Hvis du ligesom mange andre er på udkig efter en lejebolig, kan det meget vel være, at du skal lede lidt længere end normalt.
Boligtomgangen, som beskriver omfanget af ledige boliglejemål, er nemlig faldet til 3,1 procent i juli 2024. Det er et fald på 0,3 procentpoint i forhold til kvartalet før, og et fald på hele 0,7 procentpoint i forhold til samme tidspunkt sidste år. Det fremgår af EjendomDanmarks nye tomgangsrapport.
“Lejeboliger har en stor fleksibilitet, som ved studiestart kan være attraktiv. Samtidig har de højere renter betydet, at lejeboliger er mere økonomisk tilgængelige i områder, hvor det er dyrt at købe og finansiere en ejerbolig,” siger Bjarke Roed-Frederiksen, cheføkonom i EjendomDanmark.
I det seneste kvartal har Aarhus, med et fald på 0,7 procentpoint, oplevet det største fald blandt landets storbyer. Det har reduceret tomgangen til 3,0 procent.
”Faldet i ledige lejemål i Aarhus viser, at det går fint med at få lejet boliger ud i byen på trods af, at der på det seneste er blevet færdiggjort en række store byggerier med udlejningsboliger,” fortæller Bjarke Roed-Frederiksen.
Studiestarten spiller ind
Generelt går det godt med udlejningen af boliger i de danske storbyer, idet lejeboliger er blevet mere populære i takt med fortsatte prisstigninger på ejerlejligheder. At tomgangen i seneste kvartal igen er faldet, kan der ifølge Bjarke Roed-Frederiksen være en god forklaring på: Nemlig den nærmende studiestart.
”Studiestarten nærmer sig nu, og med mange nye studerende i de store byer mindskes tomgangen. Denne tid på året er lig med, at mange mennesker flytter til de store studiebyer, og langt de fleste af disse tilflyttere er interesserede i lejeboliger og ikke i at købe en ejerbolig,” forklarer han.
Efterspørgsel på større og nye lejeboliger
Mange forestiller sig nok, at de kommende studerende søger efter små, billige boliger. Mens dette ofte holder stik, viser EjendomDanmarks rapport også en anden tendens.
For zoomes der ind på lejeboligernes størrelser, er boligtomgangen nemlig steget fra 3,6 til 4,4 procent for de mindste boliger under 50 kvadratmeter. Denne stigning betyder også, at der i juli 2024 er højest boligtomgang blandt de mindste boliglejemål. På den anden side ses en større efterspørgsel på boliger med flere kvadratmeter. Det største fald ses blandt boliglejemålene på 125 til 149 kvadratmeter, hvor tomgangen er faldet med 0,9 procentpoint til 3,5 procent.
”At tomgangen stiger for de mindste boliger, hænger muligvis sammen med, at mange af de små lejemål samtidig ofte har den højeste husleje per kvadratmeter. De små lejligheder er altså relativt dyre. Populært sagt er de første kvadratmeter også de dyreste kvadratmeter. Lejen per kvadratmeter er ofte lavere for de større lejemål, hvilket gør det attraktivt for eksempelvis studerende at flytte flere sammen i en større delelejlighed,” lyder det fra cheføkonomen. Ifølge Bjarke Roed-Frederiksen er der også sket en udvikling i den type bolig, lejerne gerne vil bo i. Det er nemlig de helt nye lejligheder, der er høj efterspørgsel på.
”Det er i de nyere lejemål, at tomgangen både er lavest og mest faldende. I lejemål opført efter 2009, er der et fald på 0,4 procentpoint, og boligtomgangen er her på 2,7 procent. Ser vi blot et år tilbage, var tomgangen blandt disse boliger på 3,6 procent. Det afspejler nok, at nyere ejendomme og lejligheder ofte er moderne indrettede med en høj grad af komfort. De er derfor attraktive, også selvom huslejen kan være højere,” afslutter han.
EjendomDanmarks tomgangsrapport indeholder også tal for tomgangen på kontor- og butikslejemål.