Sponseret indhold

Farvel til ”plejer”

Af:

Udfordringerne står i kø for virksomhedsledere globalt og i Danmark. Ruslands angreb på Ukraine har medført globale sanktioner i et hidtil uset omfang, hvilket betyder, at omstillingen væk fra russisk olie og gas speedes op – og det medfører stigende energipriser. Samtidig lider vi forsat under COVID-19-pandemiens påvirkning med pres på forsyningskæderne og mangel på elektronikkomponenter til produktion af bl.a. biler, PC’er, telefoner og vindmøller. Og den ultimative udfordring om bæredygtig omstilling for at minimere klimaforandringerne er ikke blevet mindre og er den bundne opgave, vi alle har, for at sikre planeten for vores børn og kommende generationer. 

Derfor er intet, som det plejer at være – og vi kan ikke nå vores mål ved at gøre, som vi plejer. Forandringer er det eneste konstante, og de kommer hurtigere og hurtigere. Det stiller nye krav til at accelerere digitaliseringen yderligere og til at tænke strategisk i dynamiske forretningsmodeller, som kan absorbere de konstante udfordringer. 

Stort potentiale for dansk industri 
Den gode nyhed er, at vi i Danmark står i en rigtig gunstig position. Den grønne omstilling og de stigende energipriser dikterer, at vi skal være bedre til at producere energi uden at udlede CO2 i kombination med, at vi skal være bedre til at spare energi. Den præmis rummer et hav af muligheder for danske virksomheder. Vi har netop virksomheder, der producerer energi uden at udlede CO2, og virksomheder, som arbejder med muligheder for at spare energi, over en bred kam. Derfor har vi særdeles gode muligheder for at tale ind i den grønne dagsorden og skabe forretningsmuligheder.

Samtidig er vi i Danmark i forreste linje, når det gælder anvendelse af digitalisering og automatisering til at skabe muligheder for vores virksomheder og medarbejdere. Det skal vi accelerere yderligere. Vi har allerede digitaliseret de traditionelle IT-systemer til ERP, kontor og administration – nu gælder det industrien og produktionen. Her skal vi kombinere det fysiske med det digitale, hvor vi kan generere en ny, stor værdiskabelse. Vi kan fx i dag skabe digitale tvillinger af den enkelte maskine og på den måde langt bedre designe, forbedre og vedligeholde maskiner og produkter. Kun fantasien sætter grænser, fx arbejder man i dag i flere virksomheder med ”closed-loop manufacturing”, hvor allerede producerede biler leverer data tilbage til den digitale tvilling, så mulige forbedringer indarbejdes og sættes i produktion til næste generation af biler. 

Når vi smelter det fysiske og det digitale sammen, skaber det også mulighed for nye forretningsmodeller. Nu behøver man ikke længere sælge selve produktionsmaskinen, men kan i stedet vælge at sælge ydelsen som en tjeneste. Det kan fx være, at en kunde foretrækker blot at betale hver gang maskinen anvendes – as-a-service – fremfor at skulle købe den. Gennem digitalisering er det nemt at håndtere nye ønsker hos kunderne. Tilsvarende er der store fordele i at tænke i og indgå i platforme og økosystemer, hvor man sammen med kunder, leverandører og partnere i fællesskab kan skabe værdi. Det giver også mulighed for langt enklere at skalere op og ned, når man har behov for hurtigt at justere forretningen. 

Cybersecurity er afgørende for succes
Forudsætningen for at lykkes med at kombinere det fysiske med det digitale er, at der er tillid til data. Og med en stigende digitalisering af produktionen bliver det ekstra vigtigt at sikre, at den fysiske produktion ikke bliver udsat for cyberkriminalitet. Hvis fjendtlige personer får adgang til de fysiske anlæg i kemiske fabrikker, kraftværker eller rensningsanlæg kan de forvolde meget store skader.

Det kræver en ny tilgang til cybersecurity, fordi de traditionelle løsninger til IT-sikkerhed primært er rettet mod de traditionelle kontor-IT-systemer. På produktionsgulvet skal der arbejdes med de operationelle processer for at minimere risici i de operationelle systemer – helt ned på niveau med de enkelte PLC’er. Kun på den måde kan man sikre, at tillid til data er intakt i en fuldt digitaliseret fabrik.

Fremtiden er grøn
Midt i de mange voldsomme ændringer i den globale handel og krav til grøn omstilling står dansk industri godt rustet med mange muligheder. Forudsætningen er imidlertid, at man aktivt opsøger nye muligheder, forbereder sin organisation til konstant forandring og er klar til at investere i fremtiden. ”Plejer er død”, som man siger – og i det ligger rigtig mange, nye muligheder for de danske virksomheder. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...