3 hurtige

Af:

Ejendomsbranchen er kun nævnt med ét ord i EU-analyse af konkurrenceevne

Europa kommer næppe til at indhente USA’s forspring på cloud-løsninger. Det skyldes at ejendomspriserne er højere i Europa end i USA. Clouden består som bekendt af servere i kæmpemæssige haller.

Dette er en den eneste omtale af ejendomme i den tidligere ECB-chef Mario Draghis 327 side lange analyse af fremtiden for EU’s konkurrenceevne. Den længe ventede rapport kom i september. Ejendomme er selvfølgelig heller ikke nogen frontlinjebranche i henseende til fremtidig teknologi, men de udgør dog en betydelig omkostning for virksomheder, og f.eks. transportsektoren har sit eget kapitel.

Der er dog anbefalinger i rapporten, der i høj grad kan få betydning for ejendomsbranchen. Draghi og hans stab understreger således, at der er behov for at reducere den administrative byrde, som virksomhederne bliver pålagt i kraft af regulering. Bygge- og ejendomsbrancherne er relativt hårdt regulerede, bl.a. som led i klimapolitikken.

Rapporten foreslår bl.a. en proces, hvor en bunden opgave for enhver nytiltrådt kommission er at gennemtrawle reguleringen, branche for branche, for at se om byrderne står mål med rimelige hensyn. Sådan en evaluering tænkes at vare et halvt år. I en efterfølgende fase skal man undersøge, om der findes overlappende regulering – det kunne f.eks. tænkes, at virksomhederne i deres rapportering om ESG er pålagt at komme med oplysninger i én form, men anden lovgivning påbyder dem at måle og veje i princippet samme indsatser på andre måder.

Et andet forslag går ud på at kvantificere de administrative byrder efter standardiserede metoder. Dette skal konkretisere en ofte luftig diskussion. Endelig ønsker Draghi, at mellemstore virksomheder i højere grad skal nyde godt af de undtagelser, der i dag kun friholder små virksomheder fra dele af reguleringen.

Gladsaxe Kommune lover uændret provenu fra dækningsafgift

Med et enstemmigt vedtaget budgetforlig i forrige uge har Gladsaxe Kommunen lagt en presbold på de nabokommuner, som man ligger i konkurrence med, når det gælder om at tiltrække erhvervsaktiviteter. Kommunen lover således de lokale virksomheder, at udgiften til dækningsafgift ikke vil stryge i vejret i de kommende år, når nye – og forventet højere – ejendomsvurderinger slår igennem.

”Virksomhederne vil de kommende år opleve, at dækningsafgiften, som de betaler på deres erhvervsejendomme, stiger væsentligt på grund at stigende grundværdier. Hvor meget dækningsafgiften stiger, vides endnu ikke. For at kompensere virksomhederne for denne ekstra udgift, vil Gladsaxe Kommune fra 2026, hvor vi har de reelle tal, nedsætte dækningsafgiften, så indtægten ikke stiger for Gladsaxe Kommune, men samlet set er provenuneutral i forhold til niveauet i 2023. På den måde vil de stigende indtægter fra dækningsafgiften blive ført tilbage til er virksomhederne,” hedder det i budgetaftalen.

For 2026 holdes dækningsafgiften uændret på 10,1 promille. Også kommunens grundskyldspromille fastholdes. Denne ligger på 5,9 promille.
Ejendomsinvestorer kan finde flere interessante punkter i budgetaftalen. Bl.a. vil kommunen registrere bevaringsværdige ejendomme, der kan være opført så sent som i 1984. Også på et andet punkt er de gamle ejendomme i fokus:

”En stor del af Gladsaxes kommunale ejendomme har en alder, så udgifterne til vedligeholdelse stiger de kommende år. Derfor skal der gennemføres en analyse af, hvordan drift og vedligeholdelse kan ske på den klogeste måde og hvordan bygningerne udnyttes bedst muligt. I den forbindelse skal det bl.a. undersøges, hvordan reduktion af miljøfarlige stoffer, genbrug, genanvendelse og energieffektivisering i endnu højere grad kan prioriteres i forbindelse med renovering og vedligeholdelse,” hedder det i budgetaftalen.

