Ejere af kontorejendomme på lokationer, der tidligere blev betragtet som attraktive, har over de seneste tre år ikke været i stand til at få fuld kompensation for inflationen ved nyudlejning, viser nye tal. Også de helt centrale ejendomme i København og på Frederiksberg holder kun lige akkurat skindet på næsen. Omvendt går det godt for dem, der kan udleje kontorer med udsigt til vand.
For tre år siden var der en håbefuld stemning. Vaccinationsprogrammer mod covid-19 var gennemført, og det skulle gerne betyde, at man undgik en så hård nedlukning som i vinteren forinden. Det skulle faktisk komme til at gå endnu bedre end håbet, fordi omicron-varianten kom til og gjorde sygdommen betydeligt mildere.
Men feststemningen på ejendomsmarkedet blev kortvarig – eller i hvert fald på den del af markedet, der handler om kontorejendomme.
Hjemmearbejde forblev almindeligt, og det skabte tvivl om, hvorvidt virksomheder ville beholde deres kontorlokaler i fuldt omfang. I en del storbyer på begge sider af Atlanten førte det til styrtdyk i priserne på kontorejendomme på lokationer, som tidligere havde været betragtet som attraktive. Danske kontorejendomme har langt fra været hårdest ramt, bl.a. fordi økonomien her har været relativt stærk, så virksomhederne ikke har haft så stort et incitament til at lede efter besparelser. Men også i Danmark er der områder, der er hårdt ramt, og det er nu dokumenteret i tal fra Lokalebasen.dk., offentliggjort i dets kundemagasin NineToFive.
Beskedne huslejestigninger centralt
Tallene viser huslejeniveauer i de tidligere efterårsmåneder af henholdsvis 2021 og 2024. EJENDOMME har beregnet væksten over de tre år, og af de 30 byer og byområder, der indgår, har væksten i 16 tilfælde været lavere end inflationen på i alt ca. 15 pct.
Blandt de hårdest ramte lokationer i hovedstadsområdet er Kgs. Lyngby, Hørsholm og Roskilde. Men også områder tættere på centrum ligger i den tunge ende. Det gælder således Valby og Søborg. Også kontorejendomme med postnumre i Frederiksberg C og København K har haft huslejestigninger lavere end inflationen. Begge steder er efterslæbet kun få procentpoint, men det fortæller måske en historie om, at de bogstaveligt talt centrale placeringer ikke er helt så attraktive, som de har været.
Derimod er det ret tydeligt, at udsigt til vand fra kontorets vinduer for tiden er populært. De største stigninger i lejen – langt over gennemsnittet – finder man således i København V, der bl.a. inkluderer området omkring Fisketorvet, i Sydhavn og i Nordhavn.
Ny ejendomme trækker snittet op
Lokalebasen.dk opgør tallene ved at se på de huslejer, der fremgår af annoncer fra august, september og oktober i de enkelte år. Lejerne kan dog have forhandlet sig frem til lavere huslejer, og det giver lidt slør i tallene.
Det samme gør det, at nogle områder stadig er under udbygning, så der kommer spritnye ejendomme, der er bygget efter nutidens efterspørgsel. Det gælder særligt i Nordhavn, hvor Lokalebasen.dk f.eks. fremhæver, at AP Pension har begyndt udlejningen af det, som, når det står klar, vil være Danmarks største trækonstruerede flerbrugerhus. Her kan man komme til at bo til nogle af landets absolut højeste kontorhuslejer – op til 2800 kr. pr. kvm.
Til sammenligning er gennemsnittet for hele Nordhavn 2000 kr. pr. kvm. Det gør området til det dyreste i Danmark, men huslejestigningerne i dets ældre ejendomme har altså været mere moderate.
I den positive ende af skalaen er der nogle områder, der skiller sig ud. Nordvest-kvarteret ligger i toppen af listen. Her er der ikke udsigt til vand, men nye kontorejendomme kan trække gennemsnittet op.
Et af de gamle kontorområder inde i landet, Ballerup, ligger også pænt til med huslejestigninger et par procentpoint højere end inflationen.