Et pænt stort flertal af de europæiske investorer, der har sat penge i Nordiske ejendomme, forventer, at de kommer til at investere mere i år end sidste år, viser et survey fra mæglerfirmaet CBRE. Dette selv om de mener, der er bedre handler at gøre andre steder i Europa.
Når aktiekurserne i USA falder i disse uger, kan man læse i aviserne, at markedet vender tommelfingeren nedad for Trumps told-politik. Det er på sin vis rigtigt, men ”markedet” består af mange aktører, der vurderer en situation forskelligt, og under høj usikkerhed – som nu – endda vidt forskelligt. Det udslag, man ser i priserne på f.eks. aktier, er gennemsnittet af reaktionen fra dem, som vælger at være aktive og at købe eller sælge.
Det samme gælder på ejendomsmarkedet. Her er det sværere at følge, fordi der ikke, som på aktiemarkedet, bliver handlet hvert mikrosekund.
Men et nyt survey fra CBRE om intentionerne for 2025 hos investorer på de nordiske ejendomsmarkeder viser, hvor nuanceret og forskelligartet investorerne tænker. Og dermed også hvor følsomt markedet er, selv om det lige nu peger opad.
Vil investere mere
For at det peger opad, er en ret sikker konklusion. Der er således hele 85 pct. af investorerne i Norden, der mener, at markedet i år vil komme sig over de seneste års stilstand. Ca. 27 pct. mener, at det allerede er tilbage i normal gænge.
Til sammenligning er det kun 70 pct. af ejendomsinvestorerne i hele Europa, der tror, at markedet vil komme sig i år.
Den forskel er større i Nordens favør, end det umiddelbart fremgår af tallene, for de respondenter, CBRE har regnet med i sit nordiske survey, er en delmængde af dem, som er med i det europæiske survey.
Omtrent to tredjedele af de respondenter, som har oplyst at være aktive i Norden, kommer fra lande uden for Norden. Deres vurderinger kan altså også afspejle aktiviteter, de måtte have i andre regioner.
Men dem, som er aktive i Norden, er altså mere optimistiske end resten, og der er også et stort flertal på tre fjerdedele af dem, der forventer at investere mere i 2025, end de gjorde i 2024.
Det afspejler bl.a., at selv om meldingerne fra Trump lige nu gør alle rundforvirrede, og også gjorde det i december, da CBRE indsamlede data, er der også nogle vilkår, der er langt større tryghed om nu, end der var for et år siden. Det gælder især på finansieringssiden. Sidste år var det således ca. 43 pct., der udpegede forringede kreditvilkår som en stor udfordring. Det er i år faldet til ca. 18 pct.
Få tvangssalg
Men alt dette betyder ikke entydigt, at markederne i Norden bare er stærkere end øvrige markeder i Europa. Tværtimod ser investorerne flere muligheder i resten af Europa.
I Europa som helhed er det således over halvdelen, der ser favorabel prissætning som et incitament til at allokere kapital til fast ejendom. For respondenter med aktiviteter i Norden er det kun omkring 28 pct.
Det hænger bl.a. sammen med, at der ude i Europa er markant bedre muligheder for at finde ejendomme, som de nuværende ejere er pressede til at sælge. Men måske lidt overraskende er der også større optimisme omkring forbedringer af totalafkastet i hele Europa end i Norden, og et element i dette er en udbredt opfattelse af, at der svag efterspørgsel fra lejerne i Norden.
Især i Danmark har andre surveys ellers vist aktuelt stor optimisme om udviklingen i lejepriser i den største ejendomskategori af dem alle, nemlig boligejendomme.
Men Dragana Marina, analysechef i CBRE påpeger, at ejendomsmarkedet også består af meget andet, og når svag lejerefterspørgsel er en markant større bekymring end sidste år, kan det også handle om dels kontormarkedet, dels logistik-markedet. Det sidste er stadigvæk stærkt, men det er ikke helt så meget sælgeres – altså udlejernes – marked, som det har været.