas Bruun, adm. direktør i ETA-Danmark, som har godkendt byggevarer i mere end 40 år.

En anerkendt validering i EU
”De fleste produkter i byggeriet er omfattet af harmoniserede standarder, men ikke alle. Og her kan ETA’er være en hjælp. Med ETA’er kan vi tilgodese producenter af innovative produkter, der undergår en så hurtig teknologisk udvikling, at den europæiske standardisering ikke kan følge med. Med en ETA får du en fælleseuropæisk deklaration af, hvad produktet kan. Hvert land har sine egne regler for byggeri, og i sidste ende er der en lokal myndighed, der skal bestemme, om dit produkt er godt nok til at blive brugt, men med en ETA kan du vedlægge dokumentation for produktets egenskaber med en validering, der anerkendes i alle EU-lande,” fortæller Thomas Bruun.

Styr på dokumentationen
Næsten lige så længe, som ETA-Danmark har godkendt byggevarer, har ETA’er været en integreret del af udviklingen og lanceringen af nye produkter i virksomheden Simpson Strong-Tie i Odder. Virksomheden hed frem til 2001 BMF Bygningsbeslag og har siden 1964 forsynet den danske og internationale byggebranche med innovative produkter inden for beslag, betonankre, skudmontage og befæstigelse. I dag bidrager Simpson Strong-Tie blandt andet til mere bæredygtighed i byggeriet med flere nye produkter til bærende konstruktioner.

”Det er generelt billigere og mere bæredygtigt for os og vores kunder, hvis vi kan gå ned i ståltykkelse og bruge færre materialer. Der er blandt andet kommet nye overflader på prægalvaniseret stål, som har nogle bedre korrosionsbeskyttende egenskaber end dem, man tidligere kunne få. Vi slipper for at sende produkterne til varmgalvanisering, hvor de dyppes i flydende zink. Det sparer både transport og håndtering efterfølgende. I vores branche løber markedet og udviklingen hurtigere, end at de harmoniserede standarder kan følge med, men da vi via ETA-systemet har styr på dokumentationen, kan vi få CE-mærket vores innovative produkter,” siger Esben Holm, teknisk chef hos Simpson Strong-Tie.

Frivillig – men forventet de facto
Selv om ETA’er er frivillige, er ETA-ordningen ifølge Esben Holm blevet en de facto standard, hvis man vil på markedet med sine innovative produkter til byggeriet. Senest har Simpson Strong-Tie lanceret beslag og konstruktionsskruer, der understøtter upcycling, så bærende trækonstruktioner senere kan skilles ad og genbruges i andre byggerier, uden at hverken beslag eller træ beskadiges. Flere af produkterne er tilmed usynlige.

”Beslagene bliver lagt ind i midten af træet, så du ikke kan se dem og får således også en markant æstetisk funktion. Det er et krav, der kommer stadig oftere fra arkitekter. Hvis de ønsker synlige trækonstruktioner, skal der ikke også sidde et stort og synligt stålbeslag,” siger Esben Holm.

Trenden hedder design for disassembly og sørger i dette tilfælde for, at robuste, værdifulde træbjælker gør nytte i længere tid end den første bygning, de blev benyttet i.

”Bygningen kan skilles ad, og konstruktionerne kan køres væk og anvendes til et andet byggeri. Vi udvikler blandt andet beslag specifikt til en virksomhed, som laver træelementer, der kan genbruges,” siger Esben Holm.

Bæredygtighed er mere end CO2-reduktion
Det er altså ikke nok at snakke bæredygtighed i form af blot CO2-reduktion. Vi skal tale om holdbarhed og genanvendelse, og her er ETA’erne et nyttigt redskab for byggeriet, forklarer Thomas Bruun fra ETA-Danmark: ”Meget innovation i byggeriet inden for genbrug, genanvendelse og disassembly er ikke omfattet af de harmoniserede standarder, men via ETA-systemet kan man sagtens bruge standardernes testmetoder til at
teste egenskaber. ETA’er for produkter til genanvendelse, hvor du som regel har en proces for kvalitetsstyring, er ret etableret – for eksempel inden for isoleringsprodukter og tilslag til asfalt.”

”Genbrug er mere kompliceret, fordi du står med en entydig mængde af produkter – for eksempel bærende bjælker eller vinduer, der har siddet forskellige steder i en bygning og er blevet påvirket forskelligt. At teste ét vindue eller ét gulvbræt fra et 400 m2 stort gulv, som måske i tidernes morgen har været udsat for en skade eller påvirkning, som man ikke kan se, gør det komplekst,” siger Thomas Bruun.

Det handler om troværdighed
”Kunsten er at lave en dokumenteret proces, så man ikke skal teste og spilde alle materialer, men får den nødvendige viden om, hvad produktet kan. Det kan være i form af et valideret system til sortering, hvor man opstiller statistik om, hvordan man tester nogle relevante egenskaber i forhold til standarden. Det har vi lavet dokumentation for gennem ETA-systemet,” siger Thomas Bruun og fortsætter: ”Vores kerneleverance er troværdighed. Vi vil gerne være med til at sikre, at byggeriet i Danmark har den kvalitet og holdbarhed, som borgerne forventer, og at bygherrer og rådgivere vælger materialer på et informeret, anerkendt grundlag, uanset om de beslutter sig for at bruge et nyt, genbrugt eller genanvendt produkt.” 

Morgenmøde om dokumentation af bæredygtighed

Kom til morgenbriefing om dokumentation af bæredygtighed i byggeriet torsdag 13. oktober kl. 8.00-10.45, hvor blandt andre Thomas Bruun, adm. direktør i ETA-Danmark holder oplæg. Morgenbriefingen er for alle interessenter inden for byggeriet, samt aktører der gerne vil opstille grønne krav til byggeriet. Morgenbriefingen giver dig overblik over markedets og samfundets nuværende og kommende forventninger til grøn omstilling i byggeriet, indblik i forskellig dokumentation af bæredygtighed i byggeri og mulighed for at diskutere, hvilken fremtidig dokumentation byggeriet bør efterleve. Morgenbriefingen bliver holdt hos Dansk Standard, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn, og der er både mulighed for at deltage online og fysisk.

Se mere på: www.ds.dk/morgenbriefing

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...