Sponseret indhold
Mikkel Holm, direktør, Buch & Holm - Photo by Torben Åndahl

Hvad har en farmaceutisk virksomhed og en restaurant tilfælles? De benytter begge skabsfrysere til -86 °C fra Buch & Holm. Til og med frysere, som er medvirkende til at nedbringe virksomhedernes CO2-aftryk ved udskiftning til nye frysere.

Det hele eksploderede nærmest med udbruddet af Covid-19-pandemien og Pfizer-vaccinens ankomst til Danmark. Vaccinen skal opbevares ved en temperatur på -70°C, hvilket gav meget stor travlhed. Den første ordre på opbevaringsfrysere fra Statens Serum institut ankom om tirsdagen og de første 36 frysere stod klar om fredagen. Det kan vi takke vores premium-leverandør på lav temperatur frysere, PHCbi for. Til Pfizer i Belgien har PHCbi desuden stået for levering af 4.000 frysere til Pfizers fælleseuropæiske distributionscenter” indleder direktør Mikkel Holm fra Buch & Holm.

Frysere godkendes af Lægemiddelstyrelsen
I forbindelse med Covid-19-pandemien var det ikke kun statens Serum Institut, som akut manglede frysekapacitet; det gjorde de syv centralapoteker også. Og i takt med at der kom flere Covid-19-vacciner på markedet med behov for fryseopbevaring – Moderna vaccinen kræver således -20°C – steg også behovet for godkendte frysere. Og i Danmark skal alle frysere til opbevaring af medicin godkendes af Lægemiddelstyrelsen. ”Denne godkendelse er baseret på en risikovurdering og en validering, som kunden enten selv udfører eller køber sig til hos Buch & Holm. Det tager en af vores teknikere 7-8 dage at foretage en validering og dokumentere én fryser. Dertil kom vaccinationsstederne med behov for køleskabe til optøning af vaccinerne. I den tid arbejdede vi i døgndrift inklusive i weekender” erindrer Mikkel Holm.

Molekylærbiologi for gastronomer
Da køkkenchef og medejer Rasmus Munk på den to stjernede Michelin restaurant Alchemist i 2018 stod overfor at videreudbygge konceptet til Alchemist Restaurant 2.0 (åbnede i 2020) – med et såkaldt molekylært køkken – stod han overfor den opgave at finde frem til laboratorieudstyr, som også egnede sig til at blive brugt i et travlt restaurantkøkken. Resultatet blev et fuldt laboratorie, som intet universitetslaboratorie ville behøve at skamme sig over, på grund af den ekstravagante mængde af det allerbedste udstyr.

”Her står præcist det samme udstyr, som man ville forvente at finde inden for bioteknologisk forskning og udvikling. Eksempelvis står der de samme frysere hos Alchemist, som Statens Serum Institut og Pharma virksomheder har anskaffet” påpeger Mikkel Holm.

Kritiske forskningsresultater på spil
Når man har behov for at opbevare ’noget’ ved -80 °C er der per definition tale om opbevaring af kritisk materiale som eksempelvis forskningsresultater.

”Hvis en fryser går ned, risikerer man at miste uvurderlige og kritiske forskningsresultater, der ikke kan genskabes eller gentages. Alene af den årsag er det hensigtsmæssigt at udskifte sin fryser på et eller andet tidspunkt inden risikoen for nedbrud bliver for store grundet alder. Desværre går det ofte som med gamle biler: folk udskifter dem først, når de ikke kan køre længere. Men ser man alene på de høje og stigende elpriser, vil en ny fryser, som måske kun bruger 20 % af hvad den gamle gør, meget hurtigt tjene sig selv hjem” slutter Mikkel Holm.

Grøn omstilling
Med strømpriser på himmelflugt skal man tænke sig godt om, når der skal anskaffes nye -86 °C frysere. Ved at vælge en fryser med lavt strømforbrug afgiver denne også mindre varme til rummet, hvilke betyder at der ikke skal fjernes så meget varme med rumventilation eller aircondition, og så får man derudover helt gratis et bedre arbejdsmiljø. Ældre -86°C frysere, men også visse nyere, som stadigvæk udbydes, bruger typisk uhensigtsmæssigt meget strøm og f.eks. har Buch & Holm´s leverandør af lav-temperatur frysere PHCbi gennem de seneste 15 år reduceret strømforbruget med mere end 70 %. Der er også mulighed for at få vandkølede frysere og derved mulighed fra genbruge energien. Resultatet er dels et væsentligt lavere CO2-aftryk, dels en meget hurtig ROI – hvorefter besparelserne ryger direkte på bundlinjen

Dokumentation for validering IQ/OQ/PQ

Mange af virksomhedens kunder har stigende krav til dokumentation, og Buch & Holm har ikke alene stor erfaring med validering og kvalificering, men kan tillige hjælpe med udarbejdelse af IQ-/OQ-/PQ-dokumentation m.v. med sporbare referencer. På det meste udstyr tilbydes færdige IO-/OQ-/PQ-protokoller. Meget udstyr kan leveres med FAT- og SAT-test fra producenten. I forlængelse af dette tilbydes autoriseret service og årlige vedligeholdelses aftaler udført af uddannede teknikere, således af der løbende er styr på dokumentationen.

Opbevaring af covid vacciner

Til kritisk opbevaring af dyrebare prøver anbefaler Buch & Holm altid frysere af mærket PHCbi. Det var også disse Statens Serum Institut valgte, da de skulle indkøbe frysere til opbevaring af covid-19 vacciner, som kræver en temperatur på -70 °C. Fryserne var model MDF-DU702VH på 729 liter med motorstyrede kompressorer/inverter, som sikrer høj præcision og et meget lavt strømforbrug.

Hvad skal du være opmærksom på:

 • Tjek CO2 aftryk og se efter en lav GWP-værdi
 • Vælg fryser med motorstyret kompressor og lavt kWh/24h
 • Frysere med stort liter indhold har typisk bedre driftsøkonomi (pr. liter)
 • Mindre varmeudledning minimerer omkostninger til rumkøling/klimaanlæg
 • Benyt -70°C i stedet for -86°C og reducerer energiforbruget med helt op til 25%
 • En tom fryser bruger 10% mere strøm

Vidste du det om Buch & Holm?

 • Buch & Holm er grundlagt 1935
 • Familieejet dansk virksomhed
 • Veluddannede og kompetente medarbejdere
 • Rådgivning, support og service
 • Salg og service i Danmark og Sverige
 • Autoriseret køleteknisk afdeling
 • Medejer af Lab Logistic Group GmbH
 • Eliteleverandør til det offentlige
 • ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001
 • Tripple AAA-kreditværdighed

Læs mere på www.buch-holm.dk

-152°C frysere kan også være et rigtig godt alternativ til kryobeholdere med flydende nitrogen. Typisk betaler investeringen i en -152°C fryser sig hjem på mindre end to år alene i sparet nitrogenforbrug. Det er også nemmere at arbejde med en fryser frem for en kryobeholder.

MEST LÆSTE

Få en energimåler til låns
Tjek hvor meget strøm dine frysere bruger ved at låne en energimåler hos Buch & Holm. Mål på hver enkelt fryser i 1 eller 7 døgn og find ud af hvad de bruger hver især. Energimåleren kan vise Watt, kWh, volt, ampere og kr. (pris).