STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) er ikke blot fundamentet for fremtidens teknologiske fremskridt,
men også afgørende for økonomisk vækst. Alligevel er der stadig en markant mangel på kvinder i disse felter – en udfordring, som hæmmer innovation og skaber et stort kompetencegab i den digitale tidsalder.
Christoffer Svensson, Managing Director hos Academic Work, er overbevist om, at der er behov for en grundlæggende forandring, hvis flere kvinder skal finde vej ind i STEM. Academic Work, som blev grundlagt i 1998, er i dag til stede i syv lande, herunder Danmark, og har specialiseret sig i at hjælpe professionelle akademikere og karriereskiftere med at finde deres plads på arbejdsmarkedet.
“Vi ser en klar sammenhæng mellem mangfoldighed og innovation,” forklarer Christoffer Svensson. “Vores årlige undersøgelser viser, at teams med større mangfoldighed opnår bedre resultater. At få flere kvinder ind i STEM handler ikke kun om ligestilling, men også om at sikre, at vi har de bedste forudsætninger for fremtidens teknologiske udvikling og skabe organisatorisk- og kulturel bæredygtighed.”
Kvinder vægter gode kolleger og trivsel
Academic Work gennemfører hvert år en omfattende undersøgelse i samarbejde med analyseinstituttet Kantar for at forstå, hvad der motiverer kandidater i tech- og STEM-branchen. Undersøgelsen fra 2024 viser, at 65% af kvinder i disse felter vægter gode kolleger og et sundt arbejdsmiljø som de vigtigste faktorer, når de vælger en arbejdsgiver.
“Det er helt afgørende for at tiltrække flere kvinder til STEM, at vi skaber arbejdspladser, hvor fællesskab og trivsel er i fokus,” understreger Christoffer Svensson, der til dagligt leder Academic Work, som rådgiver og matcher kvindelige kandidater med STEM-virksomheder igennem en række initiativer. Han påpeger også, at udfordringerne starter længe før kvinder træder ind på arbejdsmarkedet. Samfundets og virksomhedernes opfattelse af STEM er ifølge Christoffer Svensson stadig præget af en forældet forståelse af, hvad det vil sige at arbejde i tekniske felter.
Nye veje ind i STEM
For at imødekomme disse udfordringer har Academic Work etableret flere akademiprogrammer, som tilbyder kvinder mulighed for at skifte karriere til STEM uden at skulle igennem en lang universitetsuddannelse. Siden 2015 har over 4.000 personer gennemført disse programmer, hvoraf 40% er kvinder – en væsentligt højere andel end den typiske kvinderepræsentation på universiteterne.
“Mange kvinder ønsker en teknisk karriere, men de har måske ikke mulighed for at tage tre til fem år ud af deres liv for at gennemføre en ny uddannelse. Derfor skal vi finde alternative veje, hvor kvinder kan få de nødvendige kompetencer uden at sætte deres liv på pause,” forklarer Svensson.
Danmark står over for særlige udfordringer
Selvom manglen på kvinder i STEM er en global problematik, står Danmark over for nogle særlige udfordringer i forhold til resten af Europa. “Danmark har en ekstremt lav arbejdsløshed, og det betyder, at vi ikke kun kan løse problemet ved at aktivere de ledige,” siger Svensson. “Vi bliver nødt til at få flere mennesker til at skifte karriere til STEM-områder, hvor behovet for kvalificeret arbejdskraft er enormt.”
I mange europæiske lande kan virksomheder rekruttere fra en større pulje af arbejdsløse, men den mulighed er langt mere begrænset i Danmark. Derfor må danske virksomheder være ekstra fleksible og innovative i deres tilgang til rekruttering og fastholdelse. “Hvis Danmark ikke tager disse udfordringer alvorligt, risikerer vi at falde bagud i forhold til resten af Europa,” advarer Christoffer Svensson.
Løsningen ligger ifølge Christoffer Svensson i at skabe attraktive muligheder for både mænd og kvinder, der ønsker at skifte til en teknisk karriere uden nødvendigvis at skulle bruge flere år på ny uddannelse. De akademier, som Academic Work har udviklet, er en del af løsningen, da de giver mulighed for at erhverve de nødvendige kompetencer på kortere tid.
En ny tilgang til fremtidens arbejdsmarked
For at sikre flere kvinder i STEM er det nødvendigt at gentænke både sproget og rekrutteringsmetoderne, mener Christoffer Svensson. “Vi spiller en afgørende rolle i at vejlede virksomheder om, hvordan de kan tiltrække flere kvinder til STEM-felterne – og sikre, at de holder de løfter, de giver,” siger han.
Academic Work har arbejdet sammen med flere virksomheder for at skabe mere inkluderende og mangfoldige miljøer, hvor kvinder føler sig velkomne og værdsatte. Men forandringer sker ikke natten over. Christoffer Svensson understreger, at det kræver vedholdenhed og nytænkning at ændre den eksisterende situation. “Vi skal være åbne over for alternative rekrutteringsmetoder. Vi har ikke råd til at ignorere halvdelen af talentmassen, hvis vi vil sikre fremtidens innovation.”