3 hurtige

Af:

Pæn aktivitet på lejemarkedet sikrede Nordicals fremgang i første halvår

Nordicals-kæden måtte i 2023 konstatere et fald i omsætningen på 17 pct. Men at dømme efter aktiviteten i første halvdel af 2024, er det tabte, målt i forhold til 2022, stort set indhentet igen. Nordicals oplyser således i en pressemeddelelse, at omsætningen i første halvår var 15 pct. højere end den tilsvarende omsætning i første halvår 2023.

”Vi har haft travlt i første halvår af 2024, og det har også resulteret i en pæn vækst på vores omsætning. Mens vi endnu ikke har kunnet registrere en stigning i den samlede transaktionsvolumen, så kan vi konstatere, at bruger- og lejemarkedet har bevaret en høj kadence. Det danske erhvervsliv leverer fortsat flot, og de danske virksomheder har i høj grad søgt rådgivning hos os i den første halvdel af året,” udtaler adm. direktør Erik Andresen (billedet).

”Efterspørgslen er fortsat høj på erhvervslokaler og domiciler til virksomheder, der ønsker at modernisere deres drift. Vi har i efterhånden nogen tid samtidig set et stigende fokus på kapitalbindinger hos virksomhedsejerne, hvilket har øget aktiviteten på markedet for sale and lease back,” fortsætter han.

For andet halvår er der håb om, at også indtægten fra transaktioner vil blive bedre. Tal fra mæglersamarbejdet Branchedata, som Nordicals er med i, viser, at mens markedet var meget stille i årets første måneder, kom der mere liv i kludene i maj og juni.
”Når vi ser på vores nuværende pipeline, så er der god grund til optimisme. Vi har haft travlt indtil nu, og det ser ud til at fortsætte efter sommerferien. Derudover ser vi flere tegn på, at markedet så småt er i bedring, uden vi dog skal forvente en markant opblomstring på transaktionsmarkedet. Samtidig kunne det for en sjælden gangs skyld tyde på, at vi har ny lovgivning på vej fra myndighederne, der er til det bedre for ejendomsmarkedet,” siger Erik Andresen – det sidste med henvisning til regeringens planer om bl.a. at lempe skatten ved generationsskifter af ejendomsselskaber.

Jyske Realkredit har gennem flere år brugt automatiserede vurderinger

Foto: Sten Thorup Kristensen

Mens skattemyndighederne har store problemer med at få sine automatiserede ejendomsvurderinger til at fungere, har Jyske Banks realkreditinstitut brugt dem gennem flere år. Og det fungerer tilsyneladende, selv om man engang imellem må ind manuelt og ændre på de vurderinger, it-systemet har foreslået. Det fremgår af en inspektionsredegørelse fra Finanstilsynet. Her hedder det:

”Jyske Realkredit har fået dispensation af Finanstilsynet til, under visse betingelser, at foretage værdiansættelse af ejerboliger til helårsbrug til brug for låneudmåling uden fysisk besigtigelse af ejendommen. I disse tilfælde anvender Jyske Realkredit en værdi baseret på en statistisk model (ejendomsværdimodellen).”

”Brug af ejendomsværdimodeller til værdiansættelse af ejerboliger til helårsbrug stiller krav til ejendomsværdimodellens kontrolmiljø, idet modellen kan have perioder med mindre god præcision, samt have udfordringer med at værdisætte visse ejendomme nøjagtigt.”

”Jyske Realkredits ejendomsværdimodel havde i forbindelse med ejendomsprisfaldet på boligmarkedet i efteråret 2022 et fald i performance, hvilket medførte for høje værdiansættelser sammenlignet med markedsværdien. Jyske Realkredit løste dette ved at indføre et midlertidigt haircut og øge overvågningen af modellen.”

