Sponseret indhold

Fra spild til spisbart: Upcycling af fødevarerester som erhvervsmulighed

Af:

Madspild er spild af ressourcer og et miljøproblem – men det rummer også store erhvervspolitiske muligheder. Upcycling af fødevaresidestrømme kan skabe nye produkter og positionere danske virksomheder som grønne frontløbere på globalt plan.

Traditionelt har erhvervsfokus på madspild handlet om værditab og omkostninger ved affaldshåndtering. Men madspildsdagsordenen rummer langt større potentiale. Virksomheder, der minimerer spild i produktion og forsyningskæder, opnår både økonomiske gevinster og styrker deres internationale position. Daggammelt brød kan fx blive til rasp, velmodne bananer til kage, og ’grimme’ tomater til pastasovs – affald kan omsættes til værdi:

”Vi ser et stort erhvervspolitisk potentiale i madspildsdagsordenen. Upcycling af fødevaresidestrømme kan blive et nyt dansk væksteventyr samtidig med, at det adresserer behovet for mere robuste forsyningskæder og bæredygtige løsninger,” siger Louise Gade, bestyrelsesformand for madspilds- tænketanken ONE\THIRD og Head of People, Culture & Sustainability i Salling Group.

Upcycling skaber værdi
Upcycling handler om at nyttiggøre sidestrømme fra fødevareproduktion til nye produkter ved at opgradere (’upgrading’) og genbruge (’recycling’). Eksempler på upcycling er, når mask fra ølbrygning fx kan omdannes til mel og granola, eller når rapspressekage fra rapsolieproduktion kan transformeres til en proteinrig ingrediens.

ONE\THIRD har identificeret 13 danske fødevaresidestrømme med potentiale for upcycling, og flere kan komme til, hvis feltet får tilstrækkelig opmærksomhed og investering. Resultatet kan være en reel reduktion af mængderne af madaffald, samtidig med at økonomi, ernæring, ressourceudnyttelse og klimaeffekter optimeres.

”Upcycling af fødevare- sidestrømme kan blive et nyt dansk væksteventyr samtidig med, at det adresserer behovet for mere robuste forsyningskæder og bæredygtige løsninger”
Louise Gade, bestyrelsesformand for madspilds- tænketanken ONE\THIRD og Head of People, Culture & Sustainability i Salling Group

Nye alternativer i en tid med stigende fødevarepriser
Inflationen på fødevarer udfordrer danskernes hverdagsindkøb og har gjort produkter som kaffe og chokolade til luksusvarer. Upcycling kan tilbyde alternativer.

Danske start-ups som Endless Food, Kost Studio og Spora udvikler fx kaffe- og chokoladeprodukter baseret på daddelkerner og mask fra bryggeriindustrien.

Og andre danske virksomheder, der arbejder med upcycling, er fx Grounded, Reduced, Agrain og Brøl, som omsætter
sidestrømme til nye fødevarer, drikkevarer og bæredygtige emballageløsninger.

”Der er brug for klare rammer og støtte, hvis upcycling skal blive en succes for erhvervslivet. Regulering, finansiering og forskning er centrale faktorer,” påpeger Jakob Lave, fødevaredirektør hos Dansk Industri og uddyber:

”Det er væsentligt med politisk opbakning til udvikling og skalering på madspildsområdet for at realisere potentialet – og ikke mindst behov for enkel regulering, der både fremmer virksomhedernes lyst til at tænke nyt og investere og samtidig giver forbrugerne tryghed for, at fødevaresikkerheden er i top.”

”Der er brug for klare rammer og støtte, hvis upcycling skal blive en succes for erhvervslivet. Regulering, finansiering og forskning er centrale faktorer”
Jakob Lave, fødevaredirektør Dansk Industri

Fra spild til højere værdi
Ressourceoptimering og kaskadeudnyttelse af sidestrømme kan skabe langt højere værdi, end hvis materialerne blot går direkte til biogasproduktion. Med målrettet innovation og samarbejde kan næringsrige ressourcer blive til nye fødevarer, ingredienser og højværdiprodukter, før de til sidst kan udnyttes til energi.

Danmark har allerede et stærkt fundament inden for forskning, innovative virksomheder og samarbejder på tværs af fødevareværdikæden, som kan løfte os til at blive blandt verdens bedste til at omsætte fødevaresidestrømme til ny og højere værdi.

