I Dansk Industri´s B2B e-commerce analyse ses det, at nye bæredygtige trends for alvor slår igennem, når de professionelle danske indkøbere handler ind. Dette er drevet af nye lovkrav indenfor miljø og grøn omstilling. Men også andre faktorer har sat sine spor, når der handles ind i B2B og online.
52% af de danske B2B-indkøbere oplever, at alverdens udfordringer såsom inflation, udfordringer i forsyningskanaler, miljø, energikrise og krig har sat sine spor i forhold til, hvordan de køber ind.
Overordnet set bliver der købt mindre ind, men der er også kommet fokus på bæredygtige indkøb, som er en ny faktor, der spiller ind, når den professionelle indkøber gør sine indkøb. I en B2B analyse, hvor DI har spurgt 1000 danske B2B-indkøbere, tilkendegiver 18%, at en af de forandringer, der er sket i 2024, er, at der er kommet fokus på bæredygtige indkøb.
Hvad er bæredygtige indkøb for B2B?
Når der indgår et overordnet mål for virksomheden om at reducere klimaaftrykket, så er der tre områder, som B2B køberen blandt andet tager stilling til:
1: Hvordan produktet er produceret
2: Hvordan produktet er emballeret
3: Hvordan produktet er leveret
Bæredygtig levering
48% af B2B-indkøberne finder bæredygtig levering vigtig. For sammenligning er der 55%, der finder gratis levering vigtig, så der er dog stadig flere, der finder gratis levering vigtigere end bæredygtig levering.
Den grønne kurv
35% af de danske B2B-indkøbere finder det vigtigt, at produkterne fremstilles med en produkt-konfigurator, der kan lave klimaaftryksberegninger ved produktbeskrivelsen.
34% vil gerne have en samlet klimaaftryksberegning i kurven ved check out. Det ønske skaber et potentiale for de sælgende virksomheder, der opfylder de nye bæredygtige ønsker fra kunderne.
Grøn indkøbspolitik
Med CSRD-direktivet øger EU kravene til rapportering af bæredygtighed, og derfor er endnu flere virksomheder i gang med en grøn omstilling, som påvirker hele værdikæden – også hvordan der købes ind.
Det betyder, at der er fuld gang i at få integreret grønne indkøbspolitikker, hvor prioritering af produkter og tjenester, der har minimal miljøpåvirkning, vinder.
Så jagten på webshopfunktioner, der gør det nye liv med klimaregnskaber nemmere, er tydeligvis sat ind for B2B- køberen.
Men det er kun hver femte af de sælgende virksomheder, der planlægger at investere i nye funktioner, der gør livet med klimaregnskaber nemmere for deres kunder.
”Det giver i hvert fald, dem der gør, en konkurrencefordel. Men jeg vil nu anbefale alle danske virksomheder at tappe ind i den trend, for det vil være et uundgåeligt konkurrenceparameter for fremtiden både for små og store virksomheder” siger Mie Bilberg, der er DI´s ekspert i e-commerce.
Konkurrencefordel
En virksomhed, der sælger online, har allerede en konkurrencefordel, fordi i gennemsnit bruger B2B indkøberen 2,6 kanaler, hvoraf de digitale kanaler fylder mest og er brugt af 71%. Men hele 32% af indkøberne fravælger decideret leverandører, som de ikke kan handle med online. Udover en åbenlys fordel ved at være til stede, hvor kunderne er, har digitalt sælgende virksomheder også den fordel, at de allerede udstiller deres produkter i digitale produktkataloger.
De er vant til at arbejde med data, og de er vant til at arbejde med digitale platforme. De kan derfor bygge nye funktioner på platformen, som tapper ind i nye behov, som kunderne efterspørger. Den grønne omstilling kan på den måde vendes fra at være en udfordring til at være en kommerciel mulighed, der giver en konkurrencefordel, som skaber nye kunder og mere forretning.
