Dansk fødevareproduktion er i international topklasse. Det bliver jeg som landets fødevareminister jævnligt bekræftet i, når jeg rejser rundt i verden på erhvervsfremstød. Her oplever jeg en stigende interesse for både danske fødevarer og danske teknologier inden for bl.a. biosolution og udstyr til fødevareproduktionen. Og det er ikke tilfældigt.
Indlæg skrevet af Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Dansk fødevareproduktion er i international topklasse. Det bliver jeg som landets fødevareminister jævnligt bekræftet i, når jeg rejser rundt i verden på erhvervsfremstød. Her oplever jeg en stigende interesse for både danske fødevarer og danske teknologier inden for bl.a. biosolution og udstyr til fødevareproduktionen. Og det er ikke tilfældigt.
Kombinationen af tårnhøj kvalitet, grøn ansvarlighed og teknologisk fremsyn gør Danmark til et foregangsland, og jeg er stolt over at møde så mange danske virksomheder, der hver dag arbejder for at gøre tingene lidt klogere og lidt bedre.
Men ét punkt springer stadig i øjnene
Selv om vi i Danmark allerede har løftet os på visse områder, er der fortsat alt for meget mad, der går til spilde, og det ærgrer mig. Mindre madspild er nemlig godt for både klima og pengepungen.
Og samtidig handler madspild om noget større, der rækker langt ud over husholdningsbudgettet. Krig på det europæiske kontinent har gjort fødevareforsyning til et sikkerhedspolitisk spørgsmål i Europa. Det gør også, at vi i endnu højere grad skal styrke vores fødevareforsyning og blive bedre til udnytte de ressourcer, vi allerede har. Når mere af den mad, vi allerede har produceret, bliver spist, gør vi os mindre sårbare over for globale kriser og ustabile markeder. Det er rettidig omhu i en usikker verden.
Af samme årsager tager vi i regeringen nu også skeen i den anden hånd og booster Danmarks madspildsstrategi. Med en ny Madspildsstrategi 2.0 går vi efter at skabe de bedst mulige rammer for at give luft under vingerne til de mest effektive indsatser mod madspild og for at kunne leve op til EU’s varslede affaldsrammedirektiv, der sætter bindende mål for vores reduktion af madspild.
Det skal bl.a. ske gennem et større fokus på upcycling, som jeg ser et enormt stort potentiale i. Rigtig meget af det, vi i dag betragter som madaffald fra produktionen, de såkaldte fødevaresidestrømme, kan omdannes til nye, værdifulde produkter.
Der er populært sagt guld i restprodukterne, om end det selv med ny strategi og stærke teknologier i ryggen kræver hårdt arbejde samt tid, kræfter og ressourcer at forløse potentialet i upcycling og omsætte gode idéer til bæredygtige løsninger i praksis.
Heldigvis ser jeg allerede mange gode kræfter i gang derude. Og det er min klare opfattelse, at endnu flere virksomheder står klar til at springe helhjertet ind i kampen mod madspild. For at virksomhederne kan lykkes, er det dog helt afgørende, at de ikke bliver holdt tilbage af bøvlede regler, unødig bureaukrati og bunker af papirarbejde. Det betyder meget for mig, og derfor vil vi med Madspildsstrategi 2.0 også have fokus på regelforenkling. Kort sagt skal det være lettere at få de gode idéer ud at flyve.
Bæredygtig fødevareproduktion er en dansk styrkeposition og en vigtig medspiller i den grønne omstilling. Men i ambitionerne om fortsat at ligge forrest i feltet er det også krævet af os, at vi hele tiden skubber på for mere innovation og skærpet konkurrenceevne.
Reduktion af madspild er en gylden mulighed for dem, der tør at tænke nyt. I Danmark har vi både teknologien og virksomhederne til at vise vejen. Nu handler det om at sætte potentialet fri – og presse citronen til sidste dråbe.