Sponseret indhold

Grøn strøm er sikker energi i en usikker verden

Indvielse af St.Soels. Parken består af syv Vestas V126 3,6 MW vindmøller og 16 MW bifacielle solceller med tracker-system. Tilsammen vil møllerne og solcellerne forsyne 25.000 husstande med grøn strøm. På billedet: Jens Rasmussen Kristian Jensen Anne Paulin ================ EUROWIND

Af:

Af Kristian Jensen,
adm. direktør, Green Power Denmark

Vi lever i uforudsigelige tider. Usikre tider. Listen af ting, der i disse måneder og år ryster verdensordenen, synes at blive længere og længere. Den verdensorden, som Europa og USA har bygget op siden afslutningen på Anden Verdenskrig, står måske over for sin afslutning. Troen på, at vi gennem øget samhandel og gensidig afhængighed skaber en rigere og fredeligere verden, vakler. Og forestillingen om, at den afhængighed, som import af energi skaber, kan eksistere uafhængigt af geopolitiske spændinger, er krakeleret. Vi så, hvordan Europas afhængighed af russisk naturgas gav Putin mulighed for at presse os. Vi stod imod, men det holdt hårdt.

Mere end nogensinde før har vi brug for en stærk og handlekraftig energipolitik – både i Danmark og Europa. Borgere og virksomheder skal have sikker energi i en usikker verden. Det kan ikke være energi, hvor vi er afhængige af tredjelande, som vi måske ikke deler verdenssyn med.
Behov for politisk plan for grøn strøm Derfor glæder jeg mig over, at Europa-Kommissionen har taget Green Power Denmarks forslag om et europæisk mål for elektrificering med i Clean Industrial Deal og Affordable Energy Action Plan. Kommissionens mål lyder på, at 32 procent af den energi, der bliver brugt i EU i 2030, skal komme fra strøm.

Sådan et mål for elektrificering har vi kæmpet for længe. For det er, når vi bruger egenproduceret grøn strøm fra vindmøller og solceller i stedet for olie, kul og naturgas, at vi sikrer vores frihed, uafhængighed, konkurrencekraft og sikkerhed.

Jeg håber, at de danske politikere lader sig inspirere af udmeldingen fra EU og laver en plan for grøn strøm. Selv om forbruget af elektricitet her i landet steg med cirka fem procent sidste år, er det slet ikke nok. I dag dækker strøm kun 20 procent af det danske energiforbrug. Vi kan og skal gøre det bedre.

Regeringen og Folketinget skal tilskynde forbrugerne til at skrotte olie- og naturgasfyr, der skal gang i elektrificeringen af industrien, og vi skal fortsætte den grønne omstilling af personbiler og lastbiler. Samtidig skal vi sikre rette rammer for udbygning af vindmøller og solceller samt elnet, så den grønne strøm kan flyde på tværs af grænser og ud til forbrugerne.

Grøn energi giver gode liv
Vores usikre verden minder os om dét, vi nok godt vidste: At energi ikke bare er energi. Nej, energi er højspændt sikkerhedspolitik. Fossil energi truer vores frihed og sikkerhed. Her er grøn omstilling vores våben, og elektrificering er vores ammunition.

Selvom overgangen fra ét fossilt energisystem til et grønt er krævende og medfører investeringer på kort og mellemlangsigt, er det åbenlyst, at Danmark og resten af Europa ikke kan leve med en situation, hvor vi er afhængige af at importere store mængder energi. Grøn energi fra sol og vind giver lavere energiregninger og styrker Europas konkurrenceevne. Det har virksomheder som Egetæpper og Arla vist, og andre vil følge efter. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være med at omstille os. Alternativet vil gøre os fattige og ufrie.

Allerede i dag skaber elektricitet og energi arbejdspladser i hele Danmark. Over 100.000 tjener deres månedsløn ved at arbejde i energibranchen. To ud af tre ansatte i energisektoren bor og arbejder vest for Storebælt.

Energibranchen er Danmarks næststørste eksportsektor og betaler store summer i statskassen til vores fælles velfærd. Vi risikerer at bremse den udvikling og gå glip af andre grønne gevinster, hvis ikke vi trykker power-knappen helt i bund.

Udover sikkerhed, beskæftigelse, vækst og klima gavner transformationen fra et samfund drevet på fossil energi til grøn energi borgernes energiregning og virksomhedernes konkurrenceevne. Europæiske virksomheder betaler meget mere for energi end for eksempel deres amerikanske konkurrenter, og det svækker vores konkurrenceevne. Vores analyser viser, at de forbrugere, der har skiftet til en elbil og skrottet gasfyret, sparer godt 14.000 kr. på energiregningen om året.

Grøn energi giver gode liv. Et trygt liv. Et rigt liv. Et sundere liv. Og en sikker fremtid.

Seneste nyt

Foto BRL 160625
Når sundhedsdata redder liv – potentialet i dansk digitalisering
Large container cranes at a shipping terminal in the port of Copenhagen
Havnene presses fra flere sider – men er uundværlige for Danmark
DSC_3624_1
Det begyndte med en umulig idé– i dag har ABCON leveret til over 1.000 rederier
Old residential district downtown Odense
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang
CBS_BlueMBA_PHOTOS_Delivery_2024-06997
Fremtidens maritime ledere formes her

Mest læste på BusinessReview.dk

Foto-1
Hvordan transformerer kunstig intelligens (AI) ejendomsbranchen?
1 (24)
AR er brudt igennem i mange brancher
j876_1
Jaguar ure til enhver lejlighed
solveigtingey_larsmathiasen
Ældreboliger og seniorboliger – er de en misforståelse?
Foto: SEES media, Ulrik M
Globale og kundetilpassede løsninger er vejen frem
_DSC7782
Danmarks største batteri
1
Nu kan ingen se, du overhaler dem på en elcykel
IMG_5385
Afvikling eller udvikling: I Orkanens øje er der aldrig kedeligt
Afdelinger_221--
Apopro online apotek bringer apoteket hjem til dig

Læs også

Bring_Danmark_Pakkeshop_PMM_68762
Brings logistik gør cirkulær handel smartere
Danskerne køber genbrug som aldrig før. Genbrugsindekset fra DBA viser, at 73 % har handlet genbrug, og genbrugssalget er næsten fordoblet...
Hotelnyborgstrand-kunde
Madaffald er mere end bare skrald
Et hverdagsproblem er en vigtig brik i den grønne omstilling – ikke bare for klimaet, men for arbejdsmiljøet, infrastrukturen og hele...
Sean Quint_CK Produktion
Klimaklar satser på cirkulær økonomi: Nyt forløb skal hjælpe virksomheder i gang
Flere og flere virksomheder vil arbejde med cirkulær økonomi. Det mærker man tydeligt hos Klimaklar, et initiativ drevet af Dansk Industri...