Sponseret indhold

Ejendomsinvesteringseksperten: Det danske ejendomsmarked er stadig en sikker og tryg havn

Camilla Dalum, CEO, ROOF Management A/S

Af:

På trods af at verden synes at have været af lave de seneste år grundet Coronakrisen og, at krigen i Ukraine nu har taget over, er det danske investeringsmarked forbavsende stabilt. 

Især de professionelle, udenlandske investorer betragter stadig Danmark som sikker havn og har snart gjort det gennem en længere årrække. Denne stabilitet smitter tydeligt af på det øvrige investeringsmarked. Det vil sige, at også private investorer, såvel større som mindre, kan være rimelig sikre på, at det at sætte penge i fast ejendom er en god og tryg investering. Især er der efterspørgsel på boligejendomme. Ifølge ”Danish Investment Atlas 2022”, der udgives af Cushman & Wakefield RED, var boligmarkedet i 2021 både kendetegnet ved en umættelig efterspørgsel efter stort set alle typer af boligaktiver, et stigende lejeniveau og faldende afkastkrav.

Boliger er stadig det største segment
Det har ifølge Cushman & Wakefield RED resulteret i en høj investeringsaktivitet i hele landet samt en transaktionsvolumen, der nåede hele 65,8 mia. kr. i 2021. Med en andel på 55 pct. af den samlede volumen blev boligsegmentet derfor endnu en gang det største ejendomssegment. Væksten er ligeledes markant inden for logistikejendomme, men også kontormarkedet klarer sig fint, og her er det især den danske kapital, der dominerer.

Interessen for kontormarkedet bekræftes af en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle, der sammen med EDC Poul Erik Bech netop har offentliggjort rapporten ”JLL Nordic Outlook – Spring 2022”. Den viser, at investeringsvolumen i dette segment steg med mere end 100 pct. i 2021, lige som de udenlandske investorer på den front nu også i højere grad kigger på Danmark.

Investorerne har været meget trofaste
Da Coronakrisen lukkede landet ned i starten af 2020, forsvandt investorerne som dug for solen. Men de vendte heldigvis hurtigt tilbage, og siden har ejendomsmarkedet altså været præget af høj grad af stabilitet – også selv om markedet på det seneste har vist tegn på en rentestigning. Der har dog ikke været tale om en stigning, som blot tilnærmelsesvis har overhalet inflationen.

Vi kan muligvis forvente, at krigen i Ukraine får inflationen til at vokse lidt, men umiddelbart er der ikke nogen grund til at lade alarmklokkerne lyde. Det danske ejendomsmarked ser ud til at ville være ganske stabilt også i den nærmeste fremtid. Beskæftigelsen er høj, og tomgangen inden for såvel logistik- som kontorsegmentet er på et meget lavt niveau.

Den danske kapital rører nu også på sig
Man kan i mange henseender sige, at de udenlandske investorer er med til at holde hånden under det danske ejendomsmarked. Det har dog den behagelige sidegevinst, at den store udenlandske interesse også er med til at øge interessen blandt de danske investorer. Kigger man f.eks. på væksten i volumen, kan vi notere os, at de danske investorer igen er særdeles aktive efter en kortere pause. Snart finder verdens største internationale messe for ejendomssektoren, Mipim, sted i Cannes, nemlig fra den 15. til den 18. marts. Det er første gang i 2 år, det er muligt at afholde denne messe, så det skal blive spændende at få en pejling på og førstehåndskendskab til, hvorledes man med udenlandske øjne ser på ejendomsmarkedet i den nærmeste fremtid. Men som sagt – set fra mit skrivebord er der ingen grund til ængstelse.

ROOF Management er repræsenteret på Mipim 2022, så ræk endelig ud til os, hvis vi skal mødes i Cannes

På trods af en verden præget af uro og omskiftelighed er det danske investeringsmarked forbavsende stabilt - og det ser ikke ud til at ændre sig.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...