Flere og flere virksomheder vil arbejde med cirkulær økonomi. Det mærker man tydeligt hos Klimaklar, et initiativ drevet af Dansk Industri og finansieret af Industriens Fond, der hjælper produktionsvirksomheder med at arbejde strategisk med klima og CO2-data, som derfor har sat gang i udviklingen af et nyt læringsforløb, der skal gøre det lettere – og gratis – for virksomheder at komme i gang med at integrere cirkulære principper i deres forretning.
Udviklingen er allerede i gang igennem et pilotprojekt, og målet er klart: at skabe et forløb, som kan hjælpe virksomheder til at reducere klimaaftrykket, særligt i scope 3 (de indirekte udledninger fra virksomhedens værdikæde), og omlægge til cirkulær produktion og mere effektive forretningsmodeller.
“Mange virksomheder er nået til næste skridt, hvor de ikke bare vil lave deres klimaregnskab – de vil også gøre noget aktivt for at reducere deres CO2-aftryk,” fortæller Pernille Wissing Madsen, klimarådgiver og projektleder for det nye CØ-forløb hos Klimaklar.
Hun har været tilknyttet Klimaklar siden august 2024 og har tidligere været ansat i Erhvervsstyrelsen, hvor hun bl.a. var med til at udvikle Klimakompasset – et værktøj, mange virksomheder i dag bruger til at beregne deres CO2-udledning.
Sådan bliver cirkulær økonomi til konkret værdi
Det nye læringsmateriale skal give virksomhederne konkrete værktøjer og inspiration til, hvordan de kan tænke cirkulær økonomi ind i både produktion og strategi. Det handler bl.a. om at analysere materialeforbrug, identificere optimeringsmuligheder og udarbejde handlingsplaner.
“Cirkulær økonomi kan lyde lidt højtflyvende, men vores ambition er at gøre det anvendeligt og konkret – især for små og mellemstore virksomheder,” siger Pernille Wissing Madsen.
Forløbet vil også trække på erfaringerne fra tidligere initiativer i Klimaklar-regi. Eksempelvis bruges Klimakompasset stadig aktivt af mange virksomheder som første skridt til at danne sig et overblik over deres udledninger. Det nye materiale skal bygge videre på den viden og gøre det lettere at omsætte indsigter til konkrete handlinger.
“Det handler ikke om at gøre alting perfekt fra starten, men om at tage de første skridt. For mange virksomheder kan det være at finde ud af, hvilke materialetyper, der fylder mest i deres produktion og se på, hvordan de kan minimeres eller erstattes,” siger Pernille Wissing Madsen.
Virksomheder i pilotprojektet får f.eks. bedre forståelse for deres materialefodaftryk og bliver klædt på til at træffe beslutninger om substitution af materialer, optimering af produktdesign eller endda skifte fra salg til leasing af produkter. Målet er, at hver virksomhed står med en klar plan for næste skridt.

CK Produktion tager skridtet mod cirkularitet
En af de virksomheder, der allerede har været igennem Klimaklar og fået introduktion til cirkulær økonomi, er CK Produktion – en plastforarbejdende virksomhed, hvor Sean Quint er QHSE Manager (Quality, Health, Safety, and Environment).
“Det har hjulpet os med at få overblik og fakta på plads. Klimaklar-forløbet gjorde det nemt at komme i gang, fordi materialet er let at forstå, og der er god støtte hele vejen,” fortæller Sean Quint.
Han oplever, at både ledelse og medarbejdere har taget godt imod tiltagene.
Især fordi forløbet har været praktisk og anvendeligt i hverdagen i produktionen:
“Vi kunne tage det med direkte ud til folk på gulvet, og det gav mening for dem. Det har ikke krævet store investeringer – bare tid og vilje til at gøre tingene lidt anderledes.”
CK Produktion har allerede opnået mærkbare resultater. Materialespildet er faldet, og virksomheden har skabt en stærkere dialog med kunderne om bæredygtige løsninger:
“Vi har sat et større fokus på at hjælpe vores kunder med bæredygtige materialer og rådgive dem inden for, hvad der er muligt i vores branche,” siger Sean Quint.
Han oplever også, at flere kunder begynder at stille spørgsmål til CO2-regnskaber og dokumentation:
“Vi er blevet bedre rustet til at svare på spørgsmål om vores klimadata. Det giver os en fordel, når kunderne selv begynder at efterspørge mere gennemsigtighed.”
SMV’er som drivkraft i den cirkulære omstilling
Det nye cirkulære læringsforløb skal lanceres bredt til alle Klimaklar virksomheder i starten af 2026 og bliver gratis for virksomheder. Det er skabt til at fungere på tværs af brancher, med et særligt fokus på at gøre de cirkulære principper relevante og operationelle for SMV’erne.
“Det behøver ikke være en kæmpe strategiændring fra dag ét. Man kan starte i det små og bygge videre derfra. Det vigtige er, at man kommer i gang,” siger Pernille Wissing Madsen.
Hun peger på, at selv mindre virksomheder kan tage del i den cirkulære omstilling ved at arbejde med affaldsminimering, livsforlængelse af produkter eller smartere brug af ressourcer i deres forsyningskæde. Netop de lavpraktiske indsatser kan have stor effekt i praksis, både klimamæssigt og økonomisk.
“Mange virksomheder tror, at cirkulær økonomi er noget, der kræver avanceret teknologi eller store investeringer. Men det handler i høj grad om at bruge sine ressourcer smartere og gentænke forretningen. Vi vil gerne vise, at det godt kan lade sig gøre, trin for trin,” afslutter Pernille Wissing Madsen.

