Sponseret indhold
thumbnail_Woodfiber_HenrikAndreasen--
Direktør Henrik Andreasen, Woodfiber

Hvis klimaambitionerne rent faktisk ønskes indfriet, så er jeg ret sikker på, at vi med de produkter, vi har udviklet i dag, kan opnå en pæn markedsandel på det europæiske marked i de kommende år, lyder den selvsikre spådom fra Henrik Andreasen, der står bag sjællandske Woodfiber. 

Henrik Andreasen og Woodfiber har fart på. Henrik er grundlæggeren af virksomheden Woodfiber fra Tølløse på Midtsjælland, der har udviklet  klimarigtig træfiberisolering og systemer, der gør det enkelt, hurtigt og billigt at bygge med træfiberisoleringen, som fremstilles af gran fra bæredygtigt svensk skovbrug. Selvom der i dag er enkelte store og veletablerede aktører på markedet for træfiberisolering, arbejder direktør Henrik Andreasen benhårdt for at give virksomheden en plads i det voksende marked for bæredygtigt byggeri.

– Hvis klimaambitionerne rent faktisk ønskes indfriet, så er jeg ret sikker på, at vi med de produkter, vi har udviklet i dag, kan opnå en pæn markedsandel på det europæiske marked i de kommende år, siger Henrik Andreasen, i en pressemeddelelse.

Der skal fart på!  
Hvad der nok ikke er usædvanligt for folk med fart på – og nok heller ikke er usædvanligt for grønne ildsjæle – så mener Henrik Andreasen, at andre skal se at følge med i samme tempo.

– Når nu man fra samfundets side har ambitionerne om mere klimavenligt byggeri og at det for langt størstedelen af det danske nybyggeri allerede i dag er muligt at bygge bæredygtigt – vel at mærke uden at det bliver dyrere eller mere tidskrævende, skal vi så ikke se at komme i gang, spørger Henrik Andreasen. 

Nye løsninger gør det muligt
Han henviser til, at byggeriet allerede i dag kan indfri de ambitioner, der ligger i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, som sigter mod at 90 pct. af nybyggeriet i 2029 skal overholde en grænseværdi på 7,5 kilo CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter om året.

– Der er ingen grund til at vente til 2029. Det kan vi allerede i dag – og mere til: Vi kan i mange tilfælde bygge til under 5 kilo, siger han og peger på byggeriet Himmelhuset i Helsingør, som et godt eksempel på det.

Det kan lade sig gøre, fordi flere ildsjæle med fremkomsten af FN’s kriterier for det absolut klimarigtige byggeri rekordhurtigt har udviklet løsninger, der gør det muligt. De kriterier vil i de kommende år skubbe de europæiske landes byggebrancher og skabe store eksportpotentialer for den bæredygtige danske byggebranche, hvis ellers der kommer mere gang i på det danske marked, mener han.

– Nu handler det om, at vi bliver inviteret med ind tidligt i byggeprojekternes proces, hvor kravspecifikationerne skrives. Altså før arkitekterne begynder at tegne, tilføjer han.

Myter må punkteres
Henrik Andreasen peger på, at der er mange myter om det bæredygtige byggeri, som trænger til at blive punkteret.

– Mange tror, at det er dyrere, tager længere tid og at det er begrænset, hvad der kan bygges. Men vi kan bygge næsten enhver privat eller offentlig bygning bæredygtigt: Parcelhuse, sommerhuse, etageejendomme, plejehjem, ældreboliger, skoler, sportshaller, lagerbygninger, kontorbygninger – jeg kunne blive ved. Så længe de er over jorden, men heller ikke alt for høje, så kan vi bygge alt bæredygtigt, siger han og afslutter sin mytepunktering med begrundelsen for, hvorfor det også er hurtigere og billigere at bygge grønt:

– De grønne konstruktioner er byggeteknisk mere simple og derfor bygger vi i dag hurtigere – i kroner og øre er det derfor også billigere end med beton, mursten og mørtel.

Uventet hjælp til de biogene isoleringsmaterialer
Energipriserne er på himmelflugt, det samme er priserne på de energitunge isoleringsmaterialer, derfor bliver træfiber i langt højere grad tilvalgt, da priserne på træfiber ikke er steget i samme grad.

MEST LÆSTE