Finanstilsynet, der sjældent gennemfører en inspektion uden at have bemærkninger, mener dog, at Jyske Realkredit burde have gjort endnu mere:
”Finanstilsynet konstaterer, at instituttet burde have reageret tidligere, f.eks. ved at lave et haircut, der i højere grad var baseret på skøn end statistik. Jyske Realkredit havde endvidere mangler i forhold til værdiansættelse af konkrete ejendomme og har derfor fået påbud om at nedsætte værdiansættelsen af syv konkrete ejendomme ud af den udtagne stikprøve på 200 ejendomme. Instituttet har i den forbindelse fået påbud om at forbedre anvendelsen af relevante og sammenlignelige referencer.”

”Nye” DEAS rekrutterer topchef internt efter opsplitning

PR-foto: DEAS A/S

Salget af den del af DEAS, der beskæftiger sig ejendomsadministration og -service, til finske PHM Group, blev i juli godkendt af konkurrencemyndighederne. Nu har selskabet også fundet sin nye topchef. Det bliver Steen Amstrup (billedet), der kommer fra en rolle som head of building services and consulting i DEAS A/S.


”Jeg er utroligt stolt og beæret over at få muligheden for at lede DEAS A/S ind i en ny æra med PHM Group. Jeg ser frem til at arbejde med talentfulde kolleger for at fortsætte vores tradition med en stærk kerneforretning inden for ejendomsadministration og -services. Selvom jeg kender DEAS indgående fra forskellige roller, handler det nu om at finde mig til rette i min nye rolle som CEO, så jeg kan drage maksimal fordel af min erfaring og mine kompetencer til at lede virksomheden fremad på vores nye rejse,” udtaler Steen Amstrup i en pressemeddelelse.

Den hidtidige topchef, Rikke Lykke, fortsætter som topchef i det, som nu hedder DEAS Group, og som beskæftiger sig med asset management inden for ejendomme. Navnesammenfaldet mellem DEAS A/S og DEAS Group, der er moderselskab for DEAS Asset Management, kan forvirre, men det korte af det lange er, at aktiviteterne inden for ejendomsadministration er skilt ud og solgt fra. DEAS Group vil altså fortsat være ejet af den britiske kapitalfond Montagu.

”DEAS Asset Management vil fortsætte som en dedikeret udbyder af fund – og asset management til lokale og internationale investorer i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Som en selvstændig enhed, med et dedikeret og dygtigt team af eksperter, vil DEAS Asset Management drage fordel af et klart fokus på sit kerneområde: fund- og asset management,” oplyses det.
”Jeg er glad for den fortsatte tillid fra Montagu og ser frem til at fortsætte samarbejdet med det dygtige team på tværs af Norden og investorerne i DEAS Asset Management A/S,” udtaler Rikke Lykke.

Mest læste på BusinessReview.dk

DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Søren-Damgaard-(SD)
Betydningen af forkøbsret og hjemfaldspligt ved ejendomstransaktioner
Martin Kibsgaard Jensen
EJENDOMSINVESTERINGS-RÅDGIVEREN: FASTFOOD-KÆDER HAR FART PÅ

Podcast

Læs også

291122_EDC_89330
Forventningsundersøgelse i ejendomsbranchen har 10-års jubilæum: Hvordan kommer ejendomsmarkedet til at se ud i 2025?
For 10. år i træk sætter EDC Erhverv Poul Erik Bech fingeren på pulsen og kigger frem mod det kommende år med en stor forventningsundersøgelse....
Christiansborg Palace and Borsen in Copenhagen, Denmark
Boligpolitikken skal sikre fremtidens boligmarked
EjendomDanmark er udkommet med et boligpolitisk udspil med tre pejlemærker til regeringens arbejde på det boligpolitiske område. Ambitionen...
Steffen-Bang-Olsen
Udløb af karensperioden - Er vejen banet for gennemgribende moderniseringer?
Næste år udløber karensperioden for de første ejendomme, der blev omfattet af det såkaldte ”Blackstone-indgreb”. Men hvad betyder det...