Sponseret indhold

CO2 som råvare: Konsortium skal udvikle prototyper på fremtidens mad

Af:

Et banebrydende konsortium, der arbejder på at omdanne CO₂ til næringsrige fødevarer, går nu ind i en ny fase. Her skal de mest lovende løsninger skaleres, og egentlige fødevareprototyper skal produceres og testes. Initiativet finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

Forestil dig, at vi kan omdanne en af vores største miljøsyndere – CO₂ – til nærende mad. Den idé er ikke så langt fra virkeligheden, som det kan lyde.

Siden 2023 har et konsortium af forskningsinstitutioner og private virksomheder arbejdet med en radikalt ny tilgang til fødevareproduktion, hvor sukker i fermenteringsprocesser kan erstattes med CO₂-baseret acetat.

Målet er at bekæmpe fødevareusikkerhed og klimaforandringer ved at afkoble fødevareproduktion fra brugen af landbrugsjord. Princippet bag er baseret på naturlige processer, som kan skaleres til en økonomisk bæredygtig produktion af næringsrig mad – uden brug af landbrugsjord.
Konsortiet er nu forlænget med to år og modtager op til 162,2 mio. kr. i finansiering fra Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

“Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO₂ som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere. Konsortiet viser, hvad vi kan opnå med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål,” siger Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

Fødevareprototyper og forbrugertests
I anden fase vil konsortiet fokusere på at optimere og skalere teknologierne samt udvikle og teste fødevareprototyper.
Den nye fase udvider partnerkredsen med ekspertise inden for fødevarevidenskab, forbrugeradfærd, gastronomi og socioøkonomisk modellering. Dette supplerer den teknologiske platform, der blev udviklet i første fase. Samtidig skal den tekniske, økonomiske og miljømæssige effekt modelleres.

Danmarks stærke tradition for samarbejde mellem forskere og industri inden for fødevareproduktion og biosolutions er et stærkt udgangspunkt for at omsætte nye teknologier til konkrete produkter.

Samtidig bidrager den danske gastronomiske scene med en unik kultur for at eksperimentere med mad. Det er en evne, konsortiet kommer til at få gavn af med tilføjelsen af virksomheden Spora, hvis stifter, Rasmus Munk, også er chefkok på restauranten Alchemist, der har to Michelin-stjerner.
Den nye sammensætning af konsortiet skaber en stærk ramme for at forbinde videnskab, teknologi og forbrugeroplevelser.

“En af Danmarks styrker er evnen til at bygge bro mellem forskning, industri og gastronomi. Det gør os til et ideelt testland for nye teknologier som denne, hvor vi kan bruge CO₂ som råvare til fremtidens fødevarer. Her kan vi udvikle og afprøve prototyper i tæt samspil med både forskere, virksomheder og kokke – og herefter udbrede løsningerne til resten af verden,” siger Claus Felby.

Teknologisk platform og resultater fra fase 1
Konsortiet har udviklet en integreret platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges i fermentering af enkeltcelle- og præcisionsproteiner. Det gør det muligt at fodre de fermenterende mikroorganismer direkte med acetat – den grundlæggende komponent i deres metabolisme – og undgå at tilføre sukker i processen. Denne metode fjerner behovet for sukker i fermentering og reducerer dermed markant forbruget af landbrugsjord og vand.

Fase 1-resultater:
• Udvikling af mikrobielle stammer, der vokser på 100 % acetat og indeholder mere end 40 % protein.
• Opførelse af pilotfaciliteter på Aarhus Universitet til acetatproduktion.
• Identifikation af centrale omkostningskilder: elektricitet og infrastruktur.

Konsortiets partnere (2025–2027)
• Topsoe
• Novonesis
• Orkla Danmark
• Spora
• Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC)
• Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet
• Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
• Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
• Northwestern University
• Copenhagen Process

Finansiering
Det samlede budget er på op til 162,2 mio. kr. over to år (2025–2027). Gates Foundation finansierer aktiviteterne hos Novonesis, Copenhagen Process og Northwestern University, mens Novo Nordisk Fonden finansierer de øvrige partnere.

Seneste nyt

LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
Flere ejerboliger: Realiserbare løsninger er vejen frem
Ejendom Danmark
Ejendomsbranchen samledes til topmøde under temaet ’Nutiden’
sisse_marie_welling_borgmester_3
SF’s overborgmesterkandidat tordner mod ejendomsinvestorer fra pensionssektoren
Vordingborg Nordhavn
Regeringen udpeger industriparker, men det vil være et stort arbejde at trække dem i gang
Ejendom Danmark
Boligudvikleren Balder hædres for fokus på fællesskaber og kundetilfredshed

Mest læste på BusinessReview.dk

Foto BRL 271025
AMR: Når antibiotika ikke længere virker – og rutineoperationer bliver risikable
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
sign
Fremtidens mobilitet er delt
Modern wooden house with stone fence in front
Bæredygtigt byggeri er blevet et konkurrenceparameter
SiteHub 3--
Materialelogistik er sund fornuft for både miljø og bundlinje
Martin Ø hero
Kontor-udlejere harafstået fra at hæve huslejen som følge af inflationen
Groenningen-NV_Koebenhavns-Kommune-1_Foto-Jens-Christian-Roerbaek-Kruse
3 hurtige
Carina i varehus--
Vi vil gerne ansætte flere kvinder
ny foto-LSS-scaled-e1726321186840.jpg.pagespeed.ce
Tech former vores fremtid, men hvor er kvinderne?

Læs også

Diplom1
Sådan gør en dansk brillevirksomhed ESG konkret – uden at drukne i excelark
For mange mindre virksomheder føles ESG som et bjerg af krav, akronymer og excelark. Men i praksis kan arbejdet være en løftestang:...
fcf5f10f-6ab0-488f-b32c-d98190810b6f
DANSK METAL: Ny analyse viser stort potentiale for nye arbejdspladser inden for biosolutions
Ny analyse viser stort vækstpotentiale i biosolutions. Regeringens vækstteam skal nu komme med anbefalinger til, hvordan Danmark kan...
IMG_5947
Fra spild til spisbart: Upcycling af fødevarerester som erhvervsmulighed
Madspild er spild af ressourcer og et miljøproblem – men det rummer også store erhvervspolitiske muligheder. Upcycling af fødevaresidestrømme...