Sponseret indhold

Rekruttering: Det er ikke umuligt at hente medarbejdere i udlandet

Per Christensen, Grundlægger af Black Swans Exists. Foto: Emil Jakobsen
Per Christensen, Grundlægger af Black Swans Exists. Foto: Emil Jakobsen

Af:

Det danske life science-rekrutteringsfirma Black Swans Exist besætter nu helt op imod 25 pct. af deres åbne stillinger med udenlandske kandidater. Det kan være omstændigt, men der er mange fordele ved at internationalisere virksomheden via arbejdsstyrken, lyder det.

For bare et år siden var det cirka en ud af ti stillinger, der blev besat med udenlandske kandidater. Nu er det helt op imod 25 pct. af rekrutteringerne fra Black Swans Exist, der er udenlandske, fortæller firmaets direktør, Per Christensen. Der er rift om life science-specialister i hele verden, men det drejer sig også om appetit på eventyr, at prøve noget nyt, udvide sin horisont samt tilegne sig nye kompetencer.

”Man skal huske på, at der er verdensborgere over hele kloden, som i hvert fald for en periode gerne vil bo i et andet land eller en anden verdensdel,” siger Per Christensen.

Skat og høje priser kan i første omgang være en barriere.

”Generelt har Danmark og Skandinavien ry for at være et sted med høj skat, men det bliver straks mere overkommeligt for den udenlandske kandidat, når vi fortæller om den nedsatte skat på 34 pct. for udlændinge under forskerordningen (i de første syv år af ansættelsen),” siger Per Christensen.

Jo længere væk fra Danmark, jo højere vægter spørgsmål som sikkerhed, en ren natur, miljøbevidsthed, en meget høj standard for digitalisering af kontakten med det offentlige, udbud af kulturelle tilbud, nærhed til en stor lufthavn, frihed, mangfoldighed, gastronomi og generelt en høj levestandard og et godt liv.

Påvirke den bedre halvdel
Meget ofte vil barrieren for den udenlandske rekruttering ikke være kandidaten selv, men snarere kandidatens bedre halvdel.

”Vi anbefaler derfor vores samarbejdspartnere til at invitere kandidaten og kandidatens ægtefælle/kæreste på en forlænget weekend i Danmark, som oftest i København. Det er en meget reel måde at få et indtryk af landet, og om det mon er noget for parret,” fortæller Per Christensen.

Det kan nogle gange være en udfordring at finde et job til ægtefællen/kæresten – medmindre at denne ligeledes er beskæftiget i life science.

Virksomheden skal investere i den udenlandske medarbejder
For at kunne tage imod en medarbejder med udenlandsk baggrund, er der nogle basale ting, der skal være på plads i virksomheden. Det gælder helt oplagt sprog og kommunikation, såsom at have alle procesbeskrivelser klar på engelsk, men også at der i life science-virksomheden er en intern dedikeret ressource, som kan hjælpe den udenlandske nytilkomne med alt det, der handler om bolig, skat, skolegang for børn, sundhed og alt andet rundt om selve jobbet. 

”Det tager helt sikkert længere tid og kræver flere ressourcer i opstart og introduktion, men tiden og udgifterne er efter min opfattelse givet godt ud. Udover at det generelt høje lønniveau i Danmark (kun Norge og Schweiz ligger højere) gør, at vi på lønsiden står godt i konkurrencen om at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft fra udlandet, så bidrager den udenlandske rekruttering i sig selv til at internationalisere virksomheden. Den udenlandske medarbejder kan nemlig tilføre ny viden og nye perspektiver og ikke mindst på sigt give værdifuld adgang til netværk i medarbejderens hjemland,” påpeger Per Christensen.

I forhold til de praktiske barrierer er det generelt nemmere at rekruttere inden for EU’s grænser, men et stort og vigtigt land som Tyrkiet er det ifølge Per Christensen bestemt også muligt at rekruttere fra.

Sådan arbejder Black Swans Exist
I den allerførste fase gør rekrutteringsfirmaet meget ud af at afdække, præcis hvilket problem, den kommende medarbejder skal løse og hvilke kompetencer, der er ønskværdige. Samtidig skal honoreringsvilkår, herunder incitamenter som f.eks. aktieoptioner, tydeliggøres og afklares. I den anden ende sørger Black Swans Exist for en grundig screening af kandidater, der enten selv opsøger rekrutteringsfirmaet eller bliver kontaktet per e-mail, telefon eller LinkedIn. Efter to forberedende og afklarende samtaler stiller Black Swans Exist et mindre antal kandidater til rådighed for kunden, der selv tager selve jobsamtalen med kandidaten. Efter jobsamtalen følger Black Swans Exist op – både overfor virksomheden og overfor kandidaten.

”Opfølgningen er meget vigtig. Også i de tilfælde, hvor samtalen ikke førte til en aftale om ansættelse, fordi både klient, kandidat og vi selv lærer noget, og bliver klogere på os selv. Desuden er opbygning af langsigtede relationer vigtigt for os. Vi vil gerne kunne vende tilbage til både klient og kandidat en anden god gang,” understreger Per Christensen.

”Talent indenfor life science er meget internationalt. Derfor er vi også nødt til at være det. Vi har planer om at ekspandere internationalt allerede næste år, og vi vil gerne skabe et ægte økosystem af contractors og talent, som små life science virksomheder kan få en andel i” slutter Per Christensen.

Om firmanavnet Black Swans Exist
Det usædvanlige firmanavn knytter sig til overbevisningen om, at det usædvanlige eksisterer. Navnet er inspireret af induktionsproblemet, der siger at ”alle svaner, jeg har set, er hvide, og derfor må alle svaner være hvide”. En opfattelse, som med tiden og med opdagelsen af sorte svaner, viste sig at være forkert.

I life science er der ofte brug for det usædvanlige, og selvom de unikke kandidater, de såkaldte sorte svaner, er svære at finde, er det alligevel muligt hvis man ved, hvor man skal lede: Kort sagt er rekrutteringsvirksomheden på en mission for at bevise at Black Swans Exist.

Mere end en headhunter Black Swans Exists grundlægger, Per Christensen, er mere end en headhunter. Han er også en mand med en vision. ”Vores vision er at udrydde sygdomme. Jeg føler, at vores lille virksomhed kan være med til at yde et lille bidrag til dette store formål. Det er en stor glæde når det lykkes at rekruttere den helt rigtige kandidat, som kan hjælpe en biotek-virksomhed med at komme i mål med en ny opdagelse, en kommende lægemiddelkandidat eller behandlingsform.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Klinik2 - foto af Kim Matthai Leland
Fornuft og økonomi i effektiv forebyggelse af skader
DSC_9991 NY
Greater Copenhagen: Den grønne omstilling skal skabe grøn vækst

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...