I takt med, at huslejerne i København stiger, stiger også udlejernes risiko. Nogle af dem beder nu om at se f.eks. lønsedler og selvangivelser,
før de tager en lejer ind. Ifølge to administratorer er dette dog endnu ikke normal praksis.
D et kræver forbindelser og held, hvis man skal få fingrene i en billig andelsbolig eller en lejlighed i den gamle boligmasse i København, hvor regulering holder huslejerne nede. Men hvis man ellers har penge til depositum, kan man altid få tag over hovedet i en rimeligt velbeliggende lejlighed i et nyere byggeri, hvor huslejen er højere.
Sådan har det har været i flere årtier. Men tyder noget på, at det er ved at ændre sig. EJENDOMME kender til tre større boligudlejere, der er begyndt at spørge nærmere ind til de potentielle lejeres privatøkonomi.
Det mest simple er, at de beder om at se lønsedler. Men det kan også handle om f.eks. selvangivelser eller dokumentation for samleverens økonomi, så den potentielle lejer mere eller mindre skal aflevere de samme dokumenter, som vedkommende skulle sende til banken og realkreditinstituttet, hvis han han/eller hun i stedet ville købe en ejerlejlighed.
Større risiko
Udlejernes interesse er klar nok. Med den voksende mangel på boliger centralt, og med de stigende huslejer, bliver udlejernes tab desto større, når der er tomgang i forbindelse med, at der bliver udskiftet lejere. Udlejerne vil altså helst have lejere, der ikke har presset deres økonomi til det yderste for at komme indenfor.
Det optimale for udlejeren er, hvis lejeren har valgt boligen for boligens egen skyld og ønsker at bo der i mange år – og har råd til det.
Tendensen er endnu ny, og to af de store administratorer oplyser, at de i hvert fald endnu ikke har haft kunder, som beder dem om at gøre mere ud af screene potentielle lejeres privatøkonomi.
”For os er hovedreglen frem for alt ’først til mølle’. Vi sidder ikke og sorterer i folk på den måde,” siger Camille Berner, marketingdirektør i PHM Group, der er ejeren bag den største administrator herhjemme, nemlig DEAS.
Det betyder dog ikke, at man er ligeglade med, hvem der flytter ind i kundernes lejligheder.
”Det er helt essentielt at have gode og stabile lejerforhold med lavt churn. Det er en myte, at vi eller udlejere tjener mange penge på flyttesyn. Det er absolut ikke en god forretning for os, når folk flytter ud,” siger Camille Berner.
Gamle normer
En tilsvarende melding kommer fra en anden, større administrator, som dog ikke nåede at få en formel kommentar klar inden vores deadline.
Denne administrator betoner, at der hele tiden har sket en screening af potentielle lejere. Det handler bl.a. om nogle helt praktiske ting. Det kan være en stopklods, hvis vedkommende har hund eller kat, og nogle udlejere ønsker også at sikre sig, at lejlighederne ikke bliver anvendt som deleboliger.
Men der er også gamle normer, der i praksis giver ansøgerne til en bolig nogle rettigheder. F.eks. er det ikke sådan, at udlejeren kan sætte sine familiemedlemmer forrest i køen, og hvis der allerede er mange søgninger på et lejemål, lukker man ned for annonceringen, så man ikke spilder de potentielle lejeres tid.
Det er heller ikke kutyme at granske ansøgerens økonomi nøjere gennem lønsedler og selvangivelser, og administratoren oplever i hvert fald endnu ikke noget pres fra udlejerne for at tilføje sådan en praksis.