Skal Danmark øge sin styrkeposition i life science, så burde de kommende nationale life science strategier komplementeres med det grænseoverskridende regionale perspektiv for at få endnu større gennemslagskraft. Det er budskabet fra Medicon Valley Alliance, som er klyngeorganisation for EU’s største life science klynge, der arbejder med at sætte nordisk life science på verdenskortet.
D en danske life science eksport er steget med 227 procent siden 2008. I 2023 udgjorde life science 19 procent af Danmarks vareeksport. For at accelerere den vækstrejse yderligere bør man også inkludere og udnytte det stærke regionale samarbejde mellem Danmark og Sverige.
”Synergien mellem universiteter, hospitaler og life science miljøet i lande som Danmark og Sverige er ret unikt, og det samme gælder samarbejdet på tværs af landegrænser,” fortæller Niels Abel Bonde, bestyrelsesformand i Medicon Valley Alliance, og han uddyber:
”Så når Life Science Rådet udarbejder retningslinjer og regeringen en opdateret Life Science strategi, er det centralt, at de også tænker i at styrke det grænseoverskridende regionale samarbejde og ikke kun har et nationalt fokus. For det er også i samarbejdet og synergierne på tværs af grænserne, at vi her i Danmark og Sverige kan være med til at fastholde og øge vores styrkeposition i Europa og globalt.”
Den nordiske førerposition
Medicon Valley Alliance er projektleder i en række strategisk udvalgte projekter, som styrker regionens førerposition inden for emner som screening af type 1-diabetes, bekæmpelse af ufrivillig barnløshed og anvendelsen af cutting-edge forskningsanlæg som European Spallation Source og MAX IV i Lund til styrkelsen af innovationskapaciteten indenfor life science.
Anette Steenberg, CEO i Medicon Valley Alliance, fremhæver:
”Hver for sig er Danmark og Sverige små spillere i et europæisk og globalt perspektiv, men sammen får vi en stærkere stemme i bl.a. EU. Insisterer vi på at stå alene, mindskes vores indflydelse, konkurrenceevne og innovationskraft i kapløbet med andre lande i EU og ikke mindst USA og Kina. Vi er inde i en god cirkel her i Norden, men vi skal passe på, at vi her i Europa ikke får reguleret os selv ihjel og dermed risikerer, at den nyeste og bedste medicin, udstyr og behandlingsformer ikke når vores patienter, og de innovative entreprenører forlader landet til fordel for især USA.”
Guldæg af forskningsmuligheder
Ufrivillig barnløshed er et konkret eksempel på et område, hvor det grænseregionale samarbejde bringer Danmark og Sverige op i verdensklasse. Undersøgelser viser, at ufrivillig barnløshed er den mest almindelige kroniske sygdom i aldersgruppen 20-45 år, som rammer mellem 15-20% af alle par.
Medicon Valley Alliance har de seneste 12 år haft et strategisk fyrtårnsprojekt ved navn ReproUnion netop indenfor dette område og med fokus på både den mandlige og kvindelige fertilitet.
”I de sidste 5 år har vi opbygget en grænseoverskridende biobank (RUBIC) med adskillige data og prøver fra både mænd, kvinder og par. Biobanken er verdens eneste biobank med så unikke data og prøver – et guldæg af forskningsmuligheder, der skal lede til nye innovative behandlingsformer og produkter til gavn for de individer og par, der kæmper mod infertilitet” fortæller Anette Steenberg.
”ReproUnion har været et fyrtårnsprojekt, men faktisk har vi samlet set omkring 28 års erfaring med det regionale samarbejde, som i sin tid blev skudt i gang af akademiske, offentlige og regionale kræfter, hvor åbningen af Øresundsforbindelsen styrkede samarbejdet yderligere fx gennem universiteterne. Medicon Valley Alliance har lige siden dels fungeret som en attraktiv mødes-og markedsplads for dansk-svensk life science og et stigende antal udenlandske virksomheder og dels bidraget til at tiltrække store tocifrede millionbeløb fra EU til life science relateret forskning og udvikling, ” uddyber Niels Abel Bonde.
Anette Steenberg understreger:
”Vi ville ønske, at man fra politisk side – både i Danmark og Sverige – vil inkludere og derigennem også anerkende det stærke samarbejde på tværs af grænserne, når de nationale life science strategier tager form. Nationale strategier og initiativer er gode, men også nationalt bliver vi kun stærkere ved at inkludere eksisterende succesrige grænseoverskridende samarbejder med vores svenske naboer.”
Life science klyngen skal styrkes
Netop styrken i det regionale samarbejde er i fokus, når Medicon Valley Alliance afholder deres traditionsrige årsmøde Annual Summit den 11. november.
På årsmødet samles 250-300 toneangivende beslutningstagere og meningsdannere fra life science økosystemet for at blive klogere på de præstationer, muligheder og udfordringer dansk og svensk life science står over for, og hvordan vi fastholder og udbygger EU´s ledende life science klynge til gavn for patienter, sundhedsvæsen, erhvervsliv, forskning og samfundet som helhed.