Ejendomsselskaber var blandt dem, der slap nådigst gennem kursfaldene på aktiemarkedet, efter at Donald Trump præsenterede sin toldsatser den 2. april. Men kursfald var der ikke desto mindre. Denne gang synes investorerne ikke trygge ved at forlade sig på, at ejendomme er langsigtede aktiver, der er hævet over aktiemarkedets daglige udsving.
Et aktiekursfald på 4,8 pct. over tre dage er normalt ikke noget, man praler med. Men det var, hvad the European Public Real Estate Association (EPRA), en interesseorganisation der arbejder for at fremme et europæisk marked for ejendomsaktier, gjorde i en pressemeddelelse den 8. april. Det handlede dog heller ikke om tre helt tilfældige dage, men om de tre dage efter at Donald Trump havde erklæret toldkrig mod hele verden. Det fik alle aktiemarkeder til at gå i blodrødt.
I Europa gik det værst ud over bankerne, hvis aktier faldt med 15 pct. Energiaktier faldt næsten lige så meget. Byggeaktier faldt 10 pct. og bilaktier 8,2 pct. Det var i den sammenhæng, at faldet på 4,8 pct. for ejendomsaktier var beskedent. Kun aktier fra selskaber, der sælger fødevarer og produkter til personlig pleje, klarede sig bedre gennem stormen, end ejendomsaktierne gjorde.
Langsigtet usikkerhed
Men egen ulykke forsvinder ikke, selv om andres ulykke er værre, og bundlinjen er, ejendomsaktierne faldt signifikant, selv om ejendomsselskaber er blandt de heldige, hvis ydelser ikke kan blive belagt med told.
Kursfaldet handler om mere end blot det, at også ejendomsselskaber vil mærke det på indtjeningen, hvis handelskrigen dæmper den økonomiske aktivitet, vurderer Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.
”Ingen kan lide usikkerhed, og slet ikke investorer. Usikkerheden gør det mindre sandsynligt, at man vil indgå i en langsigtet investering,” siger han.
Som regel, når aktiemarkederne er turbulente på grund af frygt for et eller andet, sker der kun langsomme tilpasninger af priserne på ejendomme.
Ofte når de slet ikke at blive korrigeret, før frygten er drevet over, og aktiemarkedet er tilbage på sporet. Denne tilbagelænethed på ejendomsmarkedet forklares ofte med, at ejendomme er en meget langsigtede aktiver, og at krusningerne undervejs ikke betyder alverden. Men denne gang synes mange investorer ikke at forlade sig på denne betragtning.
”Både de 10- og 30-årige rente er også påvirkede. Så det er ikke kun den korte bane under Trumps embedsperiode, der er usikkerhed om. Det er også den langsigtede udvikling,” siger Joseph Alberti.
Overdrevet kursfald?
Dominique Moerenhoet, CEO i ERPA, vil imidlertid gerne tale investorerne til ro:
”Den europæiske ejendomssektor er selvfølgelig ikke immun over for de indirekte konsekvenser, som højere tariffer sandsynligvis vil have på økonomisk vækst, inflation og beskæftigelse – især da disse faktorer kan påvirke lejere. (Men) EPRA mener, at faldet i priserne på børsnoterede ejendomme i øjeblikket overdriver den forventede indvirkning på virksomhedernes driftsresultater fremadrettet,” udtaler han.
”Børsnoterede ejendomsselskaber i Europa tilbyder beskyttelse mod inflation, da lejekontrakter er indekseret i forhold til denne. Med diversificerede porteføljer af højkvalitetsaktiver har sektoren en lejerbase med solide garantier i mellem- til langfristede lejeaftaler,” fortætter han.
”Mange virksomheder har platforme i stor skala inden for ejendomssektorer med høje adgangsbarrierer. Virksomhederne har erfarne ledelsesteams, som med succes har navigeret i et omskifteligt rentemiljø og har positioneret deres forretning med lavere gearing og fokus på driftsmæssig kvalitet for at skabe værdi,” slutter Dominique Moerenhoet.
