Sponseret indhold
Legal tech er en god ven i en verden, der bevæger sig stadigt hurtigere
Niels Munk Hansen, direktør for Karnov Group Denmark.

Karnov satser hårdt på at udvikle digitale løsninger, der kan lette arbejdet for alverdens jurister.

Legal Tech handler i høj grad om nye løsninger, om at arbejde smartere, spare tid og skabe mere rum til at fokusere på den juridiske spidskompetence. For Karnov – leverandør af juridisk information – er der mange dimensioner af effektiviseringsgevinster ved Legal Tech.

”Du kan tale om den hårde dimension, som handler om at skabe mere konkurrencekraft, spare manuel arbejdskraft og sortere i det stigende antal informationer, der gør, at kunderne efterspørger sorteret og søgbar information. Tænk en gang – i 1938 kunne vi klare os med én lovbog, ét opslagsværk. I dag har vi kurateret juridisk indhold, der fylder tusind gange mere end dengang,” siger Niels Munk Hansen, der er direktør for Karnov Group Denmark.

Og så er der den noget blødere dimension, som indeholder et HR-aspekt. ”De yngre generationer i advokatbranchen er mere optagede af balancen mellem arbejde og familieliv. Her kan nye smarte løsninger hjælpe med at spare tid og gøre det mere overkommeligt at klare de arbejdsmæssige forpligtelser,” siger Niels Munk Hansen.

Kan flytte hele advokatbranchen
Ikke alene kan Legal Tech hjælpe med at spare tid. De smarte løsninger kan måske også bidrage til, at advokatbranchen finder nye måder at arbejde på. Netop nye måder at arbejde på er der behov for, påpeger Karnovs nordiske brancherapport ”Fremtidens Jurist 2021”. Rapporten viser, at 61 procent af landets jurister mener, at work-life-balance er den faktor, som vil påvirke branchens udvikling mest i fremtiden. En næsten lige så stor procent – nemlig 60 – svarer, at Legal Tech vil drive udviklingen.

”Det er min opfattelse, at juristerne er meget optagede af, hvordan teknologiske fremskridt kan fremme effektiviteten og dermed frigørelse af tid, og jeg tror selv, at det bliver meget centralt for branchens kommende muligheder for at fastholde de dygtige medarbejdere, som også gerne vil være hele mennesker,” siger Niels Munk Hansen.

Ifølge samme rapport siger 49 procent, at de oplever, at der ikke bliver gjort nok for at forbedre den mentale trivsel i branchen. En lignende andel – 45 procent – tilkendegiver, at mental trivsel er tabubelagt i branchen. Det er tankevækkende tal! Legal Tech rummer både hårde og bløde dimensioner ved en effektiviseringstankegang, men der er også noget ved teknologiens natur, der kan være med til at flytte branchen.

Ny kobling mellem jura og andre kompetencer
”Ligesom vi i fintech-sfæren har set frugtbare resultater af blanding mellem finans- og IT-folk, så ser vi også med Legal Tech interessante koblinger mellem jura og kompetencer fra helt andre fagområder (se anden artikel om Karnov med eksempler, red.). Det tværfaglige samarbejde kan være med til at tilføre nye perspektiver, drive innovation og dermed også i sidste ende flytte branchen,” forudser Niels Munk Hansen.

Et typisk advokathus har – af gode grunde – ikke viden om eksempelvis den teknologiske udvikling af kunstig intelligens. Men det har et hus som Karnov tilegnet sig; bl.a. takket være investeringer i startup-virksomheder, som Karnov har taget under sine vinger. Det fører naturligt frem til spørgsmålet om, hvorvidt Karnov stadig er et forlag eller snarere en teknologivirksomhed. Ikke mindst fordi Karnov er gået fra 5 til over 50 ansatte i deres egen tech-afdeling på bare 20 år.

”Det spørgsmål stiller vi også os selv ind i mellem, men i virkeligheden er det underordnet. Teknologi er et middel til at gøre den rette viden tilgængelig,” siger Niels Munk Hansen. Gutenbergs opfindelse af bogtrykkerkunsten gjorde det muligt at publicere bøger til mange, hurtigt. I dag er det opfindelsen af kunstig intelligens, der muliggør afskaffelse af meget rutinearbejde. På den måde kan Legal Tech blive vores gode ven i en verden, der bevæger sig stadigt hurtigere, men hvor vi også har fået flere hjælpemidler.

Karnov er førende leverandør af juridisk viden og har siden 1924 skabt juridisk overblik i både den private og offentlige sektor. På Karnovs kontor i København sidder 160 medarbejdere, og i samarbejde med 550 af Danmarks dygtigste juridiske fageksperter sikrer de, at Karnovs brugere har adgang til relevant juridisk viden – digitalt og altid tilgængeligt.

Karnov Group Denmark er en del af Karnov Group, der er førende leverandør af forretningskritisk information inden for jura, skat, revision og regnskab samt miljø, sundhed og sikkerhed. Med brands som Karnov, Norstedts Juridik, Notisum, Legal Cross Border, Forlaget Andersen, BELLA, Ante, LEXnordics, DIBkunnskap og Echoline leverer Karnov Group viden og indsigt, der gør flere end 80.000 brugere i stand til at træffe bedre og hurtigere beslutninger hver dag.

Karnov Group beskæftiger i dag ca. 290 medarbejdere på tværs af lande. Karnov Group er noteret på Nasdaq Stockholm, Mid Cap-segmentet under “KAR”.

Læs mere på www.karnovgroup.dk

MEST LÆSTE