For nylig fandt den første kulturaften i Greve sted. Her kunne beboere i kommunen mødes på tværs og styrke deres kendskab til hinanden og det område, de bor i. Balder, en af arrangørerne bag, mener, at det bidrager til at styrke lokalsamfundet.
En fredag aften er for mange lig med film og fredagsslik i sofaen, men i Greve var der i begyndelsen af september lagt op til en lidt anderledes én af slagsen. Kommunens allerførste kulturaften bød nemlig på masser af aktiviteter for store og små. En af arrangørerne bag var Balder, som ejer og driver de to ejendomme Strandby Høje og Strandby Huse med over 300 lejeboliger ved Hundige station. Balder har startet det såkaldte Netværk Greve, der har til formål at styrke og løfte området.
”Vi gik ind i opstarten af Netværk Greve med ønsket om at få alle aktører i området aktiveret, så vi sammen kan fremhæve de positive ting fra området. Pludselig var vi et stort netværk af interessenter, der havde præcis samme mål – at styrke fællesskabet i Greve,” forklarer Christina Holberg Fenger, vicedirektør i Balder.
Et middel til at få promoveret, at Greve er et dejligt sted at bo, er netop tiltag som Sammen om Greve – hele byens kulturaften. Her bød Balder på aktiviteter som loppemarked, cupcake-pyntning, silent disco og fremvisning af en penthouse lejlighed.
Et sted at mødes
Et af aftens højdepunkter var mødet mellem mennesker, nye som gamle beboere i Greve, der fik mulighed for at opdage byen på ny. En af de beboere, der var mødt op til kulturaftenen, var Liselotte, der selv havde en stand på Balders loppemarked og bor på Balders ejendom Strandby Huse. Og for Liselotte var der en helt klar motivation for hendes deltagelse.
”Jeg er lige flyttet hertil fra en anden af Balders boliger, så jeg tænkte, at jeg skulle gøre noget for at møde nogle andre mennesker. Jeg hørte om kulturaftenen, og det var et initiativ, jeg meget gerne ville bakke op om. Det er en rigtig god måde at lære byen og menneskerne omkring mig at kende,” fortæller hun.
For Balder var der fokus på netop at skabe et rum, hvor beboerne kan mødes på tværs.
”Mange vil gerne have muligheden for at deltage i arrangementer og have et sted, hvor man kan møde sine naboer. Der er undersøgelser, der viser, at vores livskvalitet er bundet op på, at vi ikke er ensomme. I Balder vil vi gerne være med til at skabe et rum for, at vi sammen kan være sociale, skabe tilknytninger og nye relationer,” lyder det fra Christina Holberg Fenger.
Kvaliteterne i fokus
Udover at bidrage til at skabe et rum for relationer, er der også andre motivationer for at søsætte initiativer som Sammen om Greve – hele byens kulturaften. En af dem er at få de positive sider ved byen, der ifølge Christina Holberg Fenger har mere at byde på, end mange er klar over, frem i lyset.
”Vi fik muligheden for at bygge på to grunde i Greve, lige ved Hundige Station, men vi vidste, at der var en udfordring i, at området opfattes som segmenteret. Det betyder, at der kan opstå bekymringer for nogle beboere eller potentielle tilflyttere. Vores mål at vise, at Greve har mange kvaliteter, der gør det attraktivt at bo her,” fortæller hun.
Det er ifølge Balders vicedirektør også vigtigt for den langsigtede investering at engagere sig i de lokalsamfund, man som ejendomsvirksomhed opererer i:
”Vi synes, at det er vigtigt, at vi engagerer os i de lokalsamfund, vi opererer i. Vi vil gerne understøtte, at vores kunder føler en tilknytning til deres hjem og til os. Helt lavpraktisk handler det også om, at vi dermed er med til at fastholde værdien på de investeringer, vi har lavet.”
Styrker samarbejdet
Aftenen skabte ikke kun bånd blandt beboerne, men styrkede også relationen mellem Balder som udlejer og deres beboere. Mens der blev handlet på loppemarkedet, fremvist penthouse lejlighed, pyntet cupcakes og danset til silent disco, opstod der også mulighed for samtaler mellem Balders medarbejdere og beboerne. Og det styrker samarbejdet og relationen mellem de to parter.
”Det gør noget rigtig godt for relationen mellem os som udlejere og vores beboere, når vi mødes til arrangementer. Det letter kommunikationen, og det skaber også muligheden for at få italesat nogle af de ting, man ellers ikke ville tage op. Vi har for eksempel fået forslået, at der opstilles flere bænke, hvor beboerne kan mødes på tværs. Det vil sige, at vi kan handle på vores beboeres ønsker, og vi kan skabe et bedre produkt, så vi kommer tættere på dem,” forklarer Christina Holberg Fenger og afslutter: ”Vi har selvfølgelig fået et kendskab til området, men på en aften som denne får vi også et kendskab til menneskerne bag. Det betyder, at vi på mange måder kan sørge for at blive en aktiv spiller i området, fremfor at være et passivt ejendomsselskab, der har investeret i området, og det er vigtigt for os.”