Bæredygtighed er en forretningsmulighed. Det er et udsagn, der jævnligt dukker op, når talen falder på, hvorfor du som virksomhed bør prioritere bæredygtighed. Nu har Anna Keergaard Christiansen fra studieretningen Accounting, Strategy and Control på Copenhagen Business School i sit speciale undersøgt, om der er en sammenhæng mellem at certificere sin ejendom og ejendommens økonomiske formåen – og det viser specialet, at der er. Hun har sammenlignet datasæt fra EjendomDanmark fra 279.000 lejemål rundt om i Danmark og indsamlet certificeringer på den del af lejemålene, der ligger i en certificeret ejendom. Certificeringerne tæller ordningerne DGNB, BREEAM og LEED.
Lejere forventer bæredygtighed
Konkret peger specialet på, at certificerede ejendomme især er attraktive for erhvervslejere, der i stigende grad selv skal leve op til bæredygtighedskrav.
”Boliglejere prioriterer sjældent bæredygtighed i forhold til lejemål. Men der en forventning fra erhvervslejere til, at deres kontor, butik eller industribygning indtænker en form for bæredygtig udvikling eller løsning,” siger Anna Keergaard Christiansen.
Her kigger mange erhvervslejere på certificeringer som et pejlemærke for bæredygtighed – selvom en certificering ikke i sig selv fortæller, om en ejendom er bæredygtig. En certificering viser dog, at der arbejdes med bæredygtighed på den specifikke ejendom og er en bredt kendt vurdering af bæredygtighedsparametre, mener Anna Keergaard Christiansen:
”Det er den lettest forståelige indikator for bæredygtighed i en ejendom på nuværende tidspunkt,” siger hun.
Højere husleje og mindre udskiftning
Efterspørgsel efter bæredygtighed er en fordel for udlejere med certificerede ejendomme på flere parametre, forklarer Anna Keergaard Christiansen.
”Mine data viser, at certificerede ejendomme generelt har et højere huslejeniveau og mindre udskiftning blandt lejere,” siger hun og tilføjer: ”Og så er driftsomkostninger på certificerede ejendomme typisk lavere, da parametrene i certificeringer ofte kræver forbedringer af eksempelvis ejendommenes energiforbrug.”
Ejendommen bliver mere værd
Men det er ikke kun over for lejere, at en udlejer kan have økonomiske fordele ved at certificere en ejendom, fortæller Anna Keergaard Christiansen. En certificeret ejendom er ofte også mere attraktiv over for investorer end en ikke-certificeret.
”Mine data viser, at certificerede ejendomme har en højere værdi og er mere attraktive for investorer, der aktivt inkluderer bæredygtighedsparametre i deres beslutningsproces, når de udvælger de mest interessante investeringsmuligheder. Her er er certificering igen en af pejlemærkerne, de metodisk anvender til at ‘måle bæredygtighed’” siger hun og tilføjer:
”I tilknytning hertil kan det observeres i flere transaktioner, at salgsprisen på certificerede ejendomme ofte er højere end på ikke certificerede ejendomme, hvorfor det er plausibelt at konkludere, at en certificering af en ejendom ofte vil være en god investering.”
Fremtidssikrer din ejendom
En certificering har dog også et længere økonomisk sigte, fortæller Anna Keergaard Christiansen.
”En certificering er også en måde at fremtidssikre sin ejendom. Der kommer en masse lovgivning fra EU, der vil have betydning for hvilke krav, en ejendom skal leve op til,” siger hun og slutter:
”Og selvom vi ikke ved præcis, hvordan det ender endnu, er det bedre at have gjort noget end at begynde fra nul.”