NPV sælger det oprindelige Danmarks Akvarium efter udviklingsarbejde

Hvis man skulle kåre den ejendom, som flest danskere har sat deres ben i på et eller andet tidspunkt, så er et godt bud den ejendom i Charlottenlund Slotspark, der rummede Danmarks Akvarium, før disse aktiviteter i 2012 blev flyttet til Den Blå Planet i Kastrup. Akvariet, der havde den elektriske ål som hovedattraktion, var et oplagt sted at besøge, når skoleklasser kom til hovedstaden.

Ejendommen, der stod klar i 1939, er i sig selv var også seværdig. Den er tegnet af arkitekt C.O Gjerløs Knudsen i en tidstypisk funktionalistisk stil. Og nu bliver det måske snart muligt at se den indefra igen.

Ejendomsselskabet NPV, der har Jens Schaumann som CEO, erhvervede den på det tidspunkt noget forfaldne bygning i 2014, og nu har man solgt den igen, oplyses det i en pressemeddelelse. I mellemtiden har man også købt den grund, ejendommen ligger på, og man har udviklet et gennemgribende ombygnings- og totalrenoveringsprojekt, hvortil der er givet byggetilladelse, og som også er godkendt efter lokalplanen.
”Projektet omfatter omdannelse af ejendommens underetage til fitness-/wellness-center, medens stue- og førstesalsplan omdannes til et kulturhus med fem venues, der kan rumme et bredt spekter af aktiviteter og events med fra 20 til 1750 deltagere,” oplyses det.

Køber af ejendommen, der får udviklingsprojektet med i prisen, er Kim Fournais, CEO og medstifter af Saxo Bank.

NPV har sit domicil over for akvariebygningen, og det var ud fra en con amore-beslutning, man i sin tid besluttede at købe genbo-ejendommen. Også Kim Fournais har et ønske om at genskabe den ikoniske bygning, som han også selv ønsker at sætte sit eget præg på. Han har også ressourcerne til at gøre det, pointeres det.

”Med salget af ejendommen vil NPV fokusere på sin kerneforretning, som er udvikling af større bolig- og erhvervsprojekter, hvor Engholmene i Københavns Sydhavn er blandt de mere markante,” oplyses det.

Mest læste på BusinessReview.dk

Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: AFSTÅELSESRET OG : ”CHANGE OF CONTROL”-KLAUSULER I ERHVERVSLEJEKONTRAKTER
CPH Pulse 1
Strikse bæredygtighedskrav til både lejer og udlejer ved nyt markant kontorprojekt i København
Foto 260225
Boligkvarteret: Sådan sikrer du dit boligkøb med køberrådgivning
Fried rice salat med grillede peberfrugter
Havre er en superfood

Podcast

Læs også

Helsinki
Ejendomsinvestorer i Norden lægger an til at øge investeringer, men…
Et pænt stort flertal af de europæiske investorer, der har sat penge i Nordiske ejendomme, forventer, at de kommer til at investere...
christopher-elgaard-jensen-headshot-752x752
Investorer øjner merafkast i Københavnske boligejendomme
Som følge af de rentestigninger, som igangsattes i 2022 efter en voldsom stigning i inflationen, har markedet for fast ejendom gennemgået...
Female diverse faces of different ethnicity. Vector seamless drawing with women of different nationalities and cultures. Women's struggle for freedom, independence, equality
Status quo for andelen af kvinder i ejendomsbranchen
Flere medarbejdere finder vej til ejendomsbranchen, men fordelingen mellem mænd og kvinder er den samme som for et år siden.Det viser...