ChatGPT – ven eller fjende? 

Unsplash Jonathan Kemper

Af:

ChatGPT og AI modeller er kommet for at blive – det er der ingen tvivl om. Men skal vi være nervøse for, at ChatGPT er enden på verden som vi kender den i dag? Bliver vi oversvømmet af ondsindet misinformation og offensive cyberangreb – alt sammen skabt af en teknologi vi ikke helt forstår? Eller er vi tvært imod på vej ind i en ny ære, hvor teknologien overtager alt det trivielle og kedelige arbejde og sætter os mennesker frie til at gøre, hvad vi vil? Svaret ligger måske et sted midt i mellem. 

Stifteren af Open AI, Sam Altman, der står bag ChatGPT udtalte i marts 2023, at ”Vi skal være forsigtige. Jeg tror, folk skal være glade for, at vi er lidt bange for det her,” ”Især er jeg bekymret over, om de her modeller kunne blive brugt til storstilet misinformation,” samtidig mener han dog også, at teknologien kan bruges i alle brancher og at den vil give os mere livskvalitet og højere levestandard.

At den hastige udvikling også har skabt bekymring, blev tydeligt, da Elon Musk, Apple co-founder Steve Wozniak og andre ledende tech-stemmer opfordrede til en 6 mdr. tænkepause i udviklingen af AI. Men kan vi sætte udviklingen på pause? Nej, det mener vi i Dansk Erhverv ikke vi kan. Vi skal der imod sørger for, at vi har den rette lovgivning, der kan regulere brugen af AI og ChatGPT. Den holdning deler Margrethe Vestager, der på Twitter pointerede, at EU-Kommissionens AI Act netop har til formål at regulerer høj risiko AI som ChatGPT.

Men hvad med alle mulighederne som teknologien giver? Hvordan skal man som virksomhed forholde sig til ChatGPT? Hvad kan teknologien bruges til og måske endnu vigtigere, hvad er udfordringerne? 

Det er der mange holdninger til, men det mest oplagt er jo, at spørger ChatGPT selv – så det gjorde jeg.

”Hej ChatGPT. Hvordan kan danske virksomheder bruge ChatGPT til at øge deres vækst?”

Hej! Danske virksomheder kan bruge ChatGPT til at øge deres vækst på forskellige måder. Her er nogle potentielle anvendelser:

1. Kundeservice og support: ChatGPT kan bruges til at forbedre kundeservice. Det kan hjælpe med at besvare kundespørgsmål, håndtere klager og problemer, og give teknisk support døgnet rundt.

2. Salgs- og markedsføring: ChatGPT kan bruges til at interagere med potentielle kunder, besvare spørgsmål om produkter eller tjenester, og give personlig rådgivning eller anbefalinger.

3. Produktudvikling: ChatGPT kan bruges til at indsamle feedback fra kunder og potentielle kunder om deres behov, ønsker og forventninger til produkter eller tjenester.

4. Automatisering: ChatGPT kan også anvendes til at effektivisere interne processer i virksomheden. Det kan automatisere rutineopgaver, besvare interne spørgsmål, og fungere som en intern videnbase.

ChatGPT havde dog også en advarsel til mig:
”Det er vigtigt at bemærke, at succesfuld implementering af ChatGPT kræver en nøje overvejelse af teknologiens anvendelse. Det er også vigtigt at have en kvalitetskontrolproces på plads for at sikre, at de genererede svar er korrekte og pålidelige, samt at overholde gældende databeskyttelseslove og etiske retningslinjer”. Og netop den advarsel ledte mig videre til det næste spørgsmål.

Hej ChatGPT kan du sammenholde de fire måder som virksomheder kan bruge ChatGPT til at skabe vækst med udfordringerne ved at bruge ChatGPT?”

Selvfølgelig! Her er en sammenligning af fire måder, hvorpå virksomheder kan bruge ChatGPT til at skabe vækst, sammenholdt med udfordringerne ved at bruge ChatGPT:

1. Kundeservice og support: ChatGPT kan have begrænset evne til at forstå komplekse eller nuancerede spørgsmål og kan føre til fejlagtige eller upassende svar.

2. Salg og markedsføring: ChatGPT er stadig en AI-model og ikke en menneskelig sælger, så det kan have begrænset evne til at læse køberes følelser og reagere på dem på samme måde som en menneskelig interaktion Samtidig skal ChatGPT styres nøje for at undgå at sende upassende eller uacceptable svar, da det stadig kan have begrænset forståelse af kontekst og kulturelle forskelle.

3. Produktudvikling: ChatGPT’s svar kan være baseret på mønstre i de data, det er trænet på, og ikke nødvendigvis repræsentativt for den faktiske brugerfeedback, hvilket kan føre til fejlfortolkninger eller forkerte konklusioner.

4. Automatisering: Implementeringen af ChatGPT kan kræve betydelig teknisk ekspertise og ressourcer, og der er også et etisk ansvar for at sikre, at automatiseringen ikke erstatter mennesker i kritiske eller væsentlige jobfunktioner, hvilket kan have sociale og økonomiske konsekvenser.

Det er vigtigt for virksomheder at være opmærksomme på både fordelene og udfordringerne ved at bruge ChatGPT. Og det kan næste ikke siges bedre. For den nye AI teknologi rummer uanede muligheder men også udfordringer. Det er derfor vigtigt, at vi hele tiden forholder os kritisk til den nye teknologi samtidig med, at vi udforsker de mange muligheder.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...