En stille revolution ruller gennem danske produktionshaller. Additive Manufacturing (AM), bedre kendt som industriel 3D-print, giver virksomheder nye muligheder for at designe smartere, reducere materialespild og forkorte udviklingstiden. Og med Dansk AM Hubs program, AM Sustain, tager Danmark vigtige skridt mod en grønnere og mere innovativ fremtid.
”3D-print åbner helt nye muligheder for både innovation og bæredygtighed,” siger Frank Rosengreen Lorenzen, administrerende direktør i Dansk AM Hub. “Men det kræver, at vi tænker anderledes og ser teknologien som en strategisk løftestang frem for blot en maskine.”
Industriel 3D-print gør det muligt at opbygge produkter lag for lag ud fra digitale modeller. Det betyder mindre spild og større designfrihed. Teknologien kan håndtere alt fra plast til avancerede metaller som kobber og aluminium, og den anvendes allerede i brancher som fly- og bilindustrien til at skabe lette og stærke komponenter.
“Vi arbejder for, at danske virksomheder kan udnytte disse muligheder til at styrke deres konkurrenceevne,” forklarer Frank Rosengreen Lorenzen. “Det handler om at bringe de bedste løsninger ind i produktionen og samtidig finde måder at gøre produkterne mere bæredygtige på.”
AM Sustain: Bæredygtighed i fokus
Dansk AM Hub har med AM Sustain skabt et program, der hjælper virksomheder med at tage teknologien til sig. Gennem analyser, workshops og rådgivning får virksomhederne redskaber til at implementere 3D-print strategisk og bæredygtigt. En central del af programmet er en software, der gør det muligt at måle, hvor miljøvenligt et 3D-printet produkt er sammenlignet med traditionelle fremstillingsmetoder.
“Vi skal kunne dokumentere effekten af teknologien,” siger Frank Rosengreen Lorenzen. “Når virksomhederne kan se de konkrete resultater – både økonomisk og miljømæssigt – bliver det lettere for dem at træffe de rigtige beslutninger.”
Tidligere erfaringer baner vejen
KK Wind Solutions, en vigtig aktør i vindmølleindustrien, har deltaget i et tidligere forløb under Dansk AM Hub, Design for AM, som har lagt grundlaget for det kommende program.
“Vores rejse med 3D-metalprint startede faktisk lidt tilfældigt med en studerende, der arbejdede med Additive Manufacturing i praktik,” fortæller Jørgen Vestergaard, Director Specialist i KK Wind Solutions.
“Gennem projektet fik vi adgang til Teknologisk Institut og Dansk AM Hub, hvilket gjorde det muligt for os at eksperimentere med metalprint. Samarbejdet gav os inspiration og viden til at udvikle et nyt produkt, ‘Bionic Busbar’, en elektrisk komponent, der bruges til at overføre strøm og spænding i vindmøllesystemer,” siger Jørgen Vestergaard.
Produktet integrerer traditionelle fremstillingsmetoder med 3D-print, hvilket har gjort det muligt at optimere både design og funktionalitet.
“Den færdige løsning viste sig faktisk kun at kunne lade sig gøre ved hjælp af 3D-print. Vi kunne designe nogle bedre løsninger, som blandt andet giver en langt højere udnyttelse af materialet samtidig med at konsolidere mange komponenter til færre dele, hvilket sparer både materialer og plads,” forklarer Jørgen Vestergaard. “Det giver os også fordele i montage, lagerføring og service”, fortsætter Jørgen Vestergaard.
En revolution for produktionsdesign
3D-print har givet KK Wind Solutions en ny tilgang til produktdesign. “Med 3D-print får vi en designfrihed, der gør det muligt at skabe helt nye løsninger. Vi kan tænke produkter på en måde, som var umulig med traditionelle fremstillingsmetoder,” siger Jørgen Vestergaard. “For eksempel kan vi udnytte materialerne langt bedre og kombinere flere funktioner i én komponent.”
Danmark kan føre an i en global konkurrence
Mens lande som USA og Kina investerer massivt i 3D-print, ser Frank Rosengreen Lorenzen en unik mulighed for Danmark til at positionere sig som global frontløber: “Vi har en stærk tradition for innovation og kvalitet, som vi kan bygge videre på,” forklarer han. “Hvis vi kombinerer det med vores fokus på bæredygtighed, kan vi skabe produkter, der er førende på verdensplan.”
Dansk AM Hub og virksomheder som KK Wind Solutions viser altså allerede, hvordan 3D-print kan transformere produktionen. Men Frank Rosengreen Lorenzen understreger, at succes kræver en langsigtet indsats:
“Dette er ikke en hurtig løsning, men en rejse. Hvis vi griber muligheden nu, kan vi ikke kun styrke dansk industri, men også skabe en mere bæredygtig og konkurrencedygtig fremtid.”