Urmageri på højeste niveau

1-K2

Af:

I Palæet i Kgs. Lyngby holder en af landets mest erfarne urmagere til. Kåre Schneekloth har arbejdet med sit fag gennem 30 år, og i april i år var han dommer ved DM i urmageri ved Skills i Næstved.

Mangler der reservedele, må jeg producere dem selv fra bunden af.

De færreste tænker nok til daglig over, at urmageri faktisk er et meget alsidigt og traditionsrigt håndværk, der både kræver erfaring, og at urmageren mestrer en række teknikker og værktøj.

Det kunne man forvisse sig om ved det netop overståede DM i urmageri, der foregik i forbindelse med det landsdækkende arrangement Skills i Næstved i april. Her konkurrerede fire udvalgte elever fra Den Danske Urmagerskole i en opgave, hvor de skulle fremstille to Breguet-visere til et armbåndsur.

Til at bedømme resultatet havde Den Danske Urmagerskole udpeget en dommertrio med tre af landets mest erfarne og dygtige urmagere, bl.a. Kåre Schneekloth, der gennem 30 år har repareret og serviceret alt fra kongelige slotsure, til danskernes foretrukne armbåndsure fra mærker, som Rolex og Omega.

Kåre Schneekloth nærstuderer en af Breguet-viserne.

“Det kan godt være, folk tænker, at det ‘bare er et par visere’, men det er præcisionsarbejde og kræver, at man kan sit urhåndværk til fingerspidserne. Deltagerne får et stykke stål, som de skal save ud, file til og polere. Der er meget strenge krav til dimensioner og symmetri, og undervejs skal stålet både hærdes og blåanløbes flere gange for at opnå den rette struktur og farve. Endelig skal viserne monteres på et ur, der så skal reguleres. Det er en hård opgave i år, og det bliver spændende at se, om de kommer i mål”, sagde Kåre Schneekloth, mens han inspicerede de fire deltagere under konkurrencen.

En urmager skal kunne lave alt selv
Kåre Schneekloth begyndte selv sin faglige urmagerrejse i 8. klasse, og den har bl.a. bragt ham til kongelig hofleverandør Ludvig N.B. Hansen, Ole Mathisen og Poul Klarlund.

I dag har han sin egen forretning, Palæet i Kgs. Lyngby, hvor han, udover at servicere og reparere alle former for ure, også fører et sortiment af schweiziske ure og et eksklusivt udvalg af smykker – dels håndplukkede mærker fra udlandet, dels Palæets egen LOVE Collection. Han elsker at lære nye ting om sit fag.

De fire deltagere ved DM i urmageri kæmper for at færdiggøre deres opgave.

“Jeg stræber stadig efter at blive bedre til mit fag. Jeg har bl.a. været på kursus hos Ebel og IWC, hvilket var meget lærerigt”, siger Kåre Schneekloth, der også kan reparere de gamle ure, der ellers er udgået fra produktionen.

“Mangler der reservedele, må jeg producere dem selv fra bunden af. Det gjorde urmagere for 100 år siden, og det er også derfor, at eleverne her til DM skal prøve kræfter med at skabe visere selv, for det skal de kunne. Det er ikke længe siden, jeg skulle reparere et 40 år gammelt IWC, hvor der var en lillebitte sekundfjeder, der ikke kunne skaffes. Så måtte jeg tage en messingstift på lidt over 1 mm og dreje og polere den, til den målte blot 0,09 mm og passede perfekt. Det var hårdt arbejde, men det er også tilfredsstillende at kunne udføre det. Kunden blev lykkelig, hvilket jo i bund og grund er det allervigtigste – jeg går virkelig meget op i, at kunderne kan få glæde af deres ure”, siger Kåre Schneekloth.

Og vinderen blev …
Efter at have knoklet i et par lange dage, skulle eleverne på tredjedagen kl. 10.30 forlade arbejdsbordet, hvorefter dommerkommiteen tog over. Vinderen blev Khian Ghaziani, der havde skabt to meget fine visere og derfor nu kan kalde sig danmarksmester.

“Og en DM-titel i urmageri betyder skam noget. Sidste år havde jeg selv en elev med, der var med til at vinde DM i Skills og blev nr. 2 i urmageri, og han arbejder nu som urmager i London. Danske urmagere har generelt et godt ry i udlandet, og det er ikke svært at få arbejde i udlandet, hvis det er det, man vil, når man er færdig”, slutter Kåre Schneekloth.

Vinder af DM i urmageri ved Skills i Næstved blev Kian Ghaziani.

Se mere på www.palaeet.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
Young scientist looking through a microscope in a laboratory. Young scientist doing some research
Den gode idé skal beskyttes i tide
AVDAN det virtuelle m├©de_1
Der er én faktor der afgør, om jeres videomøder er professionelle

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...