Sponseret indhold

3D-print ændrer lige nu supply chains

Potentialet i 3D-print spænder vidt i dimensioner og volumen.
Potentialet i 3D-print spænder vidt i dimensioner og volumen.

Af:

3D-print gør det nemmere selv at fremstille prototyper, prøver og færdige komponenter, man tidligere fik lavet af en underleverandør, forklarer Søren Kring fra 3Dprof.dk

Vi oplever, at mange virksomheder har hørt om 3D-print, men at de er usikre på, hvordan de kan bruge 3D-print i deres egen produktudvikling, produktion, logistik og service. Der hjælper vi vores kunder gennem rådgivning og 3D-services i gang med at vælge de bedste løsninger til deres specifikke behov.”

Ordene kommer fra Søren Kring, direktør i 3Dprof.dk, som hjælper virksomheder og offentlige institutioner med 3D-print, 3D-scanning og 3D-design/CAD-design alt efter behovet.

Optimeringer med 3D-print
”Et typisk scenarie er, at vores erfaringer i 3D-print åbner virksomhedens øjne for, hvor i forsyningskæden de specifikt kan opnå optimeringer gennem 3D-print. Hvor vil det være relevant at oplære personale i 3D-print, og hvor er det relevant at bruge eksterne partnere til at løse problemstillinger i det daglige gennem 3D-print?”

”I den situation, vi har i dag, hvor mange virksomheder har knas i deres supply chain, bliver time to market pludselig meget lang, og der kan 3D-print ofte være behjælpelig. I mange situationer betyder 3D-print, at man nu selv og nemt kan fremstille prototyper, prøver og egentlige komponenter, man måske tidligere fik lavet af en underleverandør. Her ser vi det i 3Dprof.dk som vores fornemmeste opgave at hjælpe kunderne med valg af den rigtige AM-teknologi,” siger Søren Kring.

Slip for støbeformen
Det bliver således også mere almindeligt, at 3D-print overtager fremstillingen af emner, der skal indgå i produktionen.

”Det kan være, at du har et emne, som skal laves i 3-4.000 styk, og i kraft af 3D-print kan det ikke længere betale sig at lave den støbeform, idet vi i dag 3D-printer i en høj nok kvalitet, der i styrke og præcision kan matche gamle metoder. Så slipper virksomheden pludselig for at skulle igennem den længerevarende og dyrere proces, som det er at lave en støbeform.”

3Dprof har eksempler på lampefirmaer, der således er gået fuldstændig over til at fremstille deres lamper med 3D-print.

Spar CO2 og transporttid
”I forhold til deres gamle produktionsmetode har de reduceret deres CO2-aftryk med 30-40 procent,” siger Søren Kring.

Men CO2-reduktion er ikke den eneste gevinst ved 3D-print.

”Lead times bliver generelt kortere. Når virksomheden ved, at der skal laves en iteration i et produkt, som skal fornys eller forbedres inden for det næste halve til hele år, er 3D-print fordelagtigt, fordi teknologien gør det nemt at ændre en lille del i komponenten, og du kan hurtigt se i din CAD-tegning, hvordan det vil passe ind i dit design. Det kan være forbedringer af luftstrømme eller andre ting, komponenten bruges til, og så kan du lave simuleringer og efterprøve dine forbedringer med 3D-printede emner bagefter,” forklarer Søren Kring.

Ændrer måden at producere på
3Dprof.dk tilbyder det industrielle marked omkostningsbevidste løsninger, som ikke kræver de store opstartsinvesteringer for at komme i gang med 3D-print.

”Vi fungerer mest som servicevirksomhed, men hvis man ønsker at tage 3D-print inhouse, kan vi rådgive om, hvilke løsninger der vil egne sig bedst til de behov, man har.”

3D-print gør ikke bare en forskel i produktionen af det enkelte emne, men vil i de kommende år helt grundlæggende ændre måden, industrivirksomheder udvikler og producerer på, forudser Søren Kring.

”I kraft af 3D-print ser vi for eksempel større virksomheder med afdelinger flere steder oprette lokale production hubs, der printer emner i lokale afdelinger ud fra filer, hovedsædet har leveret. Derved sparer du ikke bare transportomkostninger, men også time to market, der jo bliver et stadig mere vigtigt konkurrenceparameter.”

Foredrag og hands-on kurser
3Dprof har fokus på såkaldt FDM 3D-print, der forbedrer mulighederne for at reducere omkostningerne ved opstart af 3D-print.

”Det gør vejen ind i 3D-print nemmere for små og mellemstore virksomheder, hvor vi kan hjælpe serviceteknikere og andre relevante medarbejdere i gang. Vi har lang erfaring med foredrag og hands-on kurser, der giver interesserede mulighed for at prøve mange ting af.”

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
1 (2)
Vaccine-teknologi i vælten
christopher-gower-291246-unsplash (1)
Kunstig intelligens kan blive en konkurrencefordel for danske virksomheder

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...