Sponseret indhold

PODCAST: Danske life science-virksomheder stærke i global konkurrence

Af:

Danmark står stærkt i den internationale life science-branche. Men det er ikke en selvfølge, at det bliver ved. Rundt omkring i verden opruster lande som Schweiz, Storbritannien og Singapore massivt på forskning, innovation og attraktive skattevilkår for at tiltrække de bedste virksomheder. Så hvordan sikrer vi, at Danmark forbliver en central spiller i denne globale konkurrence?

For blot 15 år siden var life science en vigtig, men langt fra dominerende industri i Danmark. I dag har eksporten tredoblet sig, og beskæftigelsen er steget med over 50 procent. Det har gjort sektoren til Danmarks mest værdiskabende. Steen Donner, CEO hos DTU Science Park, ser udviklingen som en styrkeposition, men understreger, at Danmark ikke må tage sin position for givet. “Vi gør det godt, men vi kan ikke hvile på laurbærrene,” siger han.

Hør podcasten her:

Listen to “Den globale konkurrence” on Spreaker.

Danmarks skjulte våben
Ifølge Asbjørn Overgaard, CEO hos Copenhagen Capacity, er en af Danmarks største forcer den unikke samarbejdskultur mellem offentlige institutioner, universiteter og virksomheder. Det såkaldte triple helix-samarbejde skaber en innovationskultur, der i høj grad bidrager til sektorens succes. “Vi har en særlig tillid mellem myndigheder, forskning og erhvervsliv, som gør det nemmere at udvikle nye løsninger,” forklarer han.

Men ikke alt er guld og grønne skove. En af de største udfordringer er manglen på højtuddannede specialister. Branchen vokser hurtigere, end universiteterne kan uddanne nye kandidater, og Danmark må i stigende grad kigge mod udlandet for at tiltrække talent. “Det er en kæmpe fordel, at vi kan trække folk hertil, men vi skal også blive bedre til at fastholde dem,” siger Steen Donner.

Samtidig er Danmarks hjemmemarked en hæmsko. Landets størrelse betyder, at virksomheder allerede fra starten må tænke globalt – en udfordring for mindre virksomheder uden store eksportmuskler. “Det er en svær disciplin at skalere op internationalt, når du stadig er i en tidlig fase,” siger Asbjørn Overgaard.

Kapital – den største hurdle
For de fleste life science-virksomheder er adgang til kapital en af de største barrierer. Udviklingen af nye lægemidler og teknologier kræver enorme investeringer, og Danmark halter efter på dette punkt. Steen Donner påpeger, at risikovillig kapital i højere grad findes i USA og større europæiske lande. “Vi skal blive bedre til at tiltrække de store investeringer – ellers risikerer vi, at de mest lovende virksomheder flytter deres udvikling til udlandet.”

For at fastholde Danmarks stærke position peger eksperterne på en række nødvendige initiativer. Flere investeringer i uddannelse og talentudvikling er afgørende. Samtidig skal der være bedre muligheder for international arbejdskraft, så de rette kompetencer kan tiltrækkes og fastholdes. Endelig skal finansieringsmulighederne styrkes, så virksomhederne kan vokse og konkurrere globalt. “Vi har en stærk position, men vi skal fortsætte med at investere og forbedre rammevilkårene, hvis vi vil fastholde vores førerposition,” siger Asbjørn Overgaard. Steen Donner er enig: “Danmark har et unikt life science-miljø – men vi må ikke tage det for givet.”

Se podcasten som video her:

Gæster:
Steen Donner, CEO, DTU Science Park
Asbjørn Overgaard, CEO, Copenhagen Capacity

Vært:
Søren Vejby

Produktion:
Martin Andersen

Seneste nyt

Frankfurt
Ejendomsinvestorer klør sig i håret over turbulens på aktiemarkedet
2023-09-29 Virkelund - oversigtsbillede
Ny milepæl for Coop Byen: Første kvarter med 350 svanemærkede boliger klar til udlejning
Sorø
Sorø finkæmmer kommunen for tage, der kan bruges til solceller
Julie Rømsing_08 (1)
Newsec vinder administration af Vellivsejendomsportefølje
Kina
Honeytraps bliver taget i brug på presset kinesisk ejendomsmarked

Mest læste på BusinessReview.dk

Kvanto global payment solutions one-shop shopping--
Kvanto leverer gateways til betalingssystemer i hele verden
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet
Tina Buch Olsson 1
Den moderne leder formår at spille medarbejderne gode
baselworld 2019
Verdens største urmarked
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
KJ4A9326--
Nu får den danske ejendomsbranche et spark bagi af de unge talenter
KimPNG_HD (1) uden farve--
Ejendomsinvesteringseksperten: Derfor bør alternative investeringer indgå i din investeringsportefølje
industry-970151_1920
Ny belægning i gamle rør giver helt nye energi-muligheder

Læs også

Isolering1
Nyt fælles sprog for energieffektivisering i industrien
Dansk industri står midt i en omfattende grøn omstilling, hvor energiforbruget ikke længere blot er en detalje, men afgørende for virksomheders...
BRE 130325 Foto
PODCAST: Sådan kan digitale energisystemer hjælpe ejendomme med at spare penge og nå klimamålene
I dette afsnit af BusinessReview Ejendomme taler vi om, hvordan ejendomsejere og driftsansvarlige kan bruge digitale værktøjer til...
Foto 260325
Boligmarkedet i fuldt gear: Høje priser, stor aktivitet og nye tendenser
I dette afsnit af Boligkvarteret har vi besøg af vores faste ekspert, Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, som guider...