Danmark har længe været kendt for sin høje produktivitet og stabile energiforsyning. Men nu er der revner i fundamentet. Med en elektrificering, der buldrer frem, og et voksende pres på elnettet, stiller mange det samme spørgsmål: Kan vi blive ved med at holde lyset tændt og maskinerne kørende?
”Elforsyningssikkerhed er afgørende for at fastholde Danmarks høje produktivitetsniveau. Når strømmen bliver ustabil, risikerer vi, at virksomheder ikke kan levere, og at kritisk infrastruktur svigter. Vi skal handle nu for at sikre, at det ikke sker,” lyder det klart fra HyBESS’ nye CEO, Jacob Hedegaard Christensen.
Det nyetablerede firma HyBESS er skabt for at levere løsninger, der kan imødekomme netop disse udfordringer. Med ekspertise inden for batterilagringssystemer (BESS) er deres mission at sikre en stabil energiforsyning til både virksomheder og kritisk infrastruktur.
Når strømmen bliver en knap ressource
Elektrificeringen af Danmark er ikke bare en ambition – det er en realitet. Men med ambitionen følger udfordringer.
Ifølge beregninger fra Green Power Denmark kan Danmark allerede i 2030 stå over for op til 53 timers strømudfald om året. Og vi er ikke alene. Også nabolande som Sverige og Tyskland kæmper med lignende problemer, hvilket gør vores afhængighed af udenlandsk strøm mere risikabel end nogensinde før.
”Vi har tidligere taget stabil strøm for givet, men det kan vi ikke længere. Situationen kræver, at vi ser fremad og investerer i løsninger, der kan sikre både vores produktion og kritiske funktioner som hospitaler og vandforsyning,” forklarer Jacob Hedegaard Christensen.
Batterierne, der kan redde energinetværket
Batterilagringssystemer – også kendt som BESS. Det er teknologien, der kan udjævne spændingsfald og ustabil frekvens, lagre overskydende energi og sikre, at strømmen ikke svigter, når vi har mest brug for den.
“Med BESS kan vi undgå de spændingsdyk, der får alt fra MR-scannere til tekniske systemer til at gå i stå. Teknologien giver en stabil strømforsyning, som kan holde de mest kritiske dele af vores infrastruktur i gang,” forklarer Jacob Hedegaard Christensen. Og det er ikke kun kritisk infrastruktur såsom transport og lufthavne, der kan have gavn af teknologien. Også danske produktionsvirksomheder kan beskytte sig mod dyre produktionsnedbrud.
Konkurrenceevne og økonomiske gevinster
Men batterierne kan mere end blot sikre stabil strøm. De kan også skære i produktionsomkostningerne og hjælpe virksomheder med at udnytte billig energi, når den er tilgængelig.
Derudover bidrager teknologien til den grønne omstilling ved at gøre det muligt at lagre energi fra sol og vind til senere brug.
“Det handler ikke kun om at holde maskinerne kørende. Det handler også om at sikre, at danske virksomheder kan konkurrere på verdensmarkedet. Med BESS kan vi ruste os til fremtiden – både økonomisk og miljømæssigt,” siger Jacob
Hedegaard Christensen.
ESG-rapportering
I lyset af det nye ESG-direktiv kan det for mange virksomheder være en strategisk fordel at integrere løsninger som BESS i deres energiforsyning. Dette vil ikke kun bidrage til at optimere energiudnyttelsen, men også hjælpe med at opnå det højeste niveau af miljøcertificering, hvilket er en vigtig del af at overholde kravene for at være en bæredygtighed og troværdig virksomhed.
Et fælles ansvar
Hos HyBESS er der ingen tvivl om, at fremtiden kræver samarbejde. Politikere, energiselskaber og virksomheder skal trække i samme retning for at sikre, at Danmark fortsat kan være et produktionsland med stabil og grøn energi.
“Vi har brug for politisk handling og investeringer i infrastrukturen. Forsyningssikkerhed er ikke kun et teknologisk spørgsmål – det er et fælles ansvar. Vi har travlt, hvis vi skal undgå udfald og sikre, at Danmark står stærkt i fremtiden,” afslutter Jacob Hedegaard Christensen.