Sponseret indhold

Fra chok til handling

Af:

Det var en ganske almindelig dag, da Leif Hansen den 16. april 2024 modtog et telefonopkald, der skulle ændre alt.
Børsen, en af Københavns mest ikoniske bygninger, stod i flammer.

Historien og arbejdet med Børsen
Leif Hansen har en lang historie med Børsen, en bygning han kender bedre end nogen anden. ”Jeg har arbejdet med Børsen i mange år og været dybt involveret i flere restaureringsprojekter,” siger han. ”At se den i flammer var som at miste en gammel ven.

”Børsen, også kendt som Børsbygningen, blev opført mellem 1619 og 1640 under Christian IV’s regeringstid og er en af de ældste bygninger i København. Bygningen er kendt for sit karakteristiske dragespir, der består af fire dragehaler, som snor sig op mod himlen. Børsen blev oprindeligt bygget som en børsbygning for handel og økonomi og har gennem tiderne spillet en central rolle i Danmarks økonomiske liv. Børsen har også været hjemsted for mange vigtige historiske begivenheder og har været en vigtig del af Københavns skyline i næsten 400 år.

Skadernes omfang
Branden efterlod Børsen som en brandskadet bygning, men ikke fuldstændig ødelagt. ”Cirka 45 procent af bygningen er intakt, omend noget er vandskadet,” forklarer Leif Hansen.

”Området under det forsvundne spir er mere intakt, end man måske skulle tro.” Dog er nogle af bygningens mure og skillevægge hårdt ramt, og mange af dem skal nedtages og genopbygges. ”De hårdest ramte områder er vest for spiret, men heldigvis er de ydermure der stadig står robuste.”

De første skridt mod genopbygning
Leif Hansen og hans team befinder sig nu i ”fase nul”, hvor de samler alle rester fra branden.

”En stor del af muren på nordsiden væltede, og vi har fundet alle sandstensfigurer. Omkring 60 procent af sandstensfigurerne, som kan sættes direkte op igen,” siger han. De har også katalogiseret jernbeslag og trækonstruktioner, som skal bruges i den kommende genopbygning.

”Det er vigtigt for os at fortsætte restaureringen af den uskadte del så hurtigt som muligt, for at vise hvordan hele bygningen på sigt kommer til at se ud.”

Selvom Børsen skal genopbygges så tæt på den oprindelige struktur som muligt, er der nye lovkrav og teknologier, der skal implementeres. ”Vi skal tage hensyn til moderne krav om statik, brandsikring og lysforhold,” forklarer Leif Hansen.

”Vi vil måske få brug for forstærkninger af konstruktionen, men det skal være skjult, så bygningen ser ud som den oprindelige Børs fra 1624.” Fremtiden for Børsen indebærer også nye tiltag for at sikre mod fremtidige brande, selvom man aldrig kan gardere sig 100%.

Samarbejdet med Dansk Erhverv
Leif Hansen arbejder tæt sammen med Dansk Erhverv og andre interessenter i genopbygningsprocessen.

”Vi sidder i gruppe med Dansk Erhverv, og deres Bygherrerådgiver i et meget tæt samarbejde,” fortæller han. For Leif Hansen er genopbygningen af Børsen ikke blot et arkitektonisk projekt, men også en personlig mission. ”Denne hændelse har påvirket mig dybt både personligt og professionelt,” siger han. ”At skulle genopbygge noget, jeg allerede har arbejdet så hårdt på, er både en udfordring og en ære.”

Fremtiden for Børsen
Genopbygningen af Børsen er et enormt projekt, der kræver både tid og ressourcer. ”Vi er godt klædt på til opgaven og ser frem til at genskabe denne historiske bygning.” I sidste ende er målet klart: Børsen skal genopstå i sin tidligere pragt, og den historiske bygning skal igen være et vartegn i Københavns bybillede, både som et kulturelt ikon og et symbol på genopbygning og vedholdenhed.
En vigtig del af genopbygningsprojektet er at beslutte, hvordan Børsen skal anvendes i fremtiden. Mens den ydre struktur vil blive genopbygget for at matche den oprindelige arkitektur, er der mulighed for visse ændringer i det indre.

”Det bliver en lang proces for at finde den rette tilgang til denne del af genopbygningen men det vigtigste er, at bygningen forbliver en aktiv og levende del af København.” (Evt. supplerende tekst) Genopbygningen af Børsen er ikke kun en teknisk udfordring, men også en følelsesmæssig rejse for alle involverede. Leif Hansen og hans team er fast besluttede på at bringe bygningen tilbage til sin tidligere pragt og sikre, at den fortsætter med at være et symbol på Københavns rige historie og kulturelle arv. ”Denne bygning har overlevet næsten 400 år, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at den står stærkt i mange år fremover,” siger Leif Hansen.

FAKTA

Grundlagt af Leif Hansen i 1997, specialiserer sig i fornyelse og restaurering af historiske bygninger. Med en dybtgående forståelse af både moderne og traditionelle byggemetoder, har firmaet arbejdet på betydningsfulde projekter som Børsen, Frederiksborg Slot, Frederiksdal Slot og Lerchenborg. Firmaets dedikation til at bevare og genoprette Danmarks kulturarv har gjort dem til en anerkendt restaurerings tegnestue.

For mere information, besøg www.leifhansenarkitekter.dk

Det var den værste mareridtssituation, man kunne forestille sig. Da jeg så bygningen i flammer for første gang, fyldte det mig med en følelse af afmagt og chok. Det var næsten ikke til at bære.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Klinik2 - foto af Kim Matthai Leland
Fornuft og økonomi i effektiv forebyggelse af skader
DSC_9991 NY
Greater Copenhagen: Den grønne omstilling skal skabe grøn vækst

Podcast

Læs også

kbh_faerre-og-faerre-lever-alene
Færre og færre lever alene i København – det ændrer på boligbehovet
Modsat en almindelig opfattelse er det over de seneste årtier ikke blevet mere normalt for københavnere at leve som single.Det er tværtom...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
EJENDOMSADVOKATEN: Overvej solceller i forbindelse med nybyg og større renoveringer
En ændring af Bygningsdirektivet medfører, at solceller skal tænkes ind i nybyg og større renoveringer. Etableringen af solcelleanlæg...
Henrik-2024-1024x768-1
PKA Ejendommes nye Code Of Conduct skal åbne op for dialog om samfundsansvar
PKA Ejendomme har udarbejdet en ny Code of Conduct for leverandører og samarbejdspartnere.Målet med den er blandt andet at skabe positiv...