Sponseret indhold

Fra restaurering til genopbygning

Af:

Dansk Erhverv var i samarbejde med en lang række aktører i fuld gang med en gennemgribende restaurering af Børsen, da branden brød ud. Det gør en afgørende forskel i forhold til genopbygningsprojektet.

” Det har hjulpet os meget på vej i forhold til hurtigt at komme i gang med meget af arbejdet, at vi har skulle samarbejde og koordinere med både håndværkere, rådgivere og myndigheder, som vi allerede kender godt. Det gælder for eksempel vores rådgivende arkitekt Leif Hansen Arkitekter, som har spillet en meget vigtig rolle både før, under og efter branden. Det gælder også vores samarbejde med fredningsmyndighederne,” siger Lars Daugaard Jepsen, underdirektør i Dansk Erhverv.

Inspiration fra udlandet
Parallelt med at være meget til stede på byggepladsen har Dansk Erhverv arbejdet intensivt med at få klarhed over, hvor stor en opgave, der venter forude

”Vi var allerede den 16. april, mens Børsen brændte klar over, at det er en signifikant anden opgave at være bygherre på en genopbygning end på en restaurering, og det også selvom, at der var tale om den største restaurering i Børsens 400 år historie, siger Lars Daugaard Jepsen, underdirektør i Dansk Erhverv.

”Vi lavede derfor som noget af det første en liste over, hvem der havde erfaring og viden, vi har brug for. Vi har f.eks. talt med arkitekter og bygherrer, som også har oplevet brande i ældre bygninger. Der har blandt andet været dialog med franskmændene om deres erfaringer med genopførelsen af Notre Dame. På baggrund af den forståelse har vi lavet en organisering af det kommende arbejde. Vi har en overordnet styregruppe, en såkaldt programgruppe og herunder udførende arkitekter og håndværkere. Og så er der et stort kommunikations- og formidlingsarbejde, der skal løftes. Børsen er hele Danmarks bygning, og så skal danskerne naturligvis også tages med på den rejse, som det er at genopføre Børsen. Så vi ser genopbygningen af Børsen som både som et byggeprojekt og som et formidlingsprojekt,”

Børsen skal føles ægte
Lars Daugaard understreger, at det handler om at nå det rigtige resultat.

”I programgruppen for genopbygningen af Børsen har vi vores bygherrerådgiver EMCON og vores rådgivende arkitekt, som er Leif Hansen Arkitekter. Vi arbejder i tre spor, som handler om Børsens ydre, Børsens indre og Børsens unikke kunst og udsmykning. De tre ting skal spille sammen, så vi opnår det rigtige resultat, som jo er, at Børsen skal føles ægte. At man kommer til at mærke, at man er et helt særligt sted,” siger Lars Daugaard Jepsen.

Det kan måske lyde enkelt og næsten banalt at sige, at Børsen skal føles ægte. Men det er bestemt ikke tilfældet.

”Det er vigtigt at huske på, at Børsen indvendigt har ændret karakter mange gange i løbet af sin historie. På den måde er det levende bygning, der løbende har tilpasset sig handlens behov. Vi kommer til i den kommende tid at bruge en del kræfter på endnu mere at lære bygningen at kende, forstå dens historie, og bliver skarp på, hvad der er den bedste tilgange til restaurering. For eksempel var der på Christians IV’s tid kornkammer på 2. sal, hvilket vi i øvrigt for nyligt har set ved selvsyn, da vores CFO simpelthen fandt kornstykker mellem brædderne deroppe.” siger Lars Daugaard Jepsen.

Særlige sagsbehandlingsteams
Det kommer til at kræve meget arbejde og koordinering at få tingene til at gå op i en højere enhed, så Børsen igen kommer til at stå. Og heldigvis er samarbejdet med myndighederne i god gænge.

”Det er nemlig sådan, at både Københavns Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen har lavet hvert deres sagsbehandlingsteam i forhold til de sæt regler, som vi skal opfylde hos hver af dem. Det kommer til at gøre en både stor og positiv forskel i forhold til det fremadrettede arbejde,” siger Lars Daugaard Jepsen.

Det har hjulpet os meget på vej i forhold til hurtigt at komme i gang med meget af arbejdet, at vi har skulle samarbejde og koordinere med både håndværkere, rådgivere og myndigheder, som vi allerede kender godt.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Intro 2
Vejen til en succesfuld konference
nicholas-doherty-pONBhDyOFoM-unsplash
Den grønne omstilling er vores alles projekt

Podcast

Læs også

kbh_faerre-og-faerre-lever-alene
Færre og færre lever alene i København – det ændrer på boligbehovet
Modsat en almindelig opfattelse er det over de seneste årtier ikke blevet mere normalt for københavnere at leve som single.Det er tværtom...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
EJENDOMSADVOKATEN: Overvej solceller i forbindelse med nybyg og større renoveringer
En ændring af Bygningsdirektivet medfører, at solceller skal tænkes ind i nybyg og større renoveringer. Etableringen af solcelleanlæg...
Henrik-2024-1024x768-1
PKA Ejendommes nye Code Of Conduct skal åbne op for dialog om samfundsansvar
PKA Ejendomme har udarbejdet en ny Code of Conduct for leverandører og samarbejdspartnere.Målet med den er blandt andet at skabe positiv...