Verdion sikrer ankerlejer og investerer i logistikejendom i Espergærde
Verdion har foretaget endnu en investering i Danmark for sin VELF 2-fond og sikret en større forhåndsudlejning til sin nye ejendom. Den 95.000 kvm. store grund ligger, der er indkøbt, ligger i Espergærde nær Helsingør-motorvejen. Projektet vil også omfatte rekreative områder og natur-aktiviteter. Det fremgår af en meddelelse, som blev lagt på Verdions hjemmeside i december.
Samtidig har Verdion indgået en forhåndsaftale med Sæther Nordics A/S, en førende dansk distributør af kosmetik og skønhedsprodukter, om at udvikle et moderne nationalt logistikcenter. Dette nye anlæg vil samle tre eksisterende lagre på én lokation og skabe over 100 arbejdspladser i området, oplyses det videre.
Det nye anlæg på 26.710 kvm. vil indeholde 22.197 kvm. fleksibel lagerplads samt mezzanin, kontor og tekniske rum. Planerne inkluderer installation af solceller, luft-til-luft-varmepumper og regnvandsgenbrug for at minimere bygningens miljøpåvirkning. Disse tiltag skal bidrage til at opnå en DGNB Guld-certificering for bæredygtighed. Anlægget forventes færdiggjort i første kvartal af 2026.
Området inkluderer også 55.000 kvm. grønne arealer, hvoraf omkring 45.000 kvm. vil være åbne for offentligheden. Nye anvendelser for området drøftes med kommunen.
Yderligere 6200 kvm. er afsat til et nyt naturområde i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. En sø inden for grundens grænser vil blive flyttet, fordoblet i størrelse til 3100 kvm. og forbedret i kvalitet. Omkring søen vil Verdion skabe nye naturlige levesteder for at styrke og forbedre den lokale biodiversitet.
Peter Michael Tetzlaff, leder af investeringer i Norden hos Verdion, udtaler: ”At nå hertil er en stor bedrift. Ved at kombinere vores dybe markedskendskab og interne tekniske ekspertise har vi kunnet levere en attraktiv off-market mulighed for fonden. Dette anlæg for Sæther vil sætte standarden for høj kvalitet inden for distributionslokaler i området og skabe moderne, bæredygtige lagre, mens denne store nordiske virksomhed opgraderer sine logistikaktiviteter.”
Nybyggeri af kontorer øger tomgangen i et trængt marked
Med 1.713.000 ledige kvm. har virksomheder på jagt efter nye kontorer ikke haft så meget at vælge imellem siden slutningen af 2021. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, oplyste portalen for erhvervslokaler i december.
”Udbuddet svarer til 6,0 pct. af det samlede kontorareal i landet – det højeste i tre år – og tomgangen er steget seks kvartaler i træk. Men med lidt mere positive briller er der gennem 2022, 2023 og 2024 blevet bygget 3,5 mio. kvadratmeter kontorlokaler, og langt hovedparten er blevet opsuget af markedet. Målt i areal er udbuddet af lokaler nemlig blot steget fra 1,6 mio. kvadratmeter ved udgangen til 2021 til nu 1,7 mio.,” udtaler Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.
Tomme kontorer, som følge af øget hjemmearbejde, er et problem for ejendomsselskaber i hele den vestlige verden. I Danmark er billedet dog lidt anderledes, pointerer Erik Andresen, adm. direktør for Nordicals-kæden.
”Den stigende tomgang er fordelt bredt over hele landet, og i de større byer skyldes det især, at der er blevet bygget en del nyt. I virkeligheden er det dog kun krusninger på overfladen. Det danske marked for kontorlokaler klarer sig godt sammenlignet med andre lande i Europa, bl.a. fordi vi i høj grad er et vidensamfund med flere kontorarbejdspladser og færre fabrikker end f.eks. Sverige og Tyskland. Desuden har vi set en vækst i antallet af job i den offentlige administration, som beslaglægger kontorarbejdspladser,” udtaler han.
Der er dog nogle udlejere, der mere end andre mærker den højere tomgang, ifølge Dragana Marina, analysechef i CBRE: ”Ældre ejendomme kan have udfordringer, hvis indretningen ikke er fleksibel, og energiforbruget ligger i den høje ende. Her bør udlejerne overveje at energioptimere ejendommene, etablere solceller og måske opnå en certificering i bæredygtighed, f.eks. DGNB eller BREEAM. Vores analyser viser, at certificerede kontorejendomme opnår højere leje end andre ejendomme, i København cirka 9 pct. ekstra,” udtaler hun.
Antallet af butikslukninger flyver igen mod himlen i et inflationsplaget USA
Det er ikke kun i Danmark, at der er mange til leje-skilte på det, som tidligere var livlige handelsgader og indkøbscentre. Det er også i bl.a. USA, og er her bød 2024 på en negativ overraskelse, skriver CNN.
Amerikanske detailhandlere og restaurantkæder lukkede således hele 7300 enheder i 2024. Det var 53 pct. flere end året før, og det var det højeste antal siden corona-året 2020. Det er analysefirmaet Coresight, der står for opgørelsen.
På det lange sigte er det, også i USA, den øgede nethandel, der presser den fysiske detailhandel. Også i årene lige op til coronaen var der mange butikslukninger, men efter nogle relativt gode år i 2021, 2022 og 2023 var det håbet, at man var på den anden side af den store bølge. Men det er man måske ikke alligevel.
Ifølge CNN er det i høj grad inflationen, der i USA har været mere hårdnakket end i Danmark, der på ny har ført til flere butikslukninger. Forbrugerne er blevet mere opmærksomme på priser, og det har været giftigt for de specialiserede kæder, som har mange forskellige varer inden for deres områder på hylderne, men hvor priserne til gengæld også er høje. F.eks. har Walgreens, der er en slags mellemting mellem et apotek og vores hjemlige Matas-kæde, lukket mange lokale butikker.
Som det er tilfældet i Danmark, har også restauranter været hårdt ramt af inflationen. Restaurantbesøg er noget af det, forbrugerne relativt nemt kan spare på. Et par store restaurantkæder, Red Lobster og TGI Fridays, er gået konkurs i løbet af året.
CNN noterer sig dog, at det ikke kun handler om inflation. Der kan også være tale om eftervirkninger efter pandemien. Under nedlukningerne gik mange af de penge, som folk før havde brugt til ferierejser, i stedet for til at købe fysiske varer. Det var en overgang med til at holde liv i mange butikker. Men nu sætter forbrugerne igen en større del af deres indkomst af til rejser.