Bæredygtighed og konkurrenceevne går hånd i hånd
Mindre madspild er ikke bare en bæredygtighedsindsats – det er også en strategisk erhvervsmulighed.
Ved at omfavne potentialerne og udnytte fødevaresidestrømme kan danske virksomheder både bidrage til en bæredygtig fremtid og styrke deres økonomi og konkurrenceevne. Forandringen mod mindre madspild starter med ledelsesmæssig fokus og klar prioritering.

SidestrømMængde pr. årErnærings-egenskaberPotentialer
Kaffegrums101.000 tonsProtein, fibre, antioxidanterUpcyclet kaffegrums kunne spare, hvad der svarer til ca. 15.000 biler i CO2e-udledninger hvert år.
Mask124.000 tonsProtein, fibre, mineraler, antioxidanterUpcycling af mask i Danmark kunne give fibre til næsten 1,5 gange hele den voksne population årligt eller protein til mere end 2 mio. danskere.
Kartoffelskræller- og pulp112.000 tonsProtein, fibre, stivelseOp til 42 % af den voksne danske befolkning kunne få deres anbefalede daglige indtag af fibre dækket hvert år ved upcycling af kartoffelpulp.
Rapspressekage533.000 tonsProtein, fibreDer er ca. 30-45 % protein i rapsoliepressekage, hvilket er højere end proteinindholdet i kylling. Upcycling af rapsoliepressekage i Danmark kunne give protein nok til alle voksne danskere i næsten 2,5 år.

FAKTA

Madspild i Danmark
Madspild er mad, som kunne være spist af mennesker, men som er blevet smidt ud, mens madaffald er alle madrester, både spiselige og ikke-
spiselige.

Fødevaresidestrømme er rester fra fødevareproduktion eller -industri, som ikke er umiddelbart spiselige.

Det samlede madspild i Danmark estimeres til ca. 880.000 tons om året, og klimaeffekten heraf anslås til ca. 2 mio. ton CO2e pr. år, hvilket svarer til ca. 3,4 % af Danmarks samlede årlige emissioner – og de økonomiske konsekvenser udgør mere end 11 mia. kr. årligt.

For de professionelle fødevareværdikædeled alene er værditabet på ca. 5 mia. kr. årligt.

(Kilde: O\T-konsekvensrapport).

Seneste nyt

LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
Flere ejerboliger: Realiserbare løsninger er vejen frem
Ejendom Danmark
Ejendomsbranchen samledes til topmøde under temaet ’Nutiden’
sisse_marie_welling_borgmester_3
SF’s overborgmesterkandidat tordner mod ejendomsinvestorer fra pensionssektoren
Vordingborg Nordhavn
Regeringen udpeger industriparker, men det vil være et stort arbejde at trække dem i gang
Ejendom Danmark
Boligudvikleren Balder hædres for fokus på fællesskaber og kundetilfredshed

Mest læste på BusinessReview.dk

Foto BRL 271025
AMR: Når antibiotika ikke længere virker – og rutineoperationer bliver risikable
sign
Fremtidens mobilitet er delt
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Groenningen-NV_Koebenhavns-Kommune-1_Foto-Jens-Christian-Roerbaek-Kruse
3 hurtige
Carina i varehus--
Vi vil gerne ansætte flere kvinder
ny foto-LSS-scaled-e1726321186840.jpg.pagespeed.ce
Tech former vores fremtid, men hvor er kvinderne?
Modern wooden house with stone fence in front
Bæredygtigt byggeri er blevet et konkurrenceparameter
SiteHub 3--
Materialelogistik er sund fornuft for både miljø og bundlinje
Martin Ø hero
Kontor-udlejere harafstået fra at hæve huslejen som følge af inflationen

Læs også

Diplom1
Sådan gør en dansk brillevirksomhed ESG konkret – uden at drukne i excelark
For mange mindre virksomheder føles ESG som et bjerg af krav, akronymer og excelark. Men i praksis kan arbejdet være en løftestang:...
9722b003-1868-4e31-ad0d-c6ab88b50f29
CO2 som råvare: Konsortium skal udvikle prototyper på fremtidens mad
Et banebrydende konsortium, der arbejder på at omdanne CO₂ til næringsrige fødevarer, går nu ind i en ny fase. Her skal de mest lovende...
fcf5f10f-6ab0-488f-b32c-d98190810b6f
DANSK METAL: Ny analyse viser stort potentiale for nye arbejdspladser inden for biosolutions
Ny analyse viser stort vækstpotentiale i biosolutions. Regeringens vækstteam skal nu komme med anbefalinger til, hvordan Danmark kan...