”We fight cancer” det er budskabet fra Agilent Technologies, der blandt andet udvikler og producerer løsninger / teknologier som bruges til at diagnosticere patienter verden over. Ud over at stille diagnosen kan nogle test også pege på, hvilket lægemiddel der kan anvendes til at sikre patienten en effektiv behandling.
T al fra Kræftens Bekæmpelse viser, at i 2022 blev der diagnosticeret 47.327 nye cancertilfælde i Danmark, og tallet vil være stigende i årene frem. På verdensplan skønnes det at 19 mio. mennesker årligt rammes af cancer. Fælles for alle de mennesker på tværs af landegrænser er, at test af deres vævsprøver med efterfølgende evaluering under mikroskop bidrager til at stille kræftdiagnosen. Korrekt og hurtig diagnose er altafgørende for alle, der er i udredning for kræft – og her spiller Agilent en afgørende rolle ved hjælp af deres automatiserede løsninger, hvor instrumenter, software og reagenser er udviklet til at spille optimalt sammen for at sikre effektiv evaluering af patientens prøve.
Faktisk har samtlige danske patologilaboratorier flere Agilent instrumenter og produkter til evaluering af vævsprøver fra patienter, der bidrager til en korrekt diagnose og dermed behandling.

En dansk opfindelse
Et af kerneområderne, der har bidraget til Agilents succes inden for kræftdiagnostik, er deres pionerarbejde inden for brug af antistoffer til vurdering af vævssnit af tumorprøver. Faktisk er det at standardisere antistoffer en dansk opfindelse, og Agilent, der i dag er en af de største MedTech-virksomheder i verden, har været med helt fra starten.
”Kræft er en kompleks sygdom, der er aldrig to tilfælde, der er ens. Der er derfor behov for, at vi fortsætter udviklingen af vores tests og udstyr til at hjælpe patologerne med at undersøge og forstå flere detaljer i enhver prøve, således sikrer vi patienter den bedst mulige behandling. I dag har vi allerede tests, som kan pege på om en given behandling med stor sandsynlighed vil være effektiv. I fremtiden kommer vi givetvis til at se tests, der kan afdække endnu flere detaljer i den enkelte patientprøve og dermed en endnu mere præcis behandling. Tid er en udfordring i kapløbet mod sygdomme. Derfor skal tests ikke kun være præcise, men også give et hurtigt svar og gerne pege på en behandling med et specifikt præparat,” forklarer Majken Nielsen, der er Associate Vice President, Head of Global Marketing, Pathology hos Agilent.
Andre faktorer, der spiller ind i bekæmpelsen af sygdomme globalt, er selvfølgelig også økonomi, og så skal tests være lette at udføre og standardiserede, så mange patienter globalt får den korrekte diagnose og gavn af behandlingen.
De første med en personlig medicin-test på markedet
Gennem de seneste 20 år har ”personlig medicin” oplevet en kraftig vækst. Personlig medicin er en behandling, hvor man tilpasser dosis og type af medicin til patientens biologiske profil. Og det var netop Agilent, der lancerede verdens første test, der kunne vise, om en given patient ville have gavn af behandling med et specifikt lægemiddel.
AI i fremtidens kamp mod cancer
Fremsynetheden dominerer også Agilent i dag, der blandt andet arbejder proaktivt med AI i deres kamp for at bekæmpe cancer.
”Der er et stort potentiale i AI fx i forbindelse med analysen af vævsprøver. Digital patologi, hvor AI bidrager, har et stort potentiale, fordi de store mængder data kan være med til at samle endnu flere informationer om den enkelte vævsprøve. Digital patologi assisterer patologers vurdering og analyse med en AI-komponent. En anden fordel ved digital patologi er muligheden for at dele, evaluere og diskutere digitale billeder af testresultater med de bedste eksperter i verden, der fx sidder placeret på den anden side af jorden, så patienten får den optimale diagnose og behandling,” fortæller Majken Nielsen.
Agilent er hele tiden på forkant med udviklingen og afsøger nye måder at udvikle løsninger, for kampen mod kræft er langt fra forbi.