Danskerne køber genbrug som aldrig før. Genbrugsindekset fra DBA viser, at 73 % har handlet genbrug, og genbrugssalget er næsten fordoblet gennem de seneste fem år. Pakkeleverandøren Bring har udviklet logistiskløsninger, der gør det nemmere for både private, handelsplatforme og virksomheder at recirkulere varer. Bring, der allerede har 7.000 afhentningssteder i Norden, ønsker at binde hele Norden tættere sammen og sikre, at varer får en lang livscyklus til glæde for både forbrugerne og miljøet.
T al fra Miljøstyrelsen viser, at i gennemsnit køber en dansker 10,9 kg tøj om året. I de senere år er interessen for genbrug vokset markant, og tal fra Genbrugsindekset fra DBA viser, at 73 % af danskerne har handlet genbrug. Det er især den yngre generation, som dominerer markedet, hvor 90 % af de 13-30-årige har handlet genbrug.
Økonomi er stadig en væsentlig drivkraft bag forbrugernes valg af genbrug, men bæredygtighed fylder mere i bevidstheden. C2C-handel er i kraftig vækst – branchen er steget med ca. 30 procent, og alt tyder på, at trenden fortsætter. En analyse fra den amerikanske genbrugsbørs ThredUp. peger på, at genbrugssalget forventes at vokse fire gange hurtigere end den bredere tøjdetailhandel inden 2029.
Vi forenkler den cirkulære model hvad enten der er tale om handel mellem private (C2C), mellem virksomheder og forbrugere (B2C), eller når forbrugere sælger tilbage til virksomheder (C2B). Vores ambition er at sikre en gnidningsfri og professionel brugeroplevelse, hvad enten det handler om handel mellem private, tilbagesalg eller reparation,” siger Jens Lauge, der er Forretningsudvikler hos Bring. Jens Lauge understreger, at der stadig er et kæmpestort udviklingspotentiale i at understøtte de mange platforme og detailhandler, der tilbyder genbrug:
”Vi ser, at mange af verdens største detailhandlere har implementeret mere cirkulære forretningsmodeller. Det er en rejse vi støtter op om, og derfor har vi lanceret logistikløsninger, der gør det enkelt at vælge den cirkulære økonomi.”
Bring samarbejder med flere af Danmarks største genbrugsplatforme både om udvikling af løsninger og kommercielle partnerskaber. Som nordisk logistikaktør ønsker Bring at binde Norden sammen. Danmark og Sverige er allerede koblet tæt sammen.

Pakker leveret med elbiler
Det skal være en smooth kunderejse at vælge genbrug og dermed bæredygtighed frem for at købe nyt. Derfor arbejder Bring målrettet med at understøtte det cirkulære valg og levere pakkerne sikkert hos kunderne med løsninger, der påvirker miljøet mindst muligt.
Bring leverer allerede pakker med elbiler i 79 danske byer, hvilket reducerer CO₂-udledningen og understøtter en mere bæredygtig logistikkæde.
”Vi har en målsætning om, at ved udgangen af 2025 vil alle vores køretøjer, der bringer pakker ud til kunderne, være drevet af el,” fortæller Jens Lauge.

Binder værdikæderne sammen
Bring er en af Nordens største udbydere af pakkebokse, og med den label-fri forsendelsesløsning kan pakkerne indleveres i en pakkeboks, som gør det muligt at indlevere og afhente pakken døgnet rundt. Bring har udviklet løsningen for at understøtte handlen med genbrug. Den nye label-fri løsning til private bringer private kunder og varer tættere sammen. Løsningen er så enkel at bruge, at sælger ikke skal printe en pakkelabel, men modtager en kode, som skrives direkte på pakken, gennem den integrerede fragtløsning med Bring.
Sikkerhed og tryghed er også relevante faktorer, der har betydning for forbrugerens adfærd. En pålidelig C2C-logistikløsning skaber tryghed for både køber og sælger, og gør det nemmere at handle på tværs af større afstande.
Skal pakken retur, så er det nemt med QR-kode direkte i appen, som bare skal vises i pakkeshoppen for at printe label.
”Vi er blandt andet ved at rulle flere pakkeshops ud, og hertil kommer et øget antal pakkebokse i 2025 og 2026, som binder værdikæderne tættere sammen,” siger Jens Lauge.
Et kig i krystalkuglen
Hos Bring følger de med i markedet, der er i rivende udvikling.
”Vi ser mange forskellige forretningsmodeller, som endnu ikke er faldet helt på plads, fordi platformene og Startups udvikler sig hele tiden. Derfor tilpasser vi løbende vores løsninger, så de giver værdi for brugerne,” forklarer Jens Lauge, der nævner potentialet i det store marked for retur- og kollektionsprøver, som kan erstatte den smid-væk-kultur, som dominerer producenterne i modebranchen.