Foto: Flickr. / Lars K Jensen

Stort hop i huslejen for kontorer på attraktive adresser 

Hvis man synes, dagligvarer er blevet noget dyrere, skulle man prøve at søge kontorlejemål i det indre København og på de mest attraktive kvarterer i kommunens udkant. Her ligger huslejestigningerne noget over den generelle inflation på ca. 10 pct. Det viser en opgørelse fra Lokalebasen.dk, bragt i firmaets magasin NineToFive. Lokalebasen.dk har analyseret de lejemål, der er udbudt fra i sommers og frem til primo november, for så at sammenligne med huslejerne i udbuddene i de tilsvarende perioder de foregående år.

Sammenlagt registreres en stigning i huslejerne på 15 pct. siden sidste år. I det store billede er det især de lokaliteter, der i forvejen lå højest på listen, hvor huslejestigningen har været over gennemsnittet. Det gælder i rækkefølge Nordhavn (billedet), hvor den gennemsnitlige husleje nu er 1900 kr. pr. kvm., Hellerup (1850 kr. pr. kvm.) og København V (1800 kr. pr. kvm.). Sidstnævnte dækker primært over de nyopførte kontorer ved havnen. Men den helt store højdespringer er København NV. Med en gennemsnitlig husleje på 1300 kr. pr. kvm. er kvarteret stadig det billigste i Københavns Kommune. Men det kan snart ændre sig, for udbudshuslejen er vokset med hele 21 pct. Kvarteret er simpelthen ved at blive hipt.

Omvendt er er naturligvis også lokaliteter i hovedstadsområdet, hvor huslejestigningen har været under gennemsnittet. Det gælder f.eks. for København K og S samt Valby. Udenfor Københavns Kommune synes også Kgs. Lyngby, Hørsholm og Kastrup at have mistet noget af deres attraktion. Her har huslejestigningerne enten været små eller helt fraværende.

PR-foto: Proper

Dansk prop-tech rejser penge til europæisk ekspansion

Det er ikke den bedste tid til at rejse venturekapital. Men det er lykkedes virksomheden Proper at få et indskud på 22 mio. kr. fra venturefondene 14Peaks Capital, ALFA Ventures, byFounders og Preseed Ventures. Med den nye funding i ryggen er det målet at erobre det europæiske marked – i første omgang det hollandske og tyske marked, oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Proper blev stiftet af Morten Krarup og Jacob Funch (billedet) i 2017, med en mission om at gentænke industrien for langtidsudlejning af ejendomme og skabe den bedst mulige oplevelse for både udlejere og lejere. Platformen bliver ifølge selskabet i dag brugt til at administrere flere end 9000 lejemål, ejet af tæt på 1000 kunder.

“Boligudlejning er nok en af de sidste brancher til at blive digitaliseret. Det gælder stort set hele det europæiske marked, at der findes boligudlejere, der håndterer sine processer manuelt, eller som bruger it-løsninger, der blev udviklet i 90’erne. Vores produkt automatiserer udlejers daglige udfordringer, og det har branchen brug for,” udtaler Morten Krarup.

Anders Dalskov, CEO i ALFA Ventures, forklarer om baggrunden for at investere i Proper: “Propers digitale løsning har potentiale til at effektivisere markedet for langtidsudlejning betydeligt. De anvender moderne teknologiske løsninger, der allerede er udbredt i andre brancher, men som er helt nye inden for ejendomsbranchen. Deres platform kan skaleres på tværs af de europæiske markeder, hvilket gør Propers potentiale enormt stort. Proper sætter brugeren og mennesket først, hvilket er præcis, hvad ejendomsbranchen har behov for.” 

PR-foto: EDC Erhverv Poul Erik Bech

Veteranen skal føre ommøble-ringen af Høje Taastrup i mål

Et af landets mest spændende byudviklingsprojekter findes i Høje Taastrup. Her er man i færd med at rydde op efter en endnu mere storstilet planlægning for et halvt århundrede siden, hvis forudsætninger viste sig ikke at holde stik: Der kom langt fra biltrafik nok til de store boulevarder, man anlagde mellem stationen og City 2, og i stedet for at blive en katalysator for aktivitet, blev de en blokering for den. Nu er Arealudviklingsselskabet Høje Taastrup C ved at rette op på det. Selskabet har fået ny direktør, og han har forudsætningerne for at forstå både historie og nutid: Der er tale om Peter Mering, der måske især er kendt for sin tid som direktør i Danica Ejendomme, men som også bl.a. er bestyrelsesmedlem i Danske Shoppingcentre og DSB Ejendomsudvikling og bestyrelsesformand i Udviklingsselskabet CØ, der står bag det store projekt Papirøen på Christiansholm. 

”Jeg har sagt ja til jobbet, da jeg i min tid som leder af Danica Ejendomme har været med til at etablere arealudviklingsselskabet HTC og siden også har været bestyrelsesmedlem. Da den tidligere direktør Lars Bloch valgte at stoppe, var det ikke unaturligt, at jeg overtog stafetten, da jeg kender projektet indgående. Jeg syntes også, at jeg havde en forpligtelse til at medvirke til, at projektet kommer helt i mål til sidst med salg af alle byggeretter i selskabet. Det er et ret fantastisk projekt og fascinerende at være en del af en så spændende byudviklingsopgave,” udtaler Peter Mering til MarketInsight. 

Magasinet er udgivet af EDC Erhverv Poul Erik Bech, der har opgaver med udlejning og salg af boliger, kontorer og butikker i den ombyggede bydel.

”Boligbyggeriet er i fuld gang, og mange er allerede flyttet ind og har fået Høje Taastrup som deres nye hjem. Vi er lykkedes med at tiltrække børnefamilier, der vil væk fra små og dyre boliger i City, og vi ser flere og flere cykler med anhængere med børn, så vi er i høj grad lykkedes med projektet,” fortæller Peter Mering videre.

PODCAST

MEST LÆSTE