Sponseret indhold

Innovation og velstand skal være nøgleord i europæisk life science-strategi

Af:

Danmarks nye life science-strategi er lige på trapperne. Men hvis vi ønsker at fremtidssikre den branche, som er en hjørnesten i dansk og europæisk økonomi, skal vi være endnu mere ambitiøse, når det gælder life science. Vi står i en ny geopolitisk virkelighed, hvor markeder lukker sig om sig selv, forsyningskæder er under pres, og den globale konkurrence om rammevilkår og investeringer skærpes. Og her sakker Europa bagud.

Af Katrina Feilberg, branchedirektør for Sundhed & Life Science, Dansk Erhverv

Den nyligt offentliggjort Draghi-rapport konkluderer, at hvis EU skal holde trit med sine konkurrenter i den globale konkurrence samt sikre den europæiske velstand, skal innovationen i EU styrkes.

Dansk Erhverv er helt enig. Hvis EU skal sikre europæiske sundhedsvæsener og patienter adgang til verdens bedste sundhedsbehandling, så er vi afhængige af, at life science-virksomheder foretager investeringer, forsker, udvikler, innoverer og producerer i EU. Det kræver mere attraktive rammevilkår. Derfor bør den nye EU-Kommission, som noget af det første, tage initiativ til en europæisk life science-strategi. Det arbejde skal Danmark, som førende life science-nation, stå i spidsen for.

Life science har enorm værdi for europæisk økonomi
Life science-branchen er Danmarks største eksporterhverv og stod i 2023 for 19 pct. af dansk vareeksport. Tal fra EFPIA viser desuden, at biotekindustrien alene bidrager med 35 mia. euro til EU’s økonomi, og at lægemiddelindustrien i 2023 bidrog med mere end 100 mia. euro. Life science-branchen er altså et af EU’s vigtigste aktiver og har enorm værdi for den europæiske økonomi og de europæiske borgeres sundhed. Men selvom den europæiske life science-branche i stigende grad bidrager til vækst, så peger analyser på, at EU sakker bagud i forhold til især USA, men også Kina. Det gælder både for investeringer og evnen til at omsætte ny forskning til virksomheder – og det ser dystert ud. For 20 år siden var forskellen på life science-investeringer foretaget i USA sammenlignet med EU blot 2 mia. USD. I dag er den forskel steget markant til 25 mia. USD.
Life science-virksomheder er internationale virksomheder, der opererer både indenfor og udenfor EU’s grænser. Det skal de blive ved med at kunne, samtidig med at life science-virksomheders aktiviteter styrkes i EU, så der sikres stabil forsyning af lægemidler såvel som medicinsk udstyr til europæiske borgere.

Vi skal sikre EU-borgernes adgang til sundhed i verdensklasse
Vi mener derfor, at EU bør have fokus på tre hensyn, når man udarbejder en life science-strategi: patientsikkerhed, markedsadgang og innovation. I dag tages der nemlig sjældent højde for alle tre hensyn – og desværre er det ofte vilkårene for innovation, der lider.
Konsekvensen bliver, at virksomheder rykker deres forskning og udvikling til USA eller Kina. Og hertil følger en stigende tendens til, at nye og innovative produkter i første omgang ikke lanceres i EU. Det er et stort problem, fordi vi risikerer, at europæiske patienter ikke får adgang til den bedste behandling.

Tendensen kommer fx til udtryk i EU’s revision af lægemiddellovgivningen. Kommissionens udspil hertil spænder nemlig ben for egne (gode) ambitioner om EU-borgeres lige adgang til lægemidler, fordi det sker på bekostning af incitamentet til innovation. Og det er et kæmpe problem, hvis EU-borgerne skal have adgang til verdens bedste sundhedsbehandling – det kræver nemlig en udviklende og innoverende life science-branche.
Og vigtigst af alt gør investeringer i life science en konkret forskel for EU-borgeres sundhed. Under COVID19-pandemien udnyttede man fx det stærke offentlige-private samarbejde i den hurtige udvikling af vacciner. Det lykkedes på baggrund af gode innovative forskningsmiljøer, stærke life science-virksomheder og beslutningstagernes høje prioritering af løsningen af et stort og aktuelt sundhedsproblem.

I Dansk Erhverv mener vi, at Danmark skal stå i spidsen for arbejdet med en europæisk life science-strategi. Det skal vi, fordi vi har gode erfaringer fra de danske, nationale life science-strategier, og fordi life science er en stor erhvervspolitisk styrkeposition for os. Det skyldes blandt andet vores arbejde for etablering produktion og investeringer, bedre brug af sundhedsdata, evnen til at tiltrække klinisk forskning, tiltrækning af international arbejdskraft, og vores historisk stærke offentlig-private samarbejde. Dertil kommer, at Danmark nu etablerer Innovation District Copenhagen, som understøtter vækstlaget og innovation.

Seneste nyt

CBS20231204_1633
Fremtidens ledere i det maritime står stærkt med Blue MBA
IMG_3621
På forkant med global bæredygtighed og innovation
Danske Rederier Danske Rederier Anne ad
Kritisk infrastruktur i urolige tider
Helsinki
Ejendomsinvestorer i Norden lægger an til at øge investeringer, men…
christopher-elgaard-jensen-headshot-752x752
Investorer øjner merafkast i Københavnske boligejendomme

Mest læste på BusinessReview.dk

Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: AFSTÅELSESRET OG : ”CHANGE OF CONTROL”-KLAUSULER I ERHVERVSLEJEKONTRAKTER
Forside Stine-small (1)
Tværfaglige kompetencer afgørende for at udnytte potentialet i AI
Fried rice salat med grillede peberfrugter
Havre er en superfood
CPH Pulse 1
Strikse bæredygtighedskrav til både lejer og udlejer ved nyt markant kontorprojekt i København
Foto 260225
Boligkvarteret: Sådan sikrer du dit boligkøb med køberrådgivning
Strand_03
Københavns nye kreative eventcenter indbyder til møde
134795-01-XXL
VELUX om energirenoveringer: ”Husk nu at bygninger er til for mennesker!”
1-C038.462.16.037
Et lille stykke urhistorie
Søren-Damgaard-(SD)
Betydningen af forkøbsret og hjemfaldspligt ved ejendomstransaktioner

Læs også

European Biosolutions Coalition
DI samler biosolutionssektoren i nyt branchefællesskab
På en stiftende generalforsamling d. 6/2-25 blev DI Biosolutions officielt etableret som et branchefællesskab under Dansk Industri....
Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Vi dykker ned i Pharmadanmarks life science-barometer med opdaterede tal for branchen og får formand for Pharmadanmark, Stine Hasling...
Digital transformation, IoT, Internet of Things, Software techno
